Felsorakozott a kínai hadsereg az országhatárnál – Peking egyre idegesebb
Globál

Felsorakozott a kínai hadsereg az országhatárnál – Peking egyre idegesebb

Portfolio
Több mint három és féle tart a polgárháború Mianmarban, ami a szomszédos Kína számára is kezd egyre komolyabb problémát jelenteni. Peking azzal reagált, hogy rendszeresen a határral küldi a haderejét hadgyakorlatra, hogy ezzel is jelezze elégedetlenségét – írja a South China Morning Post.

A kínai Népi Felszabadító Hadsereg (PLA) háromnapos éleslövészetet tart a mianmari határ közelében – közölte a délnyugati Jünnan tartomány kormánya. A manővereket azokban a régiókban hajtják végre, ahol a mianmari felkelők átvették az ellenőrzést a kormányerőkkel szemben, itt rendszeres harcok dúlnak.

A cél az, hogy teszteljék a hadszíntér csapatainak képességeit a gyors mobilitás, a háromdimenziós elszigetelés és a közös harc terén, a határ menti területek biztonságának és stabilitásának fenntartása érdekében

– áll a PLA közleményében. A haderőnél eközben nem is titkolják, hogy a legfontosabb cél, hogy felkészüljenek a szomszédjukból érkező esetleges hatásokra, valamint képesek legyenek szavatolni a határok biztonságát. A félelmek nem alaptalanok, korábban előfordult, hogy a hegyvidéki, sűrű növényzettel benőtt területen véletlenül átlőttek a harcoló mianmariak Kína területére, ezt pedig érthető okokból a nagyhatalom nem vette túl jó néven. Januárban a kínai Nansan városában öt ember sérült meg a határ túloldaláról érkező lövések miatt. Ezt követően Pekingből tűzszünetet kezdeményeztek a harcoló felek között, ám az júniusban összeomlott.

Az Északkelet-Mianmarban található Shan tartomány tavaly október óta a harcok egyik gócpontjának számít, ekkor indított összehangolt támadást több lázadó frakció a kormányerők ellen Mianmarban. A hadműveletek sikert sikerre halmoztak, kulcsfontosságú területek és határátkelők felett vették át az ellenállók az ellenőrzést, ez pedig komoly érvágást jelentett a katonai juntának. Kína is aggodalmát fejezte ki, attól féltek, hogy a biztonsági aggályok tovább fognak emelkedni. Pekingnek ezen felül jelentős befektetése is van Mianmarban, ezeket komolyan veszélyeztetik a mostani események.

Az Övezet és Út kezdeményezésben (BRI) a délkelet-ázsiai ország az egyik legfontosabb gazdasági összeköttetést jelentené Kínának az Indiai-óceánnal, hiszen így meg tudná kerülni a Malaka-szorost, ami a világkereskedelem egyik Achilles-sarka annak sebezhetősége miatt.

A megoldás egyelőre távolinak látszik, de a keleti nagyhatalom továbbra is igyekszik közvetítőként fellépni és nyugalomra inteni a térségben, de a mostani hadgyakorlathoz hasonló lépésekkel jelzik, hogy a saját területüket akár fegyverrel is megvédik.

Címlapkép forrása: VCG/VCG via Getty Images

Kiszámoló

Nyaralás olcsóbban

Sokan útra kelnek évente legalább egyszer, hogy valahol eltöltsék a szabadságukat. Sok embernek ez külföldi utazást...

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nicsak! Felcsillant a reménysugár a kormány számára
Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Olaf Scholz Nemetorszag keses tamadas