Ismeretlen vírusokra bukkantak a kutatók egy gleccserben
Globál

Ismeretlen vírusokra bukkantak a kutatók egy gleccserben

Portfolio
A Himalája gyorsan olvadó permafrosztjában 1705 ősi vírusfajt fedeztek fel a tudósok. Egy nemzetközi kutatócsoport 2015-ben a Tibeti-fennsíkon található Guliya-gleccserből gyűjtött több száz méteres jégmagokat, amelyekben későbbi elemzések során az emberiség számára addig ismeretlen vírusokat találtak. Tudományos szempontból sok érdekességet rejtenek ezek az ősi mikroorganizmusok, a szakemberek pedig kiemelték, hogy az emberekre nézve nem jelentenek veszélyt a kórokozók - számolt be az ausztrál ABC News.

A szakemberek a Nature Geoscience folyóiratban publikálták az eredményeket. A kutatás betekintést nyújt abba, hogy a jég fogságában megőrzött vírusok hogyan alkalmazkodtak az éghajlat változásaihoz az évezredek alatt. Emellett a tudósok egyik legfontosabb célja a permafrosztban tárolt ősi információk megőrzése, a globális felmelegedés ugyanis nagy veszélyt jelent az örökké fagyos talajokra.

Lonnie Thompson, az Ohio Állami Egyetem paleoklimatológusa elmondta, hogy a

Hegyi gleccsereink és a bennük rejlő történelem egyre gyorsuló ütemben tűnik el, ahogy a globális hőmérséklet folyamatosan emelkedik.

A fagyott talaj mélyebb rétegeiből származó jégmagok kinyerése komoly kihívást jelentett a kutatók számára. Egy 60 fős expedíciós csapat utazott el a 6000 méter feletti magasságban elterülő Guliya-fennsíkra, ahol egy olyan, speciális géppel fúrtak le 300 méter mélyre a jégbe, amely lehetővé teszi, hogy a mintákat egész darabban kiemeljék.

Ez az elért mélység nagyjából 41 ezer évvel ezelőtti leleteket rejt magában.

A kinyert jégmagokat ezt követően a helyi őshonos állatok, a jakok bevetésével, valamint hűtéssel ellátott teherautókkal és repülőgéppel szállították végül a laboratórium -31 fokos hűtőjébe.

A kutatók a mintákban 1705 vírusfajt azonosítottak, melyek 97%-a teljesen új a tudomány számára.

CsePing Csung, a tanulmány első szerzője szerint a legrégebbi minták óta eltelt 41 ezer év alatt globálisan három éghajlati periódus is végbement, amelyek a hideg és meleg időjárás váltakozásával jártak. Ezért a tudós szerint

a kutatás egyedülálló lehetőséget biztosít arra, hogy megfigyeljük, hogyan változtak a vírusközösségek a különböző éghajlati viszonyok hatására.

Fontos azonban hozzátenni, hogy a szakértők nem tartják valószínűnek, hogy a feltárt vírusok veszélyt jelentenek az emberiségre. Sőt, Thompson azt is kiemelte, hogy a kutatócsapatok rendszeresen isznak a gleccserekből származó olvadékvízből, amelyek a Föld egyik legtisztább környezetének számítanak.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

HitelesAndrás

Melyik bank a legjobb?

HitelesAndrás - Keress, kövess, költözz! Melyik bank a legjobb? Ha egy ilyen kérdésre valaki csípőből válaszol, akkor legyenek erős fenntartásaid... nincs olyan egységesen jó megoldás, ami

Holdblog

A hype nem a bevételt követi

Tanulságos, milyen eltérések vannak a legnagyobb piaci kapitalizációval és a legnagyobb éves bevétellel rendelkező cégek listája közt. Az itt látható grafikon az éves bevétel alapján... Th

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Palotaforradalom készül Brüsszelben, amiből kihagyják a magyar kormányt
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
Kilőtt orosz BMP-2 IFV