Ismert politikust nevez ki miniszterelnöknek Emmanuel Macron
Globál

Ismert politikust nevez ki miniszterelnöknek Emmanuel Macron

Portfolio
Michel Barnier korábbi uniós biztost nevezi ki miniszterelnöknek Emmanuel Macron francia elnök – jelentette be csütörtökön az Élysée-palota.

Macron ezzel hetek óta tartó bizonytalanság végére tett pontot. Az elmúlt napokban számos lehetséges miniszterelnök-jelölt neve felmerült, de Barnier neve mint esélyesé csak csütörtök reggel szivárgott ki.

Barnier Franciaország uniós biztosa volt 2010 és 2014 között, később pedig a Brexit főtárgyalója lett az EU részéről. A 73 éves politikus a jobbközép Köztársaságiak tagja.

A kinevezésre egy példátlan konzultációs ciklus után került sor, és az elnök alkotmányos kötelességére való tekintettel gondoskodott arról, hogy a miniszterelnök és kormánya a lehető legstabilabb feltételekkel bírjon

– írta közleményében az Élysée-palota.

Macron június 9-én oszlatta fel a Nemzetgyűlést, és írt ki új választásokat június 30-ára és július 7-ére. A választásokon a legtöbb mandátumot az Új Népfront néven egyesült baloldal szerezte meg. Második lett a Macron mögött álló választási szövetség, harmadik a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés, negyedik pedig a jobbközép Köztársaságiak.

Olivier Faure, az Új Népfronthoz tartozó szocialisták vezetője szerint a negyedikként végzett Köztársaságiak politikusának kinevezése „a demokrácia tagadása”.

Macron mint elnök szabadon dönthet a miniszterelnök kinevezéséről, ugyanakkor a kormány bizalmatlansági indítvánnyal eltávolítható a Nemzetgyűlés abszolút többségének szavazatával. Mivel egyetlen erőnek sincs abszolút többsége, átfogó összefogásra lenne szükség ahhoz, hogy Barnier ne bukjon meg. A Macron-tábor és a jobbközép minden bizonnyal mögé állna, de együtt is csak 213 mandátumuk van, ami elmarad az abszolút többséget jelentő 289-től.

Vagyis a francia politikai válságnak Barnier kinevezésével még korántsem biztos, hogy vége van.

A francia politikai helyzetről ebben a cikkünkben írtunk bővebben:

Címlapkép forrása: EU

Holdblog

Fordítva ülünk a lovon

Gazdasági megtérülésre inkább az számíthat, aki a saját érdekében cselekszik a közösség érdeke helyett. Eközben hajlamunk van eltekinteni a fenntarthatóság érvényesítésétől, vagy meg

Holdblog

Hol tart a Fradi a nemzetközi porondon?

Tíz év alatt csupán egy darab BL-főtáblás szereplés jutott a Fradinak, az alsóbb szintű kupasorozatokba is csak ritkán jutott be. De mit jelent ez a... The post Hol tart a Fradi a nemzetközi por

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez a halál csókja a magyar egészségügyben

Vezető modellező

Vezető modellező
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
T-90S orosz tank