Rengetegen halnak meg az extrém hőségben, pedig a szakértők szerint mindez megelőzhető lenne
Globál

Rengetegen halnak meg az extrém hőségben, pedig a szakértők szerint mindez megelőzhető lenne

Portfolio
Az idei nyáron tapasztalható hőhullámok világszerte rengeteg új melegrekordot eredményeztek. Bár az extrém időjárás szinte az egész bolygót érinti, vannak olyan területek, ahol a környezeti feltételek miatt még tovább fokozódhat a forróság. Ilyen régiók a jobban beépített nagyvárosok, ahol a hőség a lakosság egészségi állapotát egyre nagyobb mértékben veszélyezteti. A Nature folyóirat cikkében összeszedte, hogy a szakemberek a milyen megoldási javaslatokkal állnának elő az egyre forrósodó városokban a lakosság megvédésre.

Az idei év hőhullámairól már több cikkünkben is beszámoltunk, ahogy arról is, hogy Európa egyes területeit - többek között a mediterrán vidékeket és a kontinens keleti országait - még erősebben sújthatja az extrém időjárás.

A helyzet pedig a jövőben egyre csak rosszabb lesz. Friss kutatások szerint a globális felmelegedés következtében Európában a század végére akár meg is háromszorozódhatnak a hő okozta halálesetek.

A Nature folyóirat cikkében összefoglalta, hogy milyen tényezők felelősek leginkább a városokban egyre elviselhetetlenebb nyári hőségért és milyen intézkedésekkel lehetne elejét venni a hő okozta halálozások növekedésének.

George Luber orvosi antropológus szerint a városokban tapasztalható "hősziget" hatás miatt könnyedén alakulnak ki az épületek között olyan forrópontok, amelyek még tovább fokozzák a hőmérsékletet.

Ezeken a területeken az utak és az épületek nappal elnyelik a Nap hőjét, majd azt éjszaka kisugározzák, aminek hatására napnyugta után sem jön enyhülés.

A hatásokat pedig a kevés légmozgás és a légszennyezettség tovább fokozhatja.

Azokban a városokban, ahol már eddig is magas volt nyaranta a hőmérséklet egyre több hőhullámos napra lehet számítani, viszont nem ezeken a helyeken lesz a legveszélyesebb hatása a melegnek. Luber szerint ott fogják leginkább megszenvedni a felmelegedést, ahol korábban az emberek nem voltak ahhoz hozzászokva. A szakember azt is hozzátette,

a hőség kezelése nem csak fizikai, hanem kulturális és viselkedésbeli dolog is.

A szakemberek szerint a lakosság tudatosságának növelésével, több erőforrás biztosításával és az épített környezet újragondolásával tudnak a legtöbbet tenni a városok a legtöbbet tenni, a probléma ellen.

A hőségnek leginkább kitett településeken fontos, hogy mindenki legalább napi 2-3 órára lecsökkentse a testhőmérsékletét a kánikulában. Ehhez elengedhetetlenek a széles körben elérhető légkondicionált helyiségek. Mindemellett - különösen a szegényebb régiókban -

a szakértők szerint biztosítással kellene fedezni a hőség miatt esetlegesen kieső béreket is.

A városok áttervezésének legfontosabb eleme a több zöldterület létesítése. Egy korábbi kutatás statisztikai-modellezési módszerekkel megállapította, az Európát sújtó 2023-as hőhullám idején sikeresen csökkentették a halálesetek számát az európai a nagyvárosokban egyre szaporodó zöldterületek.

Kulcskérdés továbbá az időjárási adatokhoz való jobb hozzáférés. A komplex megoldásokhoz ugyanis nagy mennyiségű, sokféle adatra van szükség, a felszíni hőmérséklettől kezdve egyes területek energiafogyasztásáig. Ezekkel felvértezve a szakembereknek számára könnyebb lesz a tervezés, ezzel elősegítve a hőhullámok hatásainak mérséklését.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio 

Kiszámoló

Streaming forgó

Régről megmaradt a(z HBO) Max előfizetésem, már többször le akartam mondani, annyira kevés rajta az új tartalom...

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
19 éve nem látott ilyet Magyarország: dől a pénz azokhoz, akik félre tudnak tenni
Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Narendra Modi, India miniszterelnöke