Viharos sebességgel nyúlták le az oroszok az egyik legkegyetlenebb ukrán fegyverfejlesztést
Globál

Viharos sebességgel nyúlták le az oroszok az egyik legkegyetlenebb ukrán fegyverfejlesztést

Portfolio
Az ukrajnai háborúban megszokottnak nevezhető, hogy a felek egymástól próbálják ellesni a különböző fejlesztéseket, amiket aztán szinte azonnal igyekeznek tovább is fejleszteni. Nem volt ez másképpen a legutóbbi alkalommal sem.

A hét elején érkeztek a megdöbbentő felvételek arról, ahogy egy sima ukrán FPV-drón (ezek tömeges használata háborús környezetben már önmagában egy hatalmas újítás volt) az oroszok védelmi állásai fölé repül, majd égő termitet kezd szórni a területre. Ez a fajta alkalmazás teljesen új szintre emelte a polgári alkalmazásra kitalált egyszerű eszközök bevetési lehetőségeit. A termit az alumínium por és vas-oxid keveréke, amely lángra kapva reakcióba lép egymással, több mint 2000 Celsius-fokos hőmérsékletet generál, ezért nagyon nehéz eloltani. Képes a különböző acél és alumínium lemezeket is átégetni, sőt, a levegő oxigénje sem feltétlenül kell a reakcióhoz.

A felvétel azért is keltett nagy meghökkenést – mert bár a háború során eddig is használtak hasonló fegyvereket egymás ellen a felek – eddig ennyire direkt és irányított módon nem volt látható.

A hétfői megdöbbentő felvételeket látva aztán már több hasonló videó is kering a neten. Bár egyes orosz milbloggerek azt állítják, hogy az első ilyen drón az oroszok leleményességének köszönhető, viszont a közmegegyezés azt állítja, hogy az ukránok átalakítása volt látható elsőként. Persze nem kellett sokat várni, az orosz verzióra sem:

Alig több mint másfél nappal az első képeket követően, már meg is érkeztek az orosz termites FPV-drón tesztjeiről készült felvételek. Az eszköz a „Sárkány lehelete” nevet kapta, utalva ezzel a pusztító tűzre, amelyet képes okozni. Az ilyen FPV-drónok elterjedése

az eddigieknél is kegyetlenebb jövőt jósol a frontvonalakon, ugyanis azok a fegyveresek aligha élik túl a támadást, akikre termitet szórnak.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Hol tart a Fradi a nemzetközi porondon?

Tíz év alatt csupán egy darab BL-főtáblás szereplés jutott a Fradinak, az alsóbb szintű kupasorozatokba is csak ritkán jutott be. De mit jelent ez a... The post Hol tart a Fradi a nemzetközi por

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez a halál csókja a magyar egészségügyben

Vezető modellező

Vezető modellező
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
Kínai vasútépítési munkálatok Afrikában