Friss kutatás: az emberiség aggódik egy végzetes folyamat miatt, viszont jelenleg nem látszik a kiút
Globál

Friss kutatás: az emberiség aggódik egy végzetes folyamat miatt, viszont jelenleg nem látszik a kiút

Portfolio
Egy globális közvélemény-kutatás szerint a válaszadók 88%-a aggódik a környezet romlása miatt. Emellett a 22 ezer válaszadók kevesebb, mint 40%-a gondolja úgy, hogy a probléma orvosolható lehet technológia fejlesztésekkel - számolt be az Arc Technica.

A megkérdezettek 70%-a egyetértett azzal, hogy az emberi tevékenységek miatt a Föld átlépheti azt a "fordulópontot" (angol nyelvű szakirodalomban rendszerint "tipping point"), amelyet elérve a természet károsítása már nem visszafordítható. A válaszadók ugyanekkora arányban gondolják, hogy a következő évtizedben csökkenteni kellene a szén-dioxid-kibocsátást.

Az Earth4All és a Global Commons Alliance által készített kutatás rámutatott, hogy az alacsony, közepes és magas jövedelmű országokban élők egyaránt aggódnak a föld környezeti ökoszisztémájának állapota miatt. A 22 országban lekérdezett kutatás néhány regionális különbségre is rávilágított. A fejlődő országokban (például Kenyában, vagy Indiában) élők úgy érzik, jobban ki vannak téve a környezeti és éghajlati sokkoknak, mint például az aszálynak vagy áradásoknak.

Az amerikai lakosság véleménye azonban eltér a globális átlagtól.

Az USA-ban élő válaszadók nagyjából fele úgy véli, hogy nem igazán vagy egyáltalán nincs kitéve az éghajlatváltozás kockázatainak.

Ez az adat ellentmond azoknak a bizonyítékoknak, amelyek szerint az éghajlatváltozás az USA szinte minden részén érezteti hatását, egyre erősebb hurrikánokat, gyakoribb erdőtüzeket és aszályokat okozva.

Mindezek mellett

az amerikaiak többsége nem érzi úgy, hogy felelős lenne a globális környezeti problémákért.

Mindössze 15%-uk gondolja, hogy a magas és közepes jövedelmű amerikai lakosság felelős lehet az éghajlatváltozásért és a természet pusztulásáért. Az állampolgárok helyett sokkal inkább felelősnek tartják a fejlett országok kormányait, valamint a vállalatokat.

Van olyan területe is a kérdőívnek, ahol a válaszok követik néhány nyugati ország és az Európai Unió jelenlegi politikai törekvéseit. A válaszadók háromnegyede támogatná, hogy bizonyos környezetkárosító tevékenységek bűncselekménynek minősüljenek. Aktivisták már régóta kampányolnak amellett, hogy az emberi tevékenységből fakadó környezetkárosítás ("ecocide") legyen rögzítve a nemzetközi jog által, az emberiség ellenes bűntettekhez, háborús bűnökhöz hasonlóan.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Ez történt a héten 09.08

Rossz hetet zártak a tőzsdék, az egyik kiváltó ok az Nvidia esetleges trösztellenes feldarabolásáról szóló hír volt, a másik a gyenge amerikai munkaügyi adatok, amik nem is voltak annyira gye

Kasza Elliott-tal

AT&T - elemzés

Egy időben az egyik kedvenc részvényem volt, kereskedtem vele és gyűjtögettem is az osztaléka miatt, de volt egy CEO váltás, és onnantól már nem az én részvényem a T. Osztalékot vágott, le

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, új szuperállampapír: százmilliárdokat tartanak a magyarok egy értelmetlenné vált befektetésben
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
t-90sz tank orosz ukrán háború harckocsi stock