Egyedülálló beszámolók érkeztek a front poklából: óriási bajban van az ukrán hadsereg
Globál

Egyedülálló beszámolók érkeztek a front poklából: óriási bajban van az ukrán hadsereg

Portfolio
A CNN-nek összesen hat ukrán tiszt és parancsnok nyilatkozott az ukrajnai fronthelyzetről. A beszámolókból kibontakozó kép: az ukrán katonák kevesen vannak az oroszokhoz képest, sok a dezertőr, és alacsony a morál a hadseregben.

Az egyik megszólaló Dima (a nevét megváltoztatták), aki zászlóaljparancsnokként mintegy 800 emberért felelt, nemrég még a Donyeck megyei Pokrovszknál harcolt, ahol most a leghevesebb összecsapások vannak. Később úgy döntött, hogy otthagyja a frontot, és egy kijevi irodában helyezkedett el. Elmondta, összekülönbözött a parancsnokával, illetve annyi katonája halt vagy sebesült meg, hogy már nem bírta tovább.

Kifejtette, hogy a sok veszteség ellenére nem kaptak erősítést, így egysége egyre kisebb és kisebb lett, miközben több fronton is harcolt. A pokrovszki frontvonalra úgy helyezték át őket, hogy pihenőre sem küldték az egyéget. Dima szerint azért nem kaptak erősítést, mert a kormány nem hajlandó új katonákat toborozni.

Csakhogy hiába a toborzás,

rengeteg frissen behívott katona dönt úgy, hogy elhagyja pozícióját vagy dezertál.

Nem minden mozgósított katona hagyja el a helyét, de a többség igen. Amikor az új fiúk idejönnek, látják, milyen nehéz a helyzet. Rengeteg ellenséges drónt, tüzérséget és aknavetőt látnak. Egyszer elmennek a pozíciókba, és ha túlélik, soha többé nem térnek vissza. Vagy elhagyják a helyüket, vagy nem hajlandók harcba menni, vagy megpróbálják megtalálni a módját, hogy elhagyják a hadsereget

– mondta el egy névtelenséget kérő parancsnok.

Egyre nagyobb baj van tehát az ukrán katonák moráljával, de ez nem most kezdődött, hanem legkésőbb akkor, amikor jó ideig nem érkezett amerikai támogatás a kongresszusi viták miatt.

Andrij Horeckij katonatiszt, akinek az egysége most Csasziv Jarnál harcol, azt mondta, a katonák számára nagy problémát jelentett, hogy megfelelő mennyiségű lőszer hiányában nem tudtak lőni.

A napok hosszúak, egy árokban élnek, éjjel-nappal szolgálatban. És ha nem tudnak lőni, az oroszok előnyben vannak, és ők hallják, hogy előrenyomulnak, és tudják, hogy ha lőttek volna, nem történt volna meg

– mondta.

Egy másik tiszt, Szerhij Csehoszkij kifejtette, hogy míg a katonákat ideális esetben 3-4 naponta kellene rotálni, a rengeteg drón miatt erre nincs lehetőség. Volt, hogy egy egységnek 20 napig kellett egyhelyben maradnia.

A morállal kapcsolatos problémákat jól mutatja, hogy

csak az év első négy hónapjában 19 ezer katona ellen indult eljárás, aki vagy elhagyta pozícióját, vagy dezertált.

De ez még valószínűleg nem a teljes szám, ugyanis sok tiszt nem jelenti a dezertálást, abban reménykedve, hogy büntetés nélkül meg tudja győzni alárendeltjét, hogy térjen vissza.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio

Kasza Elliott-tal

AT&T - elemzés

Egy időben az egyik kedvenc részvényem volt, kereskedtem vele és gyűjtögettem is az osztaléka miatt, de volt egy CEO váltás, és onnantól már nem az én részvényem a T. Osztalékot vágott, le

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, új szuperállampapír: százmilliárdokat tartanak a magyarok egy értelmetlenné vált befektetésben
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Ez is érdekelhet
F-16 felszallas kozben