Figyelmeztetést adott ki a Pécsi Tudományegyetem és a Kaliforniai Egyetem a fogyást segítő csodagyógyszer miatt
Globál

Figyelmeztetést adott ki a Pécsi Tudományegyetem és a Kaliforniai Egyetem a fogyást segítő csodagyógyszer miatt

MTI
Komoly egészségkárosító hatásuk lehet az interneten árult szemaglutid hatóanyagú szereknek - állapították meg a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Gyógyszerésztudományi Kara és a Kaliforniai Egyetem kutatói a baranyai felsőoktatási intézmény MTI-hez pénteken eljuttatott közleménye szerint.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a fogyasztó hatása miatt Magyarországon is fokozottan keresett Ozempic injekció sokszor azokhoz a cukorbetegekhez nem jut el, akiknek a legnagyobb szüksége lenne rá, a gyógyszer szürkezónás online beszerzése ráadásul óriási egészségügyi kockázatokkal járhat a szakemberek szerint.

A pécsi és kaliforniai kutatók a Google és a Bing keresési listáin magas helyezést elérő, népszerű weboldalakat vizsgálták, és próbavásárlásokat folytattak. Mint kiderült,

majdnem minden második szemaglutid hatóanyagú szert kínáló webshop illegális online patikákhoz tartozik, és az általuk árult termékek komoly egészségkárosító hatással bírhatnak szennyezettségük, illetve a nem megfelelő hatóanyag-tartalom miatt.

Az Amerikai Orvosi Szövetség JAMA Network Open című folyóiratában publikált tanulmány szerint az interneten megvásárolható termékekben a hatóanyag tisztasága lényegesen elmarad az elvárttól, mennyisége viszont akár csaknem 40 százalékkal meghaladhatja a várt dózist, ami a túladagolás veszélyét hordozza magában.

Mindez azért fontos, mert a szemaglutid már az orvosilag jóváhagyott adagolásban is emésztőrendszeri mellékhatásokkal járhat, ennek túllépése pedig nagyon súlyos egészségkárosodást is okozhat - mutattak rá.

Ahogy arra a tanulmány írói felhívják a figyelmet,

az elmúlt időszakban 1500 százalékkal emelkedett meg az Egyesült Államok mérgezéseket kezelő központjaiban a szemaglutiddal kapcsolatos segélyhívások száma.

Az eredetileg a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszereket rengetegen használják fogyás céljából, emiatt a legnépszerűbb szemaglutid alapú gyógyszer, az Ozempic évek óta hiánycikknek számít, sokszor a valóban rászorulók sem jutnak hozzá.

A Magyarországon receptköteles Ozempic iránti fokozott kereslet hazánkban is érezhető: a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) gyógyszerforgalmi adatai alapján 2024 júliusában országszerte több mint harmincezer Ozempic készítményt adtak el. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) gyógyszerhiányra vonatkozó adatai alapján

a megnövekedett igény miatt 2024. július 18-tól egyes Ozempic készítmények hiánya tapasztalható, amely előrejelzések szerint egészen 2024. november 15-ig eltarthat

- ismertették a közleményben.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Fordítva ülünk a lovon

Gazdasági megtérülésre inkább az számíthat, aki a saját érdekében cselekszik a közösség érdeke helyett. Eközben hajlamunk van eltekinteni a fenntarthatóság érvényesítésétől, vagy meg

Holdblog

Hol tart a Fradi a nemzetközi porondon?

Tíz év alatt csupán egy darab BL-főtáblás szereplés jutott a Fradinak, az alsóbb szintű kupasorozatokba is csak ritkán jutott be. De mit jelent ez a... The post Hol tart a Fradi a nemzetközi por

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egész Európában nem látsz olyat, amit a magyarok művelnek a megtakarításaikkal: mutatunk 10 érdekes ábrát

Vezető modellező

Vezető modellező
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Kiderült, ki lövöldözött a YouTube központjában