Létrejövőben az új Kína-ellenes szövetség  - Kérdés, hogy elég lesz-e
Globál

Létrejövőben az új Kína-ellenes szövetség - Kérdés, hogy elég lesz-e

MTI
Négy csendes-óceáni szigetország is jóváhagyta szerdán az ausztrál támogatású Csendes-óceáni Rendészeti Kezdeményezést, amellyel a canberrai vezetés Kína biztonságpolitikai befolyását próbálja csökkenteni a csendes-óceáni térségben.

Tonga, a Fidzsi-szigetek, Palau és Pápua Új-Guinea vezetői a 400 millió ausztrál dollár (96 milliárd forint) támogatást biztosító terv elfogadása után rámutattak, hogy a kezdeményezés több millió négyzetkilométernyi óceánt felölelő területen támogatja a kábítószer- és emberkereskedelem, az illegális halászat és a térségben elkövetett gazdasági bűncselekmények elleni fellépést.

A kezdeményezés egy közös rendfenntartó erő létrehozására irányul, amelyet jelentős regionális események vagy krízishelyzetek esetén lehet bevetni a térség országaiban. A koordinációs központ az ausztráliai Brisbane-ben lesz - erősített meg Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök a terv konszenzussal való elfogadása után.

A történelem során Ausztrália és Új-Zéland válsághelyzetekben rendészeti támogatást biztosított a régió országainak, de az új modell esélyt ad a csendes-óceáni szigetországoknak saját szerepvállalásuk növelésére.

Kína a csendes-óceáni régió jelenős infrastrukturális hitelezője, és a regionális rendészetben betöltött szerepének növelésére törekszik. Ausztrália már korábban leszögezte, hogy Kínának nem szabad teret hagyni a csendes-óceáni szigetek rendfenntartásában, és a szerdán elfogadott kezdeményezéssel is arra törekednek, hogy a csendes-óceáni szigetek ne szoruljanak segítségre Kína részéről, amely már állomásoztat rendőröket a Solomon-szigeteken és Kiribatin.

Pekingben a külügyminisztérium szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján "normálisnak" és a "nemzetközi joggal összhangban lévőnek" nevezte a csendes-óceáni szigetországokkal folytatott rendőri együttműködést, amely - mint hangoztatta - nem irányul egyetlen harmadik ország ellen sem.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Megnézed, hogy kire bízod a pénzed?

Viszonylag sűrűn hívnak \"szenzációs befektetési lehetőségekkel\" telefonon, szinte mindig angolul, méghozzá rossz akcentussal beszélt angollal. Rövid úton kinyomom őket. (Automaták tárcsá

Holdblog

A hype nem a bevételt követi

Tanulságos, milyen eltérések vannak a legnagyobb piaci kapitalizációval és a legnagyobb éves bevétellel rendelkező cégek listája közt. Az itt látható grafikon az éves bevétel alapján... Th

Holdblog

Ezért nem omlott még össze a forint

Szabó Lászlóval, a HOLD Alapkezelő alapítójával és jelenleg felügyelőbizottsági elnökével készített podcastot a Klasszis. Az augusztus elejei mini tőzsdepánik apropóján Csabai Károly, a

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Palotaforradalom készül Brüsszelben, amiből kihagyják a magyar kormányt
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
ukrajna tüzérség frontvonal