Portfolio signature

Vége a Macron-korszaknak? – Egyre több jel utal arra, hogy idő előtt távozhat a francia elnök

Emmanuel Macron egyik közeli szövetségese, Édouard Philippe volt miniszterelnök kedden bejelentette, hogy 2027-ben elindul az elnökségért, de akár már egy előrehozott elnökválasztáson készen állna megküzdeni az államfői posztért. Philippe bejelentése azt is jelezheti, hogy arra számít, Macron nem tölti ki második ciklusát, és hamarosan akár le is mondhat hivataláról. A francia elnök a nyári törvényhozási választások kiírásával lehetetlen helyzetbe lavírozta magát: olyan Nemzetgyűlés jött létre, amelyben egyik nagy erőnek sincs meg a többsége, így Macron már hetek óta nem tud kinevezni új miniszterelnököt és kormányt. Valóban az államfő lemondása lenne a politikai patthelyzet megoldása?

Édouard Philippe volt francia miniszterelnök kedden bejelentette, hogy 2027-ben elindul az elnöki posztért. Philippe Emmanuel Macron elnök első miniszterelnöke volt 2017 és 2020 között. Macron hatalomra jutása előtt a Nicholas Sarkozy-féle Republikánusok politikusaként tevékenykedett, majd átment Macron pártjához, 2021-ben pedig megalapította saját pártját, az Horizons-t. A párt része a francia elnököt támogató Együtt a Köztársaságért szövetségnek, ugyanakkor Philippe az utóbbi időben többször is annak jelét mutatta, hogy a maga útját akarja járni.

A bejelentés nem is jöhetett volna rosszabbkor Macron számára, aki már hetek óta küzd azzal, hogy megtalálja azt a miniszterelnököt, aki számára is elfogadható, és akit a Nemzetgyűlés nem küld el azonnal bizalmatlansági indítvánnyal.

A francia elnök június 9-én oszlatta fel a Nemzetgyűlést és írt ki új választásokat június 30-ára, illetve július 7-ére, miután a mögötte álló pártszövetség katasztrofális eredményt ért el az európai parlamenti választásokon.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés