Kudarcot vallottak Donald Trump ügyvédei: akár napokon belül kiderülhet, milyen büntetés vár a volt elnökre
Globál

Kudarcot vallottak Donald Trump ügyvédei: akár napokon belül kiderülhet, milyen büntetés vár a volt elnökre

Portfolio
Egy szövetségi bíróság kedden elutasította Donald Trump volt amerikai elnök kérelmét, hogy helyezzék át szövetségi szintre a New York államban tárgyalt, üzleti iratok hamisításával összefüggő büntetőjogi eljárását. A Stormy Daniels felnőttfilmes nevével fémjelzett ügyben május végén mondták ki bűnösnek a republikánus zászlóvivőt 34 vádpontban - írja a Hill.

Donald Trump ügyvédei azért kérték a büntetőügy áthelyezését a New York állami bíróságról, mert az szerintük elfogultságot mutatott az exelnökkel szemben, és nem mérlegelte megfelelően a Legfelsőbb Bíróság elnöki mentelmi jogról hozott határozatát.

A kérdésben eljáró Alvin Hellerstein szövetségi kerületi bíró azzal indokolta a kérvény elutasítását, hogy

nincs hatásköre a New York-i állami bíróságok pártatlanságának vizsgálatára,

mondván, ezt az állami fellebbviteli bíróságoknak kell kivizsgálniuk. Ennek tükrében Trump immunitásról szóló érvét vette csak górcső alá.

Ezzel kapcsolatban Hellerstein már korábban is úgy döntött, hogy "egy felnőttfilmsztárnak fizetett hallgatási pénz nem kapcsolódik az elnök hivatalos tevékenységéhez." A Legfelsőbb Bíróság július 1-jén hozta nyilvánosságra történelmi ítéletét, melyben kimondta: az elnököket mentelmi jog illeti meg a hivatali kapacitásukban végrehajtott cselekedeteiért.

A Legfelsőbb Bíróság véleményében semmi sincs, ami befolyásolná korábbi következtetésemet, miszerint a hallgatási pénz kifizetése magánjellegű, nem hivatalos cselekedet volt, amely kívül esik a végrehajtó hatalom határain

- határozott Hellerstein. Trump ügyvédei megtámadták a döntést, és fellebbezést nyújtottak be az illetékes körzeti fellebbviteli bírósághoz.

Az AP azt írja, az eredeti pert indító manhattani kerületi ügyészség kedden levélben fordult Juan Merchan bíróhoz, amelyben tiltakozott a republikánus elnökjelölt tárgyalási utáni törekvései ellen. Merchan hamarosan dönthet a védelem két kulcsfontosságú beadványáról: az egyik, hogy halasszák el Trump büntetésének szeptember 18-i kihirdetését a novemberi választások utánra – mert az védői szerint beavatkozással érne fel a választásba –, a másik pedig, hogy a Legfelsőbb Bíróság döntése nyomán helyezzék hatályon kívül az ítéletet és ejtsék az ügyet.

Merchan közölte, szeptember 16-án dönt az utóbbi kérelemről, míg előbbi kapcsán a következő napokban várható határozat. Trumpot üzleti iratok 34 rendbeli hamisítása miatt találták bűnösnek, amelyet azért követett el, hogy megszegje a kampányfinanszírozási szabályokat, befolyásolja a választást és adót csaljon. 

Címlapkép: Donald Trump volt amerikai elnök a manhattani büntetőbíróságon New Yorkban, az Egyesült Államokban 2024. április 15-én. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Hol tart a Fradi a nemzetközi porondon?

Tíz év alatt csupán egy darab BL-főtáblás szereplés jutott a Fradinak, az alsóbb szintű kupasorozatokba is csak ritkán jutott be. De mit jelent ez a... The post Hol tart a Fradi a nemzetközi por

Buxelliott - Elliott Wave Hungary

Bitcoin

Az elmúlt hónapokban egy oldalazó korrekció futott le hetes idősíkon, melynek befejezését követően további emelkedés érkezhet.Egy leszúrással elérte az árfolyam a korrekció ideális szint

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez a halál csókja a magyar egészségügyben

Vezető modellező

Vezető modellező
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
dollár