Az ukránok felszólították Mongóliát: tartóztassák le Putyint
Globál

Az ukránok felszólították Mongóliát: tartóztassák le Putyint

MTI
Az ukrán külügyminisztérium felszólította pénteken a mongol hatóságokat, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elfogatóparancsa alapján vegyék őrizetbe Vlagyimir Putyin orosz elnököt, amikor szeptember elején Ulánbátorba látogat. A Kreml azonban közölte, hogy az orosz vezetés nem tart ettől az eshetőségtől.

Az ICC tavaly márciusban adott ki elfogatóparancsot Putyin ellen háborús bűncselekmények vádjával amiatt, hogy az orosz hatóságok ukrajnai gyerekek százait vitték el illegálisan Oroszországba a megszállt ukrán területekről. Oroszország nem részes állama az ICC statútumának, és ezért nem ismeri el az ICC joghatóságát, és tagadja a vádat, politikai indíttatásúnak tartja.

Az elfogatóparancs kötelezi a Római Statútum 124 részes államát, közöttük Mongóliát, hogy vegye őrizetbe Putyint, és szállítsa őt Hágába bírósági tárgyalásra, amennyiben az orosz elnök az ország területére lép.

Felszólítjuk a mongol hatóságokat, hogy tegyenek eleget a kötelező nemzetközi elfogatóparancsnak és szállítsák Vlagyimir Putyint a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságra

- írta a Telegramon az ukrán külügyminisztérium.

Előzőleg arra a kérdésre, hogy Moszkvát aggasztja-e Mongólia ICC-tagsága, Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője újságíróknak kijelentette: "nem, nem aggódunk emiatt. Nagyon jó viszonyban vagyunk mongol barátainkkal".

Arra kérdésre, hogy tárgyaltak-e a mongol hatóságokkal az elfogatóparancsról, Peszkov kijelentette: "A látogatást, annak minden aspektusát nyilvánvalóan már megterveztük".

Vlagyimir Putyint szeptember 3-ra várják Ulánbátorba. Azóta, hogy a bíróság kiadta ellene az elfogatóparancsot, ez lesz az első látogatása olyan országban, amely részes állama a Római Statútumnak. Mongólia 2000-ben írta alá és 2002-ben ratifikálta a Római Jegyzőkönyvet. Mongóliában Putyin amellett, hogy találkozik meghívójával, Uhnágín Hürelszüh mongol elnökkel, részt vesz azokon az ünnepségeken, amelyeket a szovjet és a mongol hadsereg által a japánok felett 1939-ben a halhín-goli csatában aratott győzelem 85. évfordulójáról emlékeznek meg. Az orosz elnök legutóbb 2019-ben járt Mongóliában.

Címlapkép forrása: Shutterstock

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Leállhat a Barátság kőolajvezeték? Itt a Mol reakciója
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
himars rakéta sorozatvető m142