Kockázatos lépésre szánta el magát Moszkva
Globál

Kockázatos lépésre szánta el magát Moszkva

Portfolio
A szankciók miatt egyre szűkösebbek a lehetőségeik az oroszoknak az energiatermékeik kivitelére, Moszkva cseppfolyósított földgáz-exportja új utakat keres: az északkelet-oroszországi Arctic LNG 2 üzem első szállítmánya szokatlan és kockázatos módon útnak is indult Ázsia felé, jelezve Moszkva törekvését az amerikai korlátozások megkerülésére - jelentette a Bloomberg.

A Bloomberg hajókövető adatai szerint az Everest Energy nevű tanker a hétvégén vette fel a rakományát, és jelenleg az északi tengeri útvonalon halad. A hajót az Egyesült Államok nemrég szankciókkal sújtotta, Palau pedig visszavonta hajózási engedélyét.

Ez a lépés jól mutatja Oroszország elszántságát gázexportja fenntartására az amerikai és az EU-s korlátozások ellenére.

Szakértők szerint

szokatlan és kockázatos vállalkozás, hogy egy hagyományos, jégtörő képességek nélküli LNG-szállító hajó a télen teljesen befagyó sarkvidéki útvonalon közlekedjen.

Az Everest Energy végcélja egyelőre ismeretlen. A szállítmány vagy a kamcsatkai Korjak üzemanyag-tárolóba, vagy közvetlenül egy ázsiai importterminálba érkezhet.

Az Arctic LNG 2 üzem decemberben kezdte meg működését, de az orosz-ukrán konfliktushoz kapcsolódó szankciók hónapokig hátráltatták az exportot. A létesítmény augusztusban indította újra szállításait, főként olyan hajókon keresztül, amelyek tulajdonosi háttere és tartózkodási helye nehezen nyomon követhető.

A háború kitörése óta jelentősen megcsappant Oroszország fosszilis energiaexportja, a fő piacnak számító Európai Unió fokozatos leválásának köszönhetően. A CREA adatai alapján látszik, hogy míg 2022 elején 1-1,25 milliárd euró érékben bonyolódott le exportügylet, addig az elmúlt hónapokban ez a szám 550-800 millió euró között alakult. Ezzel párhuzamosan természetesen

a kereskedelmi partnerek köre is gyökeresen átalakult, a legfontosabb felvevőpiaccá Kína és India vált.

dailyflow
Az orosz energiaexport alakulása felvevőpiacok szerint. Forrás: Russia Fossil Tracker

Címlapkép forrása: Shutterstock

Kiszámoló

Ez történt a héten 09.08

Rossz hetet zártak a tőzsdék, az egyik kiváltó ok az Nvidia esetleges trösztellenes feldarabolásáról szóló hír volt, a másik a gyenge amerikai munkaügyi adatok, amik nem is voltak annyira gye

Kasza Elliott-tal

AT&T - elemzés

Egy időben az egyik kedvenc részvényem volt, kereskedtem vele és gyűjtögettem is az osztaléka miatt, de volt egy CEO váltás, és onnantól már nem az én részvényem a T. Osztalékot vágott, le

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, új szuperállampapír: százmilliárdokat tartanak a magyarok egy értelmetlenné vált befektetésben
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
pozsony felhokarcolok