Borrell: a fegyverszállítás még nem jelent belépést a háborúba
Globál

Borrell: a fegyverszállítás még nem jelent belépést a háborúba

MTI
Annak engedélyezése, hogy az uniós tagországok által Ukrajnának átadott fegyverek orosz területen található célpontok ellen is bevethetőek, nem jelenti azt, hogy az Európai Unió háborúba indulna Oroszországgal szemben - jelentette ki az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben a tagországok védelmi minisztereinek egynapos, nem hivatalos ülését követően pénteken.

Az átadott fegyvereket Ukrajna önvédelemre használhatja a nemzetközi jognak megfelelően, akár az agresszor, Oroszország területén is.

A fegyvertámogatással az Európai Unió megkönnyíti Ukrajna válaszát az orosz agresszióra, ez a válasz pedig megvalósulhat Oroszország területén is, a nemzetközi jognak megfelelően

- mondta. Arról azonban minden ország maga dönt, hogy az általa biztosított fegyvereket Ukrajna használhatja-e orosz területen - hívta fel a figyelmet.

A főképviselő kijelentette: a katonai támogatás folytatása, beleértve a lőszerellátásra tett ígéret betartása elengedhetetlen. Ezzel összefügésben emlékeztetett: az EU és a tagországok által biztosított katonai támogatás összege ez idáig mintegy 43,5 milliárd eurót tesz ki. A felajánlott katonai eszközök átadásának zökkenőmentesnek kell lennie és a korábbinál gyorsabban kell teljesülnie.

Az ukrán katonák uniós kiképzésével kapcsolatban azt mondta, ennek koordinálására, és a hatékonyság érdekében központot kell létrehozni Kijevben. Közölte ugyanakkor, a szakminiszterek abban egyeztek meg, hogy a katonai képzési misszió munkájának Ukrajnához a lehető legközelebb kell megvalósulnia, de nem Ukrajna területén. Elmondta azt is, hogy a tanácskozás résztvevői megegyeztek abban is, hogy az EU kiképző missziója keretében 75 ezer ukrán katona kiképzését kívánják befejezni az év végéig. Eddig 60 ezer embert képeztek ki - tájékoztatott.

Elmondta, az EU egyetért az európai védelmi képességek fokozásának szükségességében, melyhez az európai védelmi ipar fejlesztésére van szükség. Ez kapcsolatban van az ukrajnai támogatás folyamatos biztosításával is - tette hozzá.

Kérdésre válaszolva Borrell kijelentette: n

incs európai ország, amelyik Oroszországot védelmezné. Európa Ukrajnát védelmezi

- húzta alá. Ezzel kapcsolatban közölte: a védelempolitika, ahogy a külpolitika is, "ha tetszik, ha nem", nemzeti hatáskörbe tartozik.

A főképviselő példaként Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert említette, aki - mint közölte - csütörtökön még Brüsszelben tárgyalt, pénteken már Oroszországba utazott. A tagországok képviselői "utazhatnak Moszkvába, vagy Pekingbe, ahova csak karnak", ami nem jelenti azt, hogy esetleg Moszkvát védelmeznék - mondta. Egy feladatuk azonban van: lojalitás a közös uniós külpolitikához - tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Jó reggelt, migráció, eltűntél?

Egyre kevésbé foglalkoztatja a hírportálokat az illegális bevándorlás kérdése - főképp hazánkban. Csak hozzászoktunk a témához vagy tényleg eltűntek a migránsok? Egyik válasz sem tükrö

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Leállhat a Barátság kőolajvezeték? Itt a Mol reakciója
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Putyin lépett a szennyezett kőolaj ügyében