Sikerülhet Kína nagyszabású terve? Így előznék meg Elon Muskot az űrtechnológia terén
Globál

Sikerülhet Kína nagyszabású terve? Így előznék meg Elon Muskot az űrtechnológia terén

Portfolio
A kínai űripar az elmúlt években törekszik az Egyesült Államok egyeduralmának letörésére a területen. A Qianfan megakonstelláció első műholdjainak pályára állításával egy új lépést tettek afelé, hogy egy saját, Elon Musk Starlink-rendszeréhez hasonló műholdas flottát hozzanak létre. A magyarul "ezer vitorlát" jelentő program kereteiben a jövőben 14 ezer műholdat terveznek Föld körüli pályára állítani, amivel a kínai projekt felveheti a versenyt az amerikai Starlinkkel - számolt be az IEEE Spectrum.

A projektet vezető Shanghai Spacecom Satellite Technology (SSST) tavaly februárban jelentette be, hogy 6,7 milliárd jüan (943 millió dollár) finanszírozást szerzett a sanghaji önkormányzat támogatásával. A Qianfan célja, hogy globális internetelérést biztosítson, beleértve a közvetlen mobilkapcsolat és a vidéki területek lefedettségét is.

A vállalat ambiciózus tervei szerint 2030-ig összesen 13 904 műholdat bocsátanak ki, amely napi átlagban több mint hét műhold indítását jelenti.

Ez jelentős tempónak számít, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a SpaceX eddig közel 7 ezer Starlink-műholdat állított pályára 2019 óta, amely átlagosan napi 3,5 műholdat jelent.

A projekt megvalósításához Kínának jelentősen növelnie kell indítási kapacitását és műholdgyártását.

Előbbi terén az ázsiai ország hatalmasat fejlődött az elmúlt években: 2016-ban 22 indítást hajtottak végre, míg 2023-ra ez a szám 67-re emelkedett.

Azonban, hogy a Qianfan-programmal a tervezett tempóban tudjanak haladni, új űrkikötőket kell építeniük, a jelenleg maximális kapacitáson üzemelő négy kilövőállomásuk mellé.

Mindemellett, másik fontos elemei a projekt sikerének, a rendelkezésre álló űrrakéták.

A szakértők szerint jelenleg még nem látszik, hogy Kína képes lesz-e olyan ütemben bővíteni a hordozórakéta-kapacitásait, hogy teljesítse a kitűzött céljait.

A nagyszabású projekt megvalósulásával a szakemberek szerint rendkívül zsúfolttá válhatnak a Föld körüli keringési pályák. A több működő eszközzel párhuzamosan jelentősen növekedik majd a működésképtelenül sodródó eszközök, az űrszemét mennyisége is a kommunikációs műholdak által leginkább használt pályákon, amelyek hosszú távon jelentősen megnehezíthetik műholdak üzembe helyezését.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Berobbant a halálos járvány: egy gyors húzással elkerülhető még a katasztrófa

Vezető modellező

Vezető modellező
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
torokorszag-terkep