Nagy bajban az ukrán haderő: két területen is bekeríthetik a katonákat az oroszok
Globál

Nagy bajban az ukrán haderő: két területen is bekeríthetik a katonákat az oroszok

Portfolio
Az elmúlt hetekben Moszkva a frontvonal több szakaszán is jelentős támadást indított Ukrajnában, ezeken áttöréseket is sikerült elérni, most pedig komoly veszély fenyegeti az ukrán védelmet.

Az orosz haderő Pokrovszknál és Vuhledárnál is jelentős haladást tudott felmutatni az elmúlt hetekben, az ukránok visszaszorultak több területről. Bár az előbbi esetében több beszámoló is úgy fogalmazott, hogy sikerült megállítani a nyomulást, sőt, egyes esetekben még vissza is sikerült szorítani őket. Ez Szelidovo városánál valósult meg, ettől délebbre viszont továbbra is folyamatosan szereznek újabb területeket az oroszok. A haladás egyben azt is jelenti, hogy itt kialakulhat egy úgynevezett „zsák” vagy „katlan”, ahol az ukrán védőket egyetlen oldalt leszámítva minden oldalról oroszok vesznek körül. Az ilyen területeket hadi szempontból nagyon nehéz megvédeni, főleg azért, mert az oroszok arra törekedhetnek, hogy teljesen körülzárják a térségi védelmet. Amennyiben ez sikerülne, az nagyon komoly gondot jelentene Ukrajnának, mivel komoly veszteséget szenvedhetnének el.

A terület itt ráadásul nem is ideális számukra, mivel mezőgazdasági területekről van szó, sík terepen. A következő időszakban arra lehet számítani, hogy az ukránok innen fokozatosan kivonják a csapataikat, és

a biztonságosabb Ukrajinszk – Hirnyik vonalra húzódnak vissza, mivel itt a településeknél könnyebb dolguk van megállítani az oroszokat.

A másik ilyen terület a dél-donyecki Vuhledárnál van, ezt a bányásztelepülést már gyakorlatilag a háború eleje óta igyekeznek az oroszok elfoglalni. Több alkalommal is indult már támadás a város ellen, de mindannyiszor sikertelenül. Most mással próbálkoznak a támadók: igyekeznek nyugat és észak felől teljesen bekeríteni a települést, itt is visszavonulásra kényszerítve a védőket. Az ukránok számára kétségbeejtő lehet, hogy az oroszok mindkét irányban egyre több sikerről tudnak beszámolni. A legutóbb észak felől vették be Vodijane falut, ezzel közelebb kerültek a teljes elszigeteléshez.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Ez történt a héten 09.08

Rossz hetet zártak a tőzsdék, az egyik kiváltó ok az Nvidia esetleges trösztellenes feldarabolásáról szóló hír volt, a másik a gyenge amerikai munkaügyi adatok, amik nem is voltak annyira gye

Kasza Elliott-tal

AT&T - elemzés

Egy időben az egyik kedvenc részvényem volt, kereskedtem vele és gyűjtögettem is az osztaléka miatt, de volt egy CEO váltás, és onnantól már nem az én részvényem a T. Osztalékot vágott, le

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, új szuperállampapír: százmilliárdokat tartanak a magyarok egy értelmetlenné vált befektetésben
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Ez is érdekelhet
t-90sz tank orosz ukrán háború harckocsi stock