Kimondták az elemzők: lényegében kudarcot vallott a kurszki offenzíva
Globál

Kimondták az elemzők: lényegében kudarcot vallott a kurszki offenzíva

Portfolio
Hiába a vakmerő ukrán offenzíva Kurszk ellen, Oroszország nem a várakozásoknak megfelelően cselekedett, és nem csoportosította át keleti erőit az ország reputációját alaposan megtépázó támadás megállítására. Ezzel, illetve a keleti áttöréssel párhuzamosan pedig kijelenthető, az ukrán offenzíva célját tekintve kudarcot vallott. - véli David Axe a Forbes.com hasábjain.

A Pokrovszkért vívott küzdelem az Avgyijivkáért folytatott harc folytatásának tekinthető, amely februárban ukrán visszavonulással zárult. Akkor, az erődvárosban található ukrán helyőrség a krónikus lőszerhiány miatt kényszerült menekülésre, ami jelentős részben az amerikai segélyek késlekedésének tudható be.

A Frontelligence Insight ukrán elemzőcsoport szerint Pokrovszk stratégiai jelentőségű:

Kulcsfontosságú szállítási és vasúti elosztó csomóponttá vált, megkönnyítve az ukrán erők ellátását egy széles frontvonalon keresztül, Vuhledartól Donyecktől északra és azon túl.

Ezeket az utakat, vasutakat és a nyugatra fekvő településeket védte az egykor 60 ezres lakosú Pokrovszktól mintegy 24 kilométerre lévő Avgyijivka, amelyet ennek megfelelően az ukránok közel egy évtizede folyamatosan erősítettek.

Pokrovszk elfoglalásával Oroszország meggyengítheti az ukrán védelmet szinte a teljes keleti frontvonal mentén

- ez kritikus előfeltétele egy szélesebb körű orosz előrenyomulásnak, amely Donyeck megye teljes elfoglalását eredményezheti.

Az ukrán kurszki invázió, amely egyes vélemények szerint elterelő hadműveletnek indult, nem érte el a kívánt hatást. A Conflict Intelligence Team megállapítása szerint

nemcsak hogy nem késztette egyes orosz erők átcsoportosítására Donyeckből, hanem súlyosbította a térségben lévő [ukrán] személyi állomány hiányát is.

A kurszki invázióban részt vevő 8 dandár hiánya komoly problémákat jelent keleten.

Az ukrán offenzíva bukásának hátterében - már ha valóban elsősorban az erők elvonása volt a cél - az az egyszerű tény áll, hogy a Kreml egy olyan haderővel állt elő, amely sok fiatal és rosszul kiképzett sorkatonából állt. Ezek az erősítések lelassították, de nem állították meg az ukrán inváziót. Ami az orosz stratégia szempontjából azonban fontosabb, hogy

lehetővé tették a Kreml számára, hogy a keleti erőit sértetlenül tartsa.

Bár számítottunk arra, hogy Novohrodivka városát az elkövetkező napokban elfoglalják, az orosz erők előrenyomulásának üteme meghaladta várakozásainkat, és a városhoz közeledve nemhogy nem lassult, hanem még gyorsult is

- jegyezte meg a CIT.

Hozzátették, a Pokrovszk védelmét ellátó hat ukrán dandár mintegy kétszeres túlerővel néz szembe. Segítség nélkül lehet, hogy nem lesz más választásuk, mint feladni Pokrovszkot - ráadásul valószínűleg a közeljövőben. 

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Megnézed, hogy kire bízod a pénzed?

Viszonylag sűrűn hívnak \"szenzációs befektetési lehetőségekkel\" telefonon, szinte mindig angolul, méghozzá rossz akcentussal beszélt angollal. Rövid úton kinyomom őket. (Automaták tárcsá

HitelesAndrás

Melyik bank a legjobb?

HitelesAndrás - Keress, kövess, költözz! Melyik bank a legjobb? Ha egy ilyen kérdésre valaki csípőből válaszol, akkor legyenek erős fenntartásaid... nincs olyan egységesen jó megoldás, ami

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Külföldön tartott magyar vagyonokra bukkant az MNB
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Kamala-harris-amerikai-elnokjelolt-demokrata-alelnok-amerikai-egyesult-allamok-elnokvalasztas-20242