Elképesztő tervvel álltak elő: így oldanák meg az űrrepülés egy több évtizedes problémáját
Globál

Elképesztő tervvel álltak elő: így oldanák meg az űrrepülés egy több évtizedes problémáját

Portfolio
A NASA korábban már többször kísérletezett olyan űrrepülőgépekkel, amelyek a rendkívül költséges, többfokozatú rakéták nélkül képesek elérni a Föld körüli pályát. Az egyik ilyen, '90-es években fejlesztett kísérleti űrrepülőgép, a Lockheed Martin X-33-as kísérleti járműve ígéretes alternatívának bizonyult, azonban végül a technikai nehézségek miatt az elkészülés előtt leállították annak fejlesztését. Az X-33 program egykori vezetője most saját vállalatával újra elővette a rakéta nélküli űrrepülőgép tervét - számolt be a CNN.

A seattle-i székhelyű Radian Aerospace társalapítója és technológiai igazgatója, Livingston Holder szerint az X-33 program 2001-es eltörlése óta a technológia rengeteget fejlődött:

A dolgok drámaian megváltoztak az X-33 óta - olyan kompozit anyagaink vannak, amelyek könnyebbek, strapabíróbbak és nagyobb hőtartományt bírnak el, mint akkoriban. A meghajtás pedig jobb, mint az eddig ismertek.

A Radian Aerospace új kísérleti űrrepülőgépe, a Radian One, innovatív megoldásokat alkalmaz, köztük egy rakétahajtású szánt a függőleges indítás helyettesítésére.

Az orbitális pálya eléréséhez a rakétáknak 28 ezer kilométer per órás sebességre kell felgyorsulniuk. Ehhez

a rakétáknak a tömegük 95%-át az üzemanyagnak kell szentelniük, így az általa szállított összes eszköznek a fennmaradó 5%-ba kell "beleférnie".

Ezért is váltak sztenderddé a többfokozatú űrrakéták, amelyek a kifogyott rakétaelemeket egyszerűen eldobják a súlycsökkentés miatt. Egy már említett, nem leváló elemekkel rendelkező, egyfokozatú űrrepülőgép esetén ez eddig közel megoldhatatlan problémának számított.

Nem a Radian Aerospace az egyetlen vállalat, amely innovatív rakétaszerkezeteken dolgozik. Az Elon Musk által vezetett SpaceX már évek óta alkalmazza a Falcon-9-es, úgynevezett "visszatérő" rakétáit. A Falcon rakétaelemei nem egyszerűen az óceánba zuhannak, hanem sérülésmentesen visszatérnek a Földre, így újra használhatóak további kilövésekhez.

A Radian Aerospace űrrepülője - a SpaceX visszatérő rakétáitól eltérően - a tervek szerint egyetlen rakétafázist fog használni és a teljes szerkezet képes lesz visszatérni a Földre, ezzel minimálisra csökkentve a környezeti károsítást és költséghatékonyabbá téve az űrtechnológiát.

A Radian szerint az űrjármű akár 100-szor is újrafelhasználható lesz, és 2-5 fős legénység szállítására lesz képes.

A vállalat az első repülési teszteket 2028-ban szeretné majd elvégezni.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Buxelliott - Elliott Wave Hungary

Bitcoin

Az elmúlt hónapokban egy oldalazó korrekció futott le hetes idősíkon, melynek befejezését követően további emelkedés érkezhet.Egy leszúrással elérte az árfolyam a korrekció ideális szint

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Berobbant a halálos járvány: egy gyors húzással elkerülhető még a katasztrófa

Vezető modellező

Vezető modellező
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
izraeli légierő vadászgépek