Hatalmi vákuum és politikai patthelyzet foghat ki az EU erős emberén
Globál

Hatalmi vákuum és politikai patthelyzet foghat ki az EU erős emberén

Portfolio
Emmanuel Macron francia elnöknek a hétvégén kellett volna kineveznie az ország következő miniszterelnökét, de nem tett bejelentést. Ehelyett hétfőn délelőtt az Elysée-palotában tárgyalásokat folytat a politikai élet kulcsfiguráival, köztük Nicolas Sarkozy és François Hollande volt elnökökkel, Xavier Bertrand-nal a Les Républicains konzervatív párttól és Bernard Cazeneuve volt szocialista miniszterelnökkel, aki a miniszterelnöki poszt egyik esélyesének számít. Politikai patthelyzetet kellene feloldania, és egy az ő politikáját is elfogadó jelöltet kereshet, hogy betöltse a hatalmi vákuumot. Egy jelölt látszik egyedül esélyesnek az EU második legnagyobb országának irányítására.

Macronra egyre nagyobb nyomás nehezedik, többek között szövetségesei részéről is, hogy nevezzen ki miniszterelnököt közel két hónappal azután, hogy tábora második lett a júniusban kiírt előrehozott választásokon. A baloldali Új Népfront (NFP) szövetség megnyerte a választást, de nem tudott abszolút többséget szerezni. Macron elutasította, hogy az NFP jelöltjét, Lucie Castets-t miniszterelnökké nevezze ki, mivel ő túlságosan radikális programot hirdetett, ami a költségvetési kiadások elszabadulásával járna, erre pedig nincs lehetőség az uniós túlzottdeficit-eljárás miatt.

Bernard Cazeneuve, a tapasztalt politikus, aki Hollande miniszterelnöke volt, és a francia baloldal centrista peremét képviseli, a Macronnal szövetséges centrista Modem párt vezetője, François Bayrou támogatta. Cazeneuve 2022-ben lépett ki a szocialista pártból, tiltakozásul a Jean-Luc Mélenchon vezette „Franciaország meghajlás nélkül” nevű radikális baloldali párttal való szövetsége ellen. A csapata a Politico-nak elmondta, hogy bár Cazeneuve nem törekszik aktívan a miniszterelnöki poszt megszerzésére, de ha felkérnék, kötelességből elvállalná azt.

Az Elysée-palota szorgalmazza Cazeneuve kinevezését, azzal érvelve, hogy ő azon kevés politikai személyiségek egyike, aki túlélhetné a nemzetgyűlés bizalmatlansági indítványát. Nincs azonban garancia arra, hogy Cazeneuve-t kinevezik a hétfői magas szintű tárgyalások után, amelyek a Macron és a különböző politikai pártok közötti, az elmúlt hetekben folytatott eredménytelen megbeszéléseket követik.

Macron számára fogy az idő, mivel a kormánynak október 1-jéig kell benyújtania a parlamentnek a 2025-ös költségvetés tervezetét. A költségvetési viták várhatóan vitatottak lesznek, mivel az NFP az ultragazdagok magasabb adóztatását szorgalmazza a több közszolgáltatás finanszírozása érdekében, míg a jobboldali pártok a közkiadások csökkentését szorgalmazzák.

Ráadásul, ahogy arról írtunk, az Európai Unió intézmény rendszerén belül is aggódnak, hogy Macron, aki az előző években az EU erős emberévé vált, elveszíti mozgásterét, ami az államszövetség döntéshozatalát is lelassíthatja. Sokan pedig tartós politikai káosztól tartanak.

Yaël Braun Pivet, a nemzetgyűlés Macron által támogatott elnöke sürgette a kormány gyors kinevezését, hogy ne járuljon hozzá az intézményi instabilitáshoz. Cazeneuve esetleges beiktatása azonban nem oldaná meg Macron minden problémáját. A lehetséges kinevezéséről szóló hírek megosztották korábbi pártja vezetőségét: egyes szocialisták hajlandóak együttműködni Cazeneuve-vel, mások pedig ragaszkodnak ahhoz, hogy az előrehozott választások eredményét tekintve csak egy NFP-kormány lenne legitim.

Eközben a Mélenchon vezetett Franciaország meghajlás nélkül párt szombaton törvényjavaslatot nyújtott be Macron leváltására, mivel nem volt hajlandó kinevezni Castet, de a javaslat valószínűleg nem kap elég szavazatot a parlamentben a sikerhez.

Címlapkép forrása: EU

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Berobbant a halálos járvány: egy gyors húzással elkerülhető még a katasztrófa

Vezető modellező

Vezető modellező
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
tálib katonák fegyveresek afganisztán