Az EU is felszólalt a venezulai választás kapcsán
Globál

Az EU is felszólalt a venezulai választás kapcsán

MTI
Az Európai Uniót továbbra is rendkívül aggasztja a politikai válság Venezuelában, amely tovább mélyült a latin-amerikai országban rendezett elnökválasztás óta - áll az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének vasárnapi közleményében, amely leszögezi: csak a teljes és függetlenül ellenőrizhető eredményeket fogadják el annak bizonyítékaként, hogy Caracas tiszteletben tartja a venezuelai nép akaratát.

"A választási jegyzőkönyvek nyilvánosan elérhető másolatai szerint Edmundo Gonzáles Urrutia (ellenzéki jelölt) győzött a választásokon, jelentős többséggel" - olvasható a Josep Borrell jegyezte közleményben.

Aláhúzta: a hatóságoknak tiszteletben kell tartania az embereknek a békés demonstrációhoz és a politikai véleménynyilvánításhoz való jogát, valamint szabadon kell engednie az őrizetben lévő politikai foglyokat.

Az Európai Unió továbbra is együttműködik térségbeli partnereivel annak érdekében, hogy érvényesüljön a venezuelai népnek a voksolás során kifejezett akarata

- szögezte le közleményében a főképviselő.

ENSZ-szakértők augusztus elején közzétett adatai szerint a választások óta legkevesebb 23 ember vesztette életét és 1260-at vettek őrizetbe a választási eredmények kihirdetése nyomán kezdődött zavargásokban. A szakértők emellett rámutattak arra, hogy a választási eredmények kezelésénél "nem biztosították a voksolás hitelességét garantáló alapvető feltételeket: az átláthatóságot és a teljességet".

A venezuelai választási hatóság (CNE) a 2013 óta hatalmon lévő elnököt, Nicolás Madurót nyilvánította a július 28-i választás győztesének, az egyes szavazókörök tételes eredményeit azonban még nem tették közzé. Az eredményhirdetés nyomán országszerte tüntetések robbantak ki, amelyek visszaszorítására a kormány kemény eszközöket alkalmazott.

A múlt héten Borrell már felszólította a CNE-t, hitelesítse és hozza nyilvánosságra a választási jegyzőkönyveket. A venezuelai legfelsőbb bíróság mindazonáltal csütörtökön megerősítette Maduro venezuelai választási győzelmét.

Caracas a "belügyekbe való elfogadhatatlan beavatkozásként" ítélte el, hogy az Egyesült Államok és 10 latin-amerikai ország - Argentína, Chile, Costa Rica, a Dominikai Köztársaság, Ecuador, Guatemala, Panama, Paraguay, Peru és Uruguay - nem hajlandó elfogadni a legfelsőbb bíróság végzését, amellyel legitimálta a vitatott választási eredményt.

"Venezuela elvárja, hogy teljes mértékben tiszteletben tartsák szuverenitását. A választási eredményt el nem ismerő országok megint egyszer alkalmazni akarják az államcsínyekre jellemző rendszerváltozás politikáját, amelyet az amerikai birodalom több mint 100 éven át bátorított Latin-Amerikában és a Karib-térségben" - mondta televíziós nyilatkozatában Yvan Gil külügyminiszter.

Venezuelában hétfőre beidézték az ügyészségre Edmundo González Urrutia volt ellenzéki elnökjelöltet a választási adatok nyilvánosságra hozásával kapcsolatos büntetőeljárás keretében.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új adót vetnének ki a jövedelmekre – elképesztő összegeket szerezhetnek a költségvetéseknek
Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
támadás-hamász-konfliktus-fegyver-izrael