Portfolio signature

A győzelemért bármit? Kamala Harrist és Donald Trumpot sem kell félteni, ha pálfordulásról van szó

Szabó Ákos
Az amerikai politika egyik örök érvényű bölcsessége, hogy az elnökjelöltek mérsékelni szokták programjukat az őszi választás előtt, azután, hogy a párton belüli előválasztáson jóval markánsabb álláspontokat fogalmaznak meg – valahogy mégis muszáj kitűnni az egymással nagyrészt egyetértő politikusok tömegéből. A jelöltek középre mozgása azzal az egyszerű okkal magyarázható, hogy az előválasztáson az inkább bal- vagy jobbra húzó szavazóbázisukat kell meggyőzniük, míg az általános választáson az ideológiai centrum és a pártfüggetlenek felé igyekeznek gesztusokat tenni az ott összeszedhető voksokért cserébe. Jóllehet a demokrata oldalon Kamala Harris nem az előválasztási győzelmének hála került fel a szavazólapra (hiszen azt a hivatalban lévő elnök, a jelöltségtől visszalépett Joe Biden nyerte), az alelnök így is számos kiigazítást tett a korábbi álláspontjait illetően. A republikánusok ezt fel is hánytorgatják neki nap mint nap, ám ettől függetlenül Donald Trumpot sem kell félteni ez ügyben, aki már-már hobbit űz abból, hogy egyik nap A-t, míg másik nap B-t mond.

Kamala Harris 2020-as demokrata előválasztási kampánya nem tudott felnőni a magas elvárásokhoz, és nem bizonyult túlságosan emlékezetesnek, azzal a kivétellel persze, amikor épp Joe Bidenbe állt bele. Harris már az első megmérettetés előtt, 2019 decemberében véget vetett a belső konfliktusokkal és bezuhanó támogatottsági adatokkal sújtott erőfeszítésének.

A korábbi ügyész emellett azzal is küszködött, hogy megtalálja a helyét a párt balszárnya (például Bernie Sanders és Elizabeth Warren), illetve a Biden, Amy Klobuchar és Pete Buttigieg által képviselt mérsékeltek között, egy olyan időszakban különösképp, amikor a csúcson lévő Black Lives Matter-mozgalom hatására a bűnüldözési tapasztalata nemhogy előnynek, hanem inkább hátránynak minősült.

Harris végül csak jól jött ki az egészből, hiszen Biden négy éve őt nevezte meg alelnökjelöltjeként, ami ahhoz vezetett, hogy a 2024-es elnökválasztáson az alelnöki posztot betöltő első nő ugrott be a látványosan öregedő elnök helyére.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés