Ilyen az élet a pokolban: tömegesen hagyják el az ukránok a stratégiai fontosságú várost
Globál

Ilyen az élet a pokolban: tömegesen hagyják el az ukránok a stratégiai fontosságú várost

Portfolio
A The Spectator közölt egy riportot az ukrajnai Pokrovszk városáról, amely jelenleg az ukrajnai háború egyik legfontosabb frontvonala mellett van.

A település korábban nagyjából 60-70 ezer főnek adott otthont, azonban mára a háború közelsége miatt már csak 26 ezer fő maradt, ám őket is felszólították a helyi hatóságok a lakóhelyük elhagyására. Sokan azért döntöttek így, mivel az oroszok folyamatosan lövik a várost. A frontvonal egyelőre még több kilométerre húzódik Pokrovszktól, viszont mindkét oldal arra számít, hogy hamarosan megindulhatnak a harcok a város elfoglalására. Amennyiben az ukránok nem tudnák tartani itt a frontvonalat, az nagyon súlyos csapást jelentene Kijev számára.

A lakosság kimenekítésének fő ütőere a vasútvonal, a pályaudvarra naponta egyszer érkezik szerelvény, amely a civileket szállítja nyugat felé, biztonságos területre. A riport kiemelten foglalkozik a távozók helyzetének bemutatásával: miközben a családtagok búcsúzkodnak egymástól, addig papok járják a peronokat. Elsősorban gyerekeseket és idős lakosságot látni itt, mivel a középkorúak jelentős része már a háború kirobbanását követően úgy döntött, hogy biztonságosabb helyre menekül.

Az evakuáló vonatok közlekedése várhatóan napokon belül leáll, hasonlóan a többi városi szolgáltatáshoz: a szupermarketek már bezártak, nincs posta sem.

Közben a városból kivezető autóúton is megnövekedett a forgalom, rengetegen teherautókkal viszik el az értékeiket.

Az ukrán 59. brigád szóvivője szerint gondot jelent, hogy sok civil úgy gondolja, hogy Kijev semmi esetre sem fogja átadni a várost. Ez azonban nincs így, bár most némileg kezelhetőbbnek tűnik a helyzet Pokrovszk körül, sikerült lelassítani az orosz támadást.

A beszámoló azonban nem fest túl jó képet a jövőről: tüzérségi szempontból nagyjából tízszeres túlerőben vannak a támadók, miközben a védelem egyre jobban kimerült.

A város eddig kifejezetten ép maradt, de egyre többször lövik a települést, és az ukránok még emlékeznek, hogy Avgyijivka és Bahmut szinte a földdé vált egyenlővé az ostrom hatására. A támadók egyre többször lövik magát a várost is, így szinte bizonyos, hogy nem kerülheti el ezt Pokrovszk sem. A település kulcspozícióban van, mivel innen elérhető a Donbasz többi része is, ezért az elvesztése kritikus helyzetbe hozná Kijevet.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

AT&T - elemzés

Egy időben az egyik kedvenc részvényem volt, kereskedtem vele és gyűjtögettem is az osztaléka miatt, de volt egy CEO váltás, és onnantól már nem az én részvényem a T. Osztalékot vágott, le

Kiszámoló

Hogy állnak most a lakáshitel-kamatok?

Hitelügyintézős Gáborunkat kértem meg, hogy írjon egy rövid összefoglalót, hogyan állnak most a lakáshitel-kamatok, illetve mi várható mostanában. Sokak szerencséjére a BIRS és a hosszú

Holdblog

Fordítva ülünk a lovon

Gazdasági megtérülésre inkább az számíthat, aki a saját érdekében cselekszik a közösség érdeke helyett. Eközben hajlamunk van eltekinteni a fenntarthatóság érvényesítésétől, vagy meg

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, új szuperállampapír: százmilliárdokat tartanak a magyarok egy értelmetlenné vált befektetésben

Vezető modellező

Vezető modellező
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
kilott-orosz-pancelos-stock