Téves riasztás: mégsem sértették meg a lengyel légteret
Globál

Téves riasztás: mégsem sértették meg a lengyel légteret

MTI
A lengyel hadsereg visszavonta azt a múlt hétfőn tett bejelentését, hogy Ukrajna irányából egy meghatározatlan légi eszköz, feltehetőleg orosz drón repült be Lengyelország légterébe.

Az elvégzett vizsgálatok eredményei nyomán jelen pillanatban azt állítom, hogy nagyon nagy valószínűséggel augusztus 26-án nem sértették meg a Lengyel Köztársaság légterét

- mondta csütörtöki sajtóértekezletén Maciej Klisz altábornagy, a lengyel fegyveres erők műveleti parancsnoka, aki a múlt hétfői bejelentést tette. "Nem az adatok változtak, hanem az én helyzetértékelésem" - tette hozzá.

A tábornok csütörtökön korábban bejelentette, hogy tíz nap után leállították a kutatási műveletet a feltételezések szerint lezuhant légi eszköz után. A lengyel hadsereg a múlt héten közleményben tudatta, hogy legalább három radarállomás észlelt egy gyaníthatóan pilóta nélküli légi járművet a lengyel légtérben.

Az akkori tájékoztatás szerint a jármű az ukrajnai Cservonohrad felől átrepült az ukrán-lengyel határon, és 25 kilométeres mélységben behatolt a lengyel légtérbe, majd nyoma veszett. Klisz tábornok akkor azzal hozta összefüggésbe a légi eszköz berepülését, hogy augusztus 26-án hajnalban Oroszország nagyszabású légitámadást indított rakétákkal és drónokkal ukrán területek ellen.

A Lengyelország szomszédságában lévő nyugat-ukrajnai megyéket is érintő támadás miatt aznap reggel a közös határ mentén lengyel és szövetséges vadászgépek szálltak fel járőrözés céljából. Az ukrajnai háború kitörése óta Lengyelországban több légi incidens is történt. 2022 novemberében a kelet-lengyelországi Przewodów településen egy Ukrajnából indított rakéta csapódott be, két lengyel állampolgár halálát okozva.

Tavaly áprilisban a nyugat-lengyelországi Bydgoszcz melletti erdőben egy orosz gyártmányú, 2022 végén kilőtt manőverező robotrepülőgép maradványaira bukkantak. Emellett többször, néhány másodpercre azonosítatlan eszközök sértették meg Lengyelország légterét, de ezek végül nem lengyel területen landoltak.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Hol tart a Fradi a nemzetközi porondon?

Tíz év alatt csupán egy darab BL-főtáblás szereplés jutott a Fradinak, az alsóbb szintű kupasorozatokba is csak ritkán jutott be. De mit jelent ez a... The post Hol tart a Fradi a nemzetközi por

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez a halál csókja a magyar egészségügyben

Vezető modellező

Vezető modellező
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
T-90S orosz tank