Már Nyugaton is egyre sötétebben látják Ukrajna jövőjét: káosz és kapkodás a fronton, érthetetlen a stratégia
Globál

Már Nyugaton is egyre sötétebben látják Ukrajna jövőjét: káosz és kapkodás a fronton, érthetetlen a stratégia

Portfolio
Emil Kastehelmi finn OSINT-elemző és hadtörténész osztott meg egy elemzést arról, hogy milyen események zajlanak jelenleg a Donbasz térségében. A szakértő szerint nem túl rózsás a kép Kijev számára.

Az X közösségi oldalon megosztott elemzés szerint az orosz alakulatok most Pokrovszk és Mirnohrad városai felé közelednek, a települések korábban mintegy százezres lakosságú központot jelentettek Ukrajnában. Azt, hogy a térség nagyon gyorsan veszélybe kerülhet, mi sem jelzi jobban, mint hogy a korábban 14 ezer fős népességnek otthont adó Novohrodivkát kevesebb mint egy hét alatt feladták az ukránok. Korábban az ilyen kisebbnek tűnő településeket hosszú hónapokon vagy akár éveken keresztül is védték. Emellett viszont szinte naponta esnek el a kistelepülések, az előretörés sebessége egyértelműen felgyorsult.

Miközben folyamatosan hátrálni kényszerülnek az ukrán védők, közben problémák sokaságáról is beszámolnak: kevés a lőszer, nincs elég katona, nem összehangolt a koordináció, téves vezetői döntések, elhibázott rotáció.

Az itteni helyzet annak fényében lehet különösen problémás, hogy közben az ukrán és a nemzetközi média is a kurszki sikerekre összpontosított, miközben itt percről percre rosszabbá vált a helyzet. Olekszandr Szirszkij ukrán főparancsnok pedig éppen azzal magyarázta katonai szempontból az oroszországi betörés értelmét, hogy innen tudják majd elvonni a katonákat, ezzel a hadműveletek be fognak lassulni. A számításokkal ellentétben viszont azt oroszok nem innen vezényeltek át katonákat, hanem más, kevésbé fontos frontszakaszokról. A betörés viszont azt sem érte el, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nem helyezte át a háború fókuszpontját az orosz területekre.

Kastehelmi szerint az oroszok más doktrínát alkalmaznak: Kurszknál bár megállították az ukrán előrenyomulást, láthatóan egyelőre nem cél, hogy kisöpörjék az ellenséges csapatokat, cserébe a sokkal nagyobb sikerrel kecsegtető hadműveletekre koncentrálnak. Politikai szempontból jóval nagyobb eredményt jelent számukra, ha minél több területet szereznek meg Ukrajnában, miközben Kijev továbbra is jelentős számú katonát állomásoztat kevésbé értékes orosz területeken. Az elemző szerint nem világos, hogy mi lehet jelenleg pontosan Kijev terve, az ellenséges katonák folyamatosan közelítik meg a városok melletti védelmi rendszert. Ezek lövészárkokból, páncéltörő akadályokból és erődített pontok hálózatából állnak.

A gondot azonban az jelenti, hogy korábban is felállítottak ilyen hálózatot a térség védelmére, de ezeket végül a vártnál jóval gyorsabban törték át az oroszok.

A szakértő hangsúlyozza, hogy nem Pokrovszk az egyetlen terület, ami miatt aggódhatnak Kijevben: dél felé Kurahove felé törnek az oroszok, egyelőre nem látni, hogy mikor lehet megtörni a lendületüket. Ukrajna sietve úgy védelmi rendszereket kezdett kialakítani a térségben, de önmagában ez nem lesz elegendő, ha a korábban felsorolt súlyos hibák továbbra is fennállnak. Oroszország most nagy lehetőség előtt áll, igyekszik is minél gyorsabban kihasználni a lehetőséget, viszont Ukrajna már elkezdett erősítéseket küldeni a térségbe, hogy elkerüljék a teljes összeomlást.

Címlapkép forrása: Ukrinform/NurPhoto via Getty Images

Buxelliott - Elliott Wave Hungary

Bitcoin

Az elmúlt hónapokban egy oldalazó korrekció futott le hetes idősíkon, melynek befejezését követően további emelkedés érkezhet.Egy leszúrással elérte az árfolyam a korrekció ideális szint

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Berobbant a halálos járvány: egy gyors húzással elkerülhető még a katasztrófa

Vezető modellező

Vezető modellező
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
felkiáltó