Harapni lehet a káros anyagokat a levegőben, letaglózó jelentéssel álltak elő a tudósok
Globál

Harapni lehet a káros anyagokat a levegőben, letaglózó jelentéssel álltak elő a tudósok

Amikor légszennyezettségről beszélünk, általában a városokra ködszerűen telepedő szmogra gondolunk. Azonban, a levegőminőség romlása egyáltalán nem csak a világ metropoliszaiban jelent égető problémát. A WHO 2022-es elemzése szerint a Föld lakosságának 99%-a él olyan régióban, ahol szennyezett a levegő, ezért aligha kerülhetjük el, hogy hatással legyenek szervezetünkre a légkörbe kerülő káros anyagok. Világszerte az országok fejlettségük és földrajzi fekvésük szempontjából is különböző mértékű szennyezésnek vannak kitéve. Amíg a fejlett országok levegőjének szennyezettsége az ipari forradalom idején tetőzött, majd az elmúlt évtizedek kormányzati beavatkozásai miatt csökkent, addig Afrika és Ázsia fejlődő országaiban jelenleg okoz óriási problémákat. Brit kutatók egy nagyszabású projekt keretében látványos ábrákkal szemléltették, hogyan változott a történelem során világszerte az egyik legveszélyesebb légszennyező tényezőnek tartott finomszemcsés anyagok koncentrációja a nagyvárosokban.
Szeptember 26-án jön az év legnagyobb és legfontosabb magánegészségügyi konferenciája, ahol minden forró témát előveszünk. Még nem késő regisztrálni!

Mivel szennyezzük a Föld levegőjét és milyen hatása lehet ennek ránk nézve?

Mielőtt rátérünk a részletes számadatokra és a növekvő szennyezettségről szóló jelentésekre, nézzük meg, hogy pontosan milyen anyagok okozzák a szóban forgó jelenséget.

Légszennyezett állapotról alapvetően akkor beszélhetünk, ha a légkörben megtalálható káros, mérgező anyagok koncentrációja olyan szintet üt meg, amely negatív hatással lehet az emberi egészségre. Ezek az anyagok lehetnek különféle gázok, valamint szilárd és légnemű anyagok is. Az ENSZ alá tartozó Egészségügyi Világszervezet (WHO) már több évtizede foglalkozik a légyszennyezés globális problémájával, 1987 óta rendszeresen kiadják a Levegőminőségi Irányelvek (Air Quality Guidelines) nevű jelentést, amiben részletesen megvizsgálják, mely anyagok szennyezik leginkább a Föld levegőjét, valamint, hogy a mérések alapján mekkora belőlük a biztonságos koncentráció. A szervezet a weboldalán közzétett összefoglalóban bemutatja az egészségre legnagyobb veszélyt jelentő anyagokat:

A WHO által leginkább egészségkárosítónak minősített légszennyező anyagok, és a hozzájuk tartozó referenciaértékek
Szennyező anyag Irányérték Átlagolási idő Irányelvi hivatkozás
PM2.5 (finomszemcsés részecskék) 5 μg/m³ Éves WHO, 2021
PM2.5 15 μg/m³ 24 óra WHO, 2021
PM10 15 μg/m³ Éves WHO, 2021
PM10 45 μg/m³ 24 óra WHO, 2021
Szén-monoxid 4 mg/m³ 24 óra WHO, 2021
Nitrogén-dioxid 10 μg/m³ Éves WHO, 2021
Nitrogén-dioxid 25 μg/m³ 24 óra WHO, 2021
Kén-dioxid 40 mg/m³ 24 óra WHO, 2021
Formaldehid 0.1 mg/m³ 30 perc WHO, 2010
Policiklusos aromás szénhidrogének 8.7 × 10⁻⁵ ng/m³   WHO, 2010
Radon 100 Bq/m³   WHO, 2010
Ólom 0.5 μg/m³ Éves WHO Európa, 2000
Forrás: WHO, Portfolio      

Ezek közül az anyagok közül talán a legveszélyesebbek a lista tetején szereplő PM (particulate matter) rövidítésű finomszemcsés anyagok, amelyek leggyakrabban apró részecskékből, például szulfátból, ammóniából, nátrium-kloridból, szénből, ásványi porból vagy vízből állnak. A táblázatban szereplő PM2.5 anyagok 2,5 mikrométernél kisebb méretűek,

egy hajszál átmérőjénél harmincszor kisebb részecskékből állnak, amelyeket belélegezve csak nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem ürülnek ki az emberi tüdőből.

A WHO szerint a finomszemcsés anyagok rendkívül veszélyesek lehetnek az emberi szervezetre, ugyanis mélyen behatolva a tüdőbe és a véráramba képesek szív- és érrendszeri, agyi érrendszeri és légzőszervi megbetegedéseket okozni. 2013-ban pedig tüdőrákot okozó anyagnak nyilvánították.

A WHO által számon tartott légszennyező vegyületek legtöbbje, mint például a PM, a szén-dioxid, a nitrogén-dioxid vagy a kén-dioxid általában emberi tevékenység, belső égésű motorok és fosszilis tüzelőanyagok elégetése által jutnak a légkörbe.

Hogy pontosan mennyi az elfogadható mennyiség ezen káros anyagokból a levegőben, az az aktuális kutatások függvényében változik. A WHO irányértékeit több, egymástól független szakértőcsapat alkotja meg, folyamatosan felülvizsgálva az adott anyaggal kapcsolatos tudományos ismereteket.

Általánosságban elmondható, hogy az elmúlt évtizedek jelentései során több anyagot is az addig hittnél veszélyesebbnek soroltak a kutatók.

Például a PM2.5 esetében 2005 és 2021 között a felére csökkent a köbméterenkénti veszélytelennek minősített érték, míg a nitrogén-dioxid határértékét ugyanezen időszakban a negyedére csökkentették.

Világszerte változó, hogy mekkora problémát okoz a légszennyezés

A klímakutatás egyik legnagyobb hatást keltő ábrája, a globális felmelegedést ábrázoló Ed Hawkins által készített sávos ábrázolás, amely az 1850-es évektől 2023-ig mutatja be hogyan melegedett fel a bolygónk. A Reading-i Egyetem klímatudósa, a korábban szokványos vonalas grafikonok, vagy oszlopdiagramok helyett egy látványosabb ábrán szemléltette az átlaghőmérséklet emelkedését.

A globális átlaghőmérséklet emelkedése 1850 és 2023 között
A globális átlaghőmérséklet változása 1850 és 2023 között. Az ábrán a kék sávok azon éveket jelölik, amelyekben a éves átlaghőmérséklet alacsonyabb volt, mint az 1971 és 2000 között mért átlag. Ennek értelmében a piros csíkok az átlagnál melegebb éveket jelölik. A színek erőssége azt jelzi, hogy mennyire volt nagy az eltérés az átlagértékhez képest. Forrás: Ed Hawkins, University of Reading

Ezen egyszerű, de egyben nagyon hatásos ábrázolásból inspirálódva, brit kutatók idén hasonló, színkódolt ábrázolásokat készítettek, amelyeken látható, hogyan alakult a légszennyezés az elmúlt évszázadban világszerte. A szakemberek a feljebb már említett PM2.5 koncentrációját vizsgálták az évek során. A projektben résztvevő tudósok azt is hozzátették, hogy a történelmi adatok beszerzése nagy nehézséget jelentett, a napjainkban elérhető, modern technológiák (pl.: műholdak) által gyűjtött adatokhoz képest.

Az elkészült grafikonok egy weboldalon érhetőek el, ahol beállítható, hogy a 176 vizsgált nagyváros melyikét szeretnénk látni.

A projekt készítői a The Conversation portálon megjelent elemzésükben London példáján szemléltetik, hogyan változott a levegő szennyezettsége a világ egyik vezető nyugati országában.

London légszennyezettségének változása
London légszennyezettségének változása 1850 és 2021 között. Forrás: airqualitystripes.info

A légszennyezettség 1800-as évek közepétől tartó folyamatos emelkedéséért az abban az időben berobbanó ipari forradalom és a vele együtt elterjedő széntüzelés tehető leginkább felelőssé. Azonban, egy tanulmány szerint más, fontos eleme is van a 19. század végén a legtöbb nagyvárost sújtó légszennyezésnek:

az akkor elsődleges közlekedési eszköznek számító lovak jelentősen megnövelték a városok levegőjének metántartalmát.

New York 100 ezres lóállománya abban az időben például napi 1000 tonna trágyát termelt, amely nagy kihívás elé állította a kor hulladékkezelő rendszerét.

Egy lesújtó esemény is megfigyelhető London levegőjének grafikonján, ami rávilágít, hogy mekkora veszélyei is lehetnek az emberi tevékenységből fakadó légszennyezésének. 1952 telén egy anticiklon hatására a Brit-szigetek felett nagyon legyengült a légmozgás, aminek következtében szinte átláthatatlan szmog telepedett Londonra. A téli hidegben megnövekedett szénfogyasztás pedig tovább erősítette a "nagy londoni szmog" néven elhíresült jelenséget.

Az eset a becslések szerint közvetlenül 12 ezer ember életét követelte, és még több százezer ember egészségére lehetett negatív hatással.

Az eset után a brit törvényhozás nagy hangsúlyt fektetett a levegő minőségének javítását szolgáló intézkedésekre, például a szénről a gáztüzelésre való átállásra. Az intézkedések - ugyan több mint egy évtized alatt - megtették a hatásukat és csökkenni kezdett a város szennyezettsége.

Ha azonban Ázsia és Afrika fejlődő országainak ábráit nézzük, teljesen más kép fogad minket. A dél-ázsiai Pakisztán fővárosában, Iszlámábádban például az ipari forradalom idején közepes szennyezettség volt megfigyelhető, amely természetes okokból; a száraz vidéken szálló porból fakad. A régió rohamos iparosodásának köszönhetően viszont

a WHO által irányértéknek minősített PM2.5 érték 15-szörösét is elérte a szennyezettség 2021-re.

Iszlámábád légszennyezettségének változása
Iszlámábád légszennyezettségének változása 1850 és 2021 között. Forrás: airqualitystripes.info

Ugyanakkor, a földrajzi fekvés is rengeteget számít abban, hogy egy ország mennyire lesz kitéve a légszennyezettségnek. A kutatók Indonézia fővárosát, Jakartát hozzák fel példának, ahol ugyan Pakisztánhoz hasonlóan az elmúlt évtizedekben jelentős ipari fejlődés zajlott le,

a szigetország levegőjét az óceán felől érkező folyamatos légmozgások képesek lehetnek megtisztítani.

Mi a helyzet Magyarországon?

Ha Budapest történelmi légszennyezettségét nézzük, nagyjából az ország fejlődési pályájától elvárt képet láthatjuk. A nyugati országokhoz képest valamivel lassabban enyhült a légszennyezettség mértéke, de mára a modern szabályozások miatt mérséklődött a veszély. A WHO tavalyi jelentése szerint Magyarország 87. helyen áll szennyezettség tekintetében világ országai között.

Budapest légszennyezettsége
Budapest légszennyezettségének mértéke 1850 és 2021 között. Forrás: airqualitystripes.info

A grafikonon jól látható az ipari forradalom okozta folyamatos emelkedés a 19. századtól, majd a második világháborút követően - vélhetően a szocializmus alatti erőltetett iparosítás miatt -nagyon magas szintre emelkedett a város levegőjében az apró részecskék koncentrációja.  

Budapesten, ahogy az összes korábban példaként említett városban, 

a vizsgált időszakba tartozó évek 100 százalékában átlépte a határértéket a levegőben lévő PM2.5 mennyisége.

És a grafikonokon ábrázolt finomszemcsés anyagok csupán egy kategóriát jelentenek a megannyi szennyező vegyületből, amely károsítja a levegőt a környezetünkben. Nem szabad azonban megfeledkezni róla, hogy a légszennyezettséget a PM-anyagokon túl más részecskék is meghatározzák. Egy 2023-as elemzésből kiderül, hogy Budapest majdnem sereghajtó az Európai Unióban nitrogén-dioxid-szennyezettség tekintetében, ugyanis a vegyület koncentrációja a város levegőjében 2022-ben már áprilisban átlépte az éves határérték mennyiségét.  

A felmelegedés is közbeszól

Érdemes végezetül arról is szót ejteni, hogy az emberi tevékenységek mellett egyes természeti jelenségek is befolyásolhatják a levegő szennyezettségét. Ilyen jelenségek lehetnek például a sivatagi homokviharok, erdőtüzek, vagy éppen a vulkánkitörések.

Utóbbira augusztusban Izlandon került sok, amely az Európai Unió Copernicus Klímafigyelő Intézetének mérései szerint jelentős mennyiségű kén-dioxidot bocsátott az európai légkörbe.

A bolygó vulkanikus tevékenységéért egyértelműen nem az ember a felelős, azonban a környezetszennyezés által okozott globális felmelegedés tovább erősítheti a légszennyezést.

Afrika és Ázsia egyes területein egyre jelentősebb problémát jelent az elsivatagosodás, amelynek folyományaként egyre gyakrabban tapasztalható jelenség Európában is, hogy a kontinens felől érkező légtömegekkel sivatagi por is száll a levegőben.

Ezen felül, a nyári hőhullámok hatására egyre gyakoribbak világszerte a nagy területen pusztító erdőtüzek, amelyek tovább rontják a levegő minőségét. A hőség által rendkívüli mértékben sújtott mediterrán országokban az erdőtüzek évről évre nagy problémát jelentenek, amelyek már emberéleteket is követelnek. Egy tanulmány szerint 2021 nyarán és kora őszén a mediterrán régióban 1800 erdőtűz pusztított, amelyek jelentős mennyiségű károsanyaggal szennyezték a környezetet.

A kutatók becslései alapján, csak abban az évben 87 emberéletet követelt a tüzek miatt a légkörbe jutó PM2.5.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

AT&T - elemzés

Egy időben az egyik kedvenc részvényem volt, kereskedtem vele és gyűjtögettem is az osztaléka miatt, de volt egy CEO...

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, új szuperállampapír: százmilliárdokat tartanak a magyarok egy értelmetlenné vált befektetésben
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
F-16 felszallas kozben