FONTOS Dübörög a banki profitgyár, itt az ezermilliárdos meglepetés
Felrúgták a paktumot, kormányválság sújthatja a világ egyik legnagyobb országát?
Globál

Felrúgták a paktumot, kormányválság sújthatja a világ egyik legnagyobb országát?

Portfolio
Kanada baloldali pártja, az Új Demokrata Párt (NDP) felbontotta a Justin Trudeau kormányfő liberálisaival két és fél évvel ezelőtt kötött megállapodását, mely során külső támogatást nyújtott a kisebbségi kormány hatalmon maradásához. Jagmeet Singh, az NDP vezetője az X-en szerdán közzétett videójában azt mondta, a Liberális Párt "túl gyenge, túl önző" ahhoz, hogy a kanadaiakért harcoljon, Trudeau pedig "újból és újból bebizonyította, hogy mindig meg fog hajolni a vállalatok kapzsisága előtt."

A 2022 márciusában létrejött, és most összeomlott alku keretében az NDP nem lépett koalícióra a Justin Trudeau nevével fémjelzett liberálisokkal, viszont a parlamenti bizalmi szavazásokon támogatta a kormánypártot. Jagmeet Singh bejelentése nem jelenti automatikusan a választások kiírását, de könnyedén azzal járhat, hogy a kanadaiak már a 2025 októberére tervezett választás előtt az urnákhoz járulhatnak - írja a BBC.

Szerdai nyilatkozatában Singh azt mondta, egy jövőbeli bizalmatlansági szavazás a "terítéken lesz", mely esetleges sikere előrehozott parlamenti választások kiírásával járhat. A pártvezető kijelentette, a liberálisok cserben hagyták az embereket és nem érdemelnek újabb esélyt. A legnagyobb veszélynek a Pierre Poilievre vezette konzervatívokat nevezte, aki "megszorítana, hogy többet adjon a nagy cégeknek és vagyonos vezérigazgatóknak."

Singh szerint csak az NDP képes a konzervatívok megállítására.

A 2015 óta kormányzó Justin Trudeau miniszterelnök azt közölte, biztos abban, hogy képes lesz kisebbségben is működtetni a parlamentet, és a kanadaiak megsegítésére fog összpontosítani.

Hagyom, hogy mások koncentráljanak a politikára

- mondta, hozzátéve, hogy reméli, a következő választásokra csak jövő ősszel kerül majd sor, hogy kormányának legyen ideje haladni a programjával.

Pierre Poilievre, a konzervatívok vezetője bírálta Singhet, amiért nem kötelezte el magát azonnal egy bizalmatlansági szavazás mellett, a bejelentését pedig "mutatványnak" minősítette. Poilievre múlt héten nyílt levélben szólította fel az NDP első emberét a megállapodás felmondására.

A közvélemény-kutatások szerint

a konzervatívok magabiztos győzelemre számíthatnak,

hiszen ha most lenne a választás, ők a voksok 42%-át, a liberálisok a 25%-át, míg az NDP a 17%-át szerezné meg.

Címlapkép: Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, a Liberális Párt vezetője győzelmi beszédet mond a választások éjszakáján a kanadai Montrealban 2019. október 21-én. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Fordítva ülünk a lovon

Gazdasági megtérülésre inkább az számíthat, aki a saját érdekében cselekszik a közösség érdeke helyett. Eközben hajlamunk van eltekinteni a fenntarthatóság érvényesítésétől, vagy meg

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez a halál csókja a magyar egészségügyben

Vezető modellező

Vezető modellező
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Ez is érdekelhet
T-90S orosz tank