Botrány Olaszországban: Giorgia Meloni is reagált
Globál

Botrány Olaszországban: Giorgia Meloni is reagált

MTI
Giorgia Meloni olasz kormányfő nem fogadta el a kulturális miniszter lemondását, ezt maga a miniszter, Gennaro Sangiuliano jelentette be a RAI1 köztelevízió szerda esti híradójában, ahol könnyeivel küszködve számolt be a körülötte kirobbant szerelmi botrányról.

Gennaro Sangiuliano hangoztatta, hogy a miniszterelnök arra kérte, folytassa munkáját, és mindig mondjon igazat az olaszoknak is. Könnyeivel küszködve a hatvankét éves Sangiuliano a kamerák előtt bocsánatot kért a feleségétől. A Meloni-kormány 2022 októberi megalakulásakor újságíróból lett kulturális tárcavezető a legnézettebb híradóban számolt be a nála húsz évvel fiatalabb Maria Rosaria Bocciával az utóbbi hónapokban megélt szerelmi kapcsolatáról.

A botrány augusztus utolsó napjaiban robbant, amikor Maria Rosaria Boccia közösségi oldalain először a miniszterrel közös fényképeket, majd a kulturális tárca kabinetjével váltott levelezést és hangüzeneteket közölte. Így derült ki, hogy a nő május óta gyakran részt vett Gennaro Sangiuliano hivatalos programjain, és magát a miniszter tanácsadójaként tüntette fel.

Azt is nyilvánosságra hozta, hogy a minisztérium szerződést ajánlott fel neki kiemelt események szervezésére, de azt az utolsó pillanatban visszavonták. Maria Rosaria Bocciáról keveset tudni: Pompejben született, és korábban egy esküvői ruhabolt tulajdonosa volt. Interneten két egyetemi diplomával büszkélkedik, és divatvállalkozóként tünteti fel magát. A miniszter kedden és szerdán is egyeztetett a kormányfővel, miközben az ellenzéki pártok az ügy tisztázását követelik hangoztatva, hogy Maria Rosaria Boccia bármilyen tisztség és felhatalmazás nélkül bizalmas dokumentumokhoz juthatott hozzá.

A Zöldek és Baloldal Szövetsége (AVS) feljelentést tett hivatali visszaélés címén annak kivizsgálására, hogy ki fizette Maria Rosaria Bocciának a miniszterrel közös útjait. Nemzetbiztonsági kérdést vetett fel az a felvétel is, amelyet a nő a római képviselőház termeiben egy okos-szemüveggel forgatott, és közzétett közösségi oldalain. Gennaro Sangiuliano a televíziós aadásban elismerte, hogy viszonya volt a nővel, de elmondása szerint a kapcsolatnak augusztusban vége lett.

Kijelentette, hogy intim hangfelvételek is lehetnek Boccia birtokában, de “nem vagyok zsarolható” - tette hozzá.

Azt állította, hogy Maria Rosaria Boccia minden költségét “az utolsó euróig” személyesen állta, és nem a minisztérium számláját terhelte. A kijelentéseket Maria Rosaria Boccia hazugságnak nevezte. Giorgia Meloni a kormánypárt Olasz Testvérek (FdI) szerdai ülésén azt mondta, a jobboldal kormányra jutott és történelmet akar írni, “ezért nem engedheti meg magának a félrelépéseket”.

Olaszország elnöklésével szeptember 19. és 21. között rendezik meg a G7-csoport kulturális miniszterei találkozóját.

Eredetileg helyszínként Pompejt választották, de a minisztérium a találkozó máshova költöztetésén dolgozik.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez a halál csókja a magyar egészségügyben

Vezető modellező

Vezető modellező
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
T-90S orosz tank