Megdöbbentő jelentés: az Egyesült Államok néhány óra alatt lesöpörné a térképről Kínát és Oroszországot
Globál

Megdöbbentő jelentés: az Egyesült Államok néhány óra alatt lesöpörné a térképről Kínát és Oroszországot

Portfolio
Az Egyesült Államok és szövetségesei jelentős fölénnyel rendelkeznek Oroszországgal és Kínával szemben a nukleáris fegyverek indítóállásainak megsemmisítése terén. Egy friss tanulmány szerint azonban ez a helyzet kontraproduktív, veszélyeztetheti a globális stabilitást és fegyverkezési versenyhez vezethet - írt meg az Interesting Engineering egy friss tanulmány alapján.

A "A levegő urai: Stratégiai stabilitás és hagyományos csapások" című jelentés, melyet Dan Plesch és Manuel Galileo készített, részletesen elemzi az Amerikai Egyesült Államok és szövetségesei hagyományos rakétavédelmi képességeit.

A tanulmány arra a következtetésre jut, hogy ezek az országok képesek lennének

nem nukleáris fegyverek segítségével, egy megelőző támadás keretein belül megsemmisíteni az orosz és kínai stratégiai nukleáris erőket.

A jelentés kiemeli az Egyesült Államok tervét, miszerint 2026-ig nagy hatótávolságú rakétákat telepítenek Németországba. A dél-németországi fegyvertelepítéssel Oroszország több interkontinentális ballisztikus rakéta (ICBM) indítóállása kerül hatótávolságon belülre.

A tanulmány továbbá megállapítja, hogy a nehezen elérhető mobil és rejtett rakéták legyőzését amerikai repülőgépek is elvégezhetik bombákkal és rövid hatótávolságú rakétákkal, valamint cirkáló- és ballisztikus rakétákkal. A cirkálórakéták közé tartozik a JASSM-ER és -XR, a Tomahawk, az AMRAAM, az SM-3 és az SM6, amelyeket lopakodó bombázókról és más repülőgépekről, hajókról és szárazföldi bázisokról lőnének ki a két ország felé.

Bár Oroszország és Kína jelentős előrelépést ért el a radarfelderítés terén, a jelentés szerint ez még mindig elégtelen az USA és szövetségesei által birtokolt lopakodókkal szemben. Továbbá az Aegis, Patriot, THAAD és más légvédelmi rendszerek biztosítják az Egyesült Államok számára az orosz és kínai ICBM-ek lelövésének képességét, már a kilövést követő percekben.

A tanulmány szerint az amerikai dominancia a tengeri és légi hadviselésben is megmutatkozik, a nukleáris rakétákkal szerelt orosz tengeralattjárók könnyedén követhetőek és NATO-országok hatótávolságán belül találhatóak. Az orosz (Tu-95MSz, TU-160M) stratégiai bombázókat "lassúnak és sebezhetőnek" minősíti, kiemelve, hogy az amerikai radar- és levegő-levegő képességek felülmúlják ezeket, míg Kína nem is rendelkezik ilyenekkel.

Elemzésünkből kiderül, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei hagyományos (nem nukleáris) katonai eszközökkel is képesek hatékonyan észlelni, elhárítani és védekezni az orosz és kínai nukleáris fegyverek ellen, ezáltal megelőzve azok esetleges bevetését

- áll a tanulmányban.

A tanulmány szerint ebből azonban nem meghunyászkodás következik, hanem egy fokozottabb fegyverkezési verseny, amelyben a két ország megpróbál felzárkózni az Egyesült Államokkal és a NATO-val szemben.

A szerzők épp ezért azt javasolják, hogy a nemzetközi szervezetek foglalkozzanak a kérdéssel, és szorgalmazzák a nukleáris leszerelést mindkét oldalon.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Kasza Elliott-tal

AT&T - elemzés

Egy időben az egyik kedvenc részvényem volt, kereskedtem vele és gyűjtögettem is az osztaléka miatt, de volt egy CEO váltás, és onnantól már nem az én részvényem a T. Osztalékot vágott, le

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve retteg a Nyugat attól, hogy Oroszország ezt meglépi, most mégis megtörtént – Mi következik Ukrajnában?
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
t-90sz tank orosz ukrán háború harckocsi stock