Radikális döntést hozott Izrael egyik legfontosabb szövetségese: leáll a fegyverexport
Globál

Radikális döntést hozott Izrael egyik legfontosabb szövetségese: leáll a fegyverexport

MTI
John Healey brit védelmi miniszter keddi nyilatkozatában azzal indokolta az Izraelbe irányuló brit fegyverexport részleges felfüggesztését, hogy a munkáspárti brit kormánynak kötelessége a jogállamiság normáinak figyelembe vétele. 

David Lammy brit külügyminiszter hétfő este tájékoztatta a londoni alsóház képviselőit arról, hogy a kormány felfüggeszti bizonyos fegyverek izraeli exportját. Lammy indoklása szerint az érvényes stratégiai exportengedélyeztetési kritériumok alapján Nagy-Britannia nem adhat ki fegyverkiviteli engedélyeket, ha egyértelműen fennáll annak a kockázata, hogy az adott hadfelszerelés használata a nemzetközi humanitárius törvények súlyos sérelméhez vezethet.

John Healey brit védelmi miniszter a BBC közszolgálati rádió keddi hírmagazinjának nyilatkozva leszögezte:

a brit fegyverexport részleges felfüggesztésének nem lesz érdemi hatása Izrael nemzetbiztonságára, a lépésnek nem is ez volt a célja.

Healey elmondta: előző este beszélt Joáv Galant izraeli védelmi miniszterrel, akinek elmagyarázta, hogy a brit kormánynak jogi kötelezettsége a jogállamisági kritériumok figyelembe vétele a fegyverexport-engedélyeztetés során. Biztosította ugyanakkor izraeli kollégáját arról, hogy London változatlanul erőteljesen támogatja Izraelt, és határozottan kiáll azon álláspont mellett, hogy Izraelnek joga van az önvédelemhez.

Arra a felvetésre, hogy a kormányzó Munkáspárt több alsóházi képviselője az Izraelbe irányuló brit fegyverexport teljes tilalmát követeli, a védelmi miniszter kijelentette: ezt a követelést nem tudja támogatni.

Hozzátette ezzel összefüggésben: a kormány nem azért döntött az izraeli fegyverexport részleges felfüggesztéséről, "hogy bárkinek a kedvében járjon".

Címlapkép: egy izraeli Nakpadon nehéz pszh. A Nakpadon a brit Centurion harckocsi kaszniján alapul. A címlapkép forrása: Fresh Military & Security Forum via Wikimedia Commons

Buxelliott - Elliott Wave Hungary

Bitcoin

Az elmúlt hónapokban egy oldalazó korrekció futott le hetes idősíkon, melynek befejezését követően további emelkedés érkezhet.Egy leszúrással elérte az árfolyam a korrekció ideális szint

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez a halál csókja a magyar egészségügyben

Vezető modellező

Vezető modellező
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
ukrán hadsereg ukrán katona ukrajna háború public domain