Nagy hibát követhetett el Ukrajna: a nyugati szövetségesek vizsgálódnak
Globál

Nagy hibát követhetett el Ukrajna: a nyugati szövetségesek vizsgálódnak

Portfolio
Ukrajna nyugati szövetségeseinél felmerült a kérdés, hogy vajon helyénvaló-e az F-16-osok használat a háború sújtotta övezetben – számolt be az ukrán Eurointegration.

A kérdés azt követően merült fel Kijev európai szövetségesiéinél, miután az ukrán légierő pár héttel az országba érkezése után máris éles bevetésen használta a vadászgépeket, de a bevetés végeredménye az egyik F-16-os elvesztése lett. Az eset körülményei még nem tisztázottak teljesen, viszont az is felmerült, hogy a pilóta nem rendelkezett elegendő tapasztalattal ahhoz, hogy ilyen körülmények között vessék be őket.

A nyugati országokban az a bevett gyakorlat, hogy a pilóták a kiképzést követően még gyakran hónapokon keresztül csak a korábbi körülményekhez hasonló helyzetben repülnek és csak ezt követően mennek éles bevetésre.

Ukrajna – a szorított helyzetéből adódóan – azonban nem akart várni, hanem szinte azonnal küldetésre küldte az F-16-osok első darabjait, ennek pedig komoly kudarc lett a vége: az országba érkező hat darab vadászgép egyik máris megsemmisült. A jövőben további szállítmányok várhatóak, ezzel pedig jelentősen megerősödhet az ukrán légierő, ám az eset arra figyelmeztette a döntéshozókat, hogy a túlzott sietség komoly gondokat okozhat.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy pontosan mi okozta az F-16-os vadászgép zuhanását, olyan verziók is felmerültek, mint a pilóta hibája, az ukrán légvédelem okozta „baráti tűz” vagy egy orosz rakéta is lehetett az ok. Ezzel kapcsolatban a nyomozás jelenleg is tart, a vizsgálatot végző szakemberek igyekeznek körültekintően eljárni, műholdfelvételeket, repülési adatrögzítőket és egyéb információkat vizsgálnak át, hogy végleges döntést hozzanak.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Wikimedia Commons via Will Schlitzer

Holdblog

Fordítva ülünk a lovon

Gazdasági megtérülésre inkább az számíthat, aki a saját érdekében cselekszik a közösség érdeke helyett. Eközben hajlamunk van eltekinteni a fenntarthatóság érvényesítésétől, vagy meg

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Miközben a fél világ Ukrajna meghökkentő sikerét ünnepelte, végveszélybe került egy stratégiai fontosságú város

Vezető modellező

Vezető modellező
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Ez is érdekelhet
m1 abrams tank harckocsi stock orosz-ukrán háború