Minden akadály elhárult: pont kerül az évtizedes konfliktus végére, jöhet a békemegállapodás!
Globál

Minden akadály elhárult: pont kerül az évtizedes konfliktus végére, jöhet a békemegállapodás!

Portfolio
Az orosz állami hírügynökség, a TASzSz számolt be arról, amely szerint aláírás kerülhet annak a dokumentumnak a végére, amelyik az örmények és az azeriek közötti békemegállapodást tartalmazza.

Az örmények és az azeriek közötti feszültség több évtizedre tekint vissza, már a Szovjetunió felbomlása idején kezdődött. A legfőbb problémát Hegyi-Karabah kérdése jelentette, mivel ez a terület – bár hivatalosan Azerbajdzsánhoz tartozott – el akart szakadni Bakutól, mivel az örmények laktak itt többen. Az ellentétek 1992-ben véres háborúhoz vezettek, amit akkor Jereván nyert meg. Az azóta eltelt évek alatt az azeriek – köszönhetően a gazdag szénhidrogén-lelőhelyeiknek – alaposan megerősödtek, 2020-ban pedig támadást is indítottak a Hegyi-Karabah területe ellen. Itt már a síita többségű ország felülkerekedett az örményeken, majd 2023-ban teljesen legyőzte azt, elfoglalva az autonóm terület egészét.

A felek között azóta fennmaradt a feszült hangulat, félő volt, hogy a két kaukázusi ország újra összeháborúzik. A jereváni és a bakui politikusok viszont aktívan dolgoztak egy békemegállapodáson, amely végleg lezárhatja az ellenségeskedést. Az örmény külügyminiszter, Ararat Mirzoján szerint ez el is érkezett:

Örményország átadta Azerbajdzsánnak a békeszerződés tervezetének tizedik kiadását. Ez a tervezet tartalmazza a teljes elfogadott szöveget, a teljesen elfogadott cikkeket vagy a cikkek elfogadott részeit.

A diplomata szerint ezzel végre megszülethet a békeszerződés, és ezzel eljöhet a stabilitás a Kaukázusban. Szerinte lehetnek még problémák a térségben, de azzal majd később fognak foglalkozni. Korábban Irán fellépése lepte meg a szakértőket, mivel Teherán még Moszkvának is határozottan nekiment a kérdés miatt, annak ellenére, hogy az iszlám hatalom egyik legfontosabb szövetségesének épp az oroszok számítanak. Az oroszok ugyanis elfogadnák az azeriek javaslatait, míg az irániak határozottan ellenzik mindezt.

Címlapkép forrása: Wikimedia Commons via Vugar Amrullayev

Kasza Elliott-tal

AT&T - elemzés

Egy időben az egyik kedvenc részvényem volt, kereskedtem vele és gyűjtögettem is az osztaléka miatt, de volt egy CEO váltás, és onnantól már nem az én részvényem a T. Osztalékot vágott, le

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, új szuperállampapír: százmilliárdokat tartanak a magyarok egy értelmetlenné vált befektetésben
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
nyugat-europa-2023-aprilis-12