Tombol a halálos járvány: gáláns ajándék érkezett
Globál

Tombol a halálos járvány: gáláns ajándék érkezett

Portfolio
A Kongói Demokratikus Köztársaság csütörtökön megkapta az első mpox vakcinaszállítmányt, amely várhatóan segít megfékezni a járvány terjedését. Az ENSZ korábban globális közegészségügyi vészhelyzetet hirdetett a halálos betegség miatt.

A Kongói Demokratikus Köztársaság a járvány epicentruma, ahonnan a kór átterjedt a szomszédos országokra és más régiókra is. Az afrikai oltóanyaghiány azonban eddig akadályozta a járvány megállítására irányuló erőfeszítéseket.

Az Európai Unió által adományozott, Bavarian Nordic által gyártott vakcinákat szállító repülőgép helyi idő szerint 13 óra körül szállt le Kinshasában.

Samuel Roger Kamba Mulamba kongói egészségügyi miniszter elmondta, hogy az újonnan érkezett vakcina már bizonyított az Egyesült Államokban, és a kongói felnőttek körében is bevezetésre kerül.

Tudjuk, mely tartományok érintettek leginkább, nevezetesen Équateur és Dél-Kivu. A cél az, hogy a vírust a lehető leggyorsabban megfékezzük - nyilatkozta a miniszter.

Az első szállítmány 99 ezer adagot tartalmaz, míg a szombati további 200 ezer adagot jelent.

Laurent Muschel, az EU Egészségügyi Vészhelyzeti Felkészültségi és Reagálási Hatóságának vezetője szerint Európa összesen 566 ezer vakcinát kíván eljuttatni a régió leginkább rászoruló országaiba.

Kongó október 8-án indítja el az oltakozást, hogy legyen idő egy alapos figyelemfelkeltő kampányra, amellyel le lehet győzni a bizalmatlanságot egyes közösségekben. Az egészségügyi minisztérium adatai szerint az idei év első nyolc hónapjában 19 710 mpox-gyanús esetet jelentettek az országban, ebből 5041 esetet megerősítettek, és 655 halálos kimenetelű volt.

Idén nyáron a Kongói Demokratikus Köztársaságból indulva újra terjedni kezdett a majomhimlő (mpox) vírus. A súlyos esetekben halálos kimenetelű betegség azóta pedig már Ázsiában és Európában is megjelent.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ugyan augusztus 14-én nemzetközi közegészségügyi vészhelyzetet hirdetett a járvány kitörése miatt, gyorsan leszögezték, hogy nem érdemes egy új Covid-járványhoz hasonló méretű pandémia kitörésétől tartani. Ennek oka, hogy a Sars-Cov-2 vírussal ellentétben a majomhimlő nem terjed olyan könnyen emberről emberre, valamint oltóanyag is rendelkezésre áll már a fertőzések kordában tartására.

Forrás: Reuters

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Hogy állnak most a lakáshitel-kamatok?

Hitelügyintézős Gáborunkat kértem meg, hogy írjon egy rövid összefoglalót, hogyan állnak most a lakáshitel-kamatok, illetve mi várható mostanában. Sokak szerencséjére a BIRS és a hosszú

Holdblog

Fordítva ülünk a lovon

Gazdasági megtérülésre inkább az számíthat, aki a saját érdekében cselekszik a közösség érdeke helyett. Eközben hajlamunk van eltekinteni a fenntarthatóság érvényesítésétől, vagy meg

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Miközben a fél világ Ukrajna meghökkentő sikerét ünnepelte, végveszélybe került egy stratégiai fontosságú város

Vezető modellező

Vezető modellező
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
m1 abrams tank harckocsi stock orosz-ukrán háború