A Kínai Köztársaság elnöke szerint Pekingnek területi követelései lehetnek Oroszország felé
Globál

A Kínai Köztársaság elnöke szerint Pekingnek területi követelései lehetnek Oroszország felé

Portfolio
A Kínai Köztársaság (vagy ismertebb nevén Tajvan) elnöke, Laj Csing-tö arról beszélt, hogy a szárazföldi Kínának (vagyis a Kínai Népköztársaságnak) a területi integritás jegyében Oroszországtól is területeket kellene követelnie – írja a Reuters.

Laj Csing-tö, aki 2024 májusában lépett hivatalba, arról beszélt, hogy Kínának a területi integritás jegyében Oroszországtól is területeket kellene követelnie. A tajvani rádiónak adott interjújában ezzel arra célzott, hogy a 19. században az utolsó kínai dinasztia átadott területeket a terjeszkedő cári orosz birodalomnak, amelyek a mai napig Oroszországhoz tartoznak. Mondandójában az 1858-as Aigun-szerződésre utalt, ekkor az oroszok és a kínaiak megegyeztek arról, hogy az Amur folyótól északra eső területek Moszkva irányítása alá kerülnek. A szerződés hitelesítését az akkor már erőteljes hanyatlásban lévő Csing-dinasztia eleinte megtagadta, de később mégis aláírták.

Ez a szerződés egyike azoknak, amit Kínában a külföldi hatalmakkal kötött „egyenlőtlen” szerződések egyikeként emlegetnek.

Kína szándéka, hogy megtámadja és annektálja Tajvant, nem azért van, amit bármelyik tajvani személy vagy politikai párt mond vagy tesz. Kína nem a területi integritás miatt akarja annektálni Tajvant

– mondta a tajvani elnök. majd azzal folytatta:

Ha a területi integritás érdekében tenné, akkor miért nem veszi vissza az Oroszország által elfoglalt területeket, amelyeket az Aigun szerződésben írtak alá. Oroszország most a leggyengébb jogán van?

Elmondta továbbá, hogy azzal, hogy Peking nem kéri számon északi szomszédjától az 1858-ban aláírt szerződést, az egyben azt jelenti, hogy szó sincs az integritás kérdéséről az ügyben. Laj szerint a Tajpejnek szóló kínai üzenetek célja ezért nem más, mint a geopolitikai érdekek érvényesítésének szándéka:

Hegemóniát akar elérni a nemzetközi térségben, a Csendes-óceán nyugati részén – ez az igazi célja

– mondta Peking vezetőinek elképzeléséről szólva.

Tajvant Peking a saját területének tekinti, annak ellenére, hogy a sziget 1949 óta kvázi függetlenként működik. A követeléseket a keleti nagyhatalom az elmúlt években felerősítette, Hszi Csin-ping kínai elnök több alkalommal is hangot adott annak, hogy a közeljövőben akár katonai lépésre is sor kerülhet.

Címlapkép forrása: Feng Li/Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Berobbant a halálos járvány: egy gyors húzással elkerülhető még a katasztrófa

Vezető modellező

Vezető modellező
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
tálib katonák fegyveresek afganisztán