FONTOS Egy súlyos krízis kellett hozzá, de mára egy kis sivatagi ország mutathatja az utat a világ egyik legnagyobb problémájának megoldásában
Történelmi lépést tett Kína - Ezt a vörös vonalat ezidáig sosem lépték át
Globál

Történelmi lépést tett Kína - Ezt a vörös vonalat ezidáig sosem lépték át

MTI
Japán példátlannak nevezte kedden egy kínai katonai repülőgépnek a japán légtérbe való behatolását, amelyet "teljességgel elfogadhatatlannak" nevezett szuverenitására és biztonságára nézve. Ez volt a kínai hadsereg általi első légtérsértés, amelyet a japán hatóságok is megerősítettek.

"Továbbra is rendületlenül kitartunk szárazföldünk, tengerünk és légterünk védelme mellett, és kiállunk azért, amit ki kell mondanunk" - hangoztatta Minoru Kihara japán nemzetvédelmi miniszter a japán légtér megsértése ügyében egy keddi sajtótájékoztatón. Hajasi Josimasza kormányszóvivő arra hívta fel a figyelmet, hogy a kínai hadsereg "láthatóan kiterjeszti és fokozza" a Japán körüli műveleteit, amelyeket Tokió továbbra is "komoly érdeklődéssel" követ.

A japán védelmi tárca szerint egy Y-9 típusú kínai felderítőgép hétfőn két percig behatolt a japán légtérbe, mikor délelőtt 11:29-kor átrepült a Dandzso-szigetek fölött a Dél-kínai-tengeren, a délnyugat-japán Nagaszaki prefektúrában. A japán légvédelmi erők a behatolást követően azonnal vadászrepülőket indítottak a kínai felderítőgép után.

Japán diplomáciai és nemzetbiztonsági okokból nem tért ki Kína lehetséges indítékaira vagy céljára a behatolással kapcsolatban, de Hajasi Josimasza kormányszóvivő elmondása szerint Japán már közvetítette Kínának "rendkívül súlyos tiltakozását", továbbá arra szólította fel a pekingi vezetést, hogy tegyenek lépéseket a hasonló incidensek megelőzésére a jövőben.

A hétfői incidens volt az első olyan behatolás a japán légtérbe a kínai légierő részéről, amelyet a szigetország is megerősített. Ugyan 2012-ben és 2017-ben már történt behatolás a vitatott hovatartozású Szenkaku-szigetek fölött, de azokért nem katonai repülők voltak a felelősek.

Címlapkép: a japán légtérvédelmi erők Mitsubishi F2-es vadászgépe. A címlapkép illusztráció, forrása: Jerry Gunner via Wikimedia Commons

Kiszámoló

Nyaralás olcsóbban

Sokan útra kelnek évente legalább egyszer, hogy valahol eltöltsék a szabadságukat. Sok embernek ez külföldi utazást...

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Palotaforradalom készül Brüsszelben, amiből kihagyják a magyar kormányt
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
katari farmer birkákkal