Meglepő megoldást találhattak az oroszok az egyik legnagyobb problémára: jönnek a drónvadász Jak-52B2-k
Globál

Meglepő megoldást találhattak az oroszok az egyik legnagyobb problémára: jönnek a drónvadász Jak-52B2-k

Portfolio
2024. augusztus 21-én jelentette be az orosz Jakovlev Tervezőiroda, hogy a Jak-52 kiképző repülőgépeket átalakítják drónok vadászatára is alkalmas járművé. Az Army Recognition beszámolója szerint új verzió a Jak-52B2 nevet fogja viselni.

Az ukrajnai háborúban a 2022-es orosz inváziót követően egyre nagyobb problémát okoznak a pilóta nélküli légi járművek (UAV). Mindkét fél jelentős veszteségeket szenved a kis, olcsó, mégis nagyon súlyos csapásokra képes szerkezetek miatt, ezért a felek dolgoznak azon, hogy minél jobb védelmi rendszert dolgozzanak ki ezek ellen.

Moszkva most úgy döntött, hogy az igencsak öregnek számító, közel ötven éve kifejlesztett Jak-52-es kiképző gépeket fogják átalakítani drónvadásszá.

Dmitrij Motin, a projekt egyik vezetője szerint kiemelt figyelmet fordítanak majd az átalakításra. Az elmondások szerint egyébként a fejlesztés előrehaladott állapotban van, hamarosan megkaphatják az első példányok a repülési engedélyt is.

A korszerűsítéssel új berendezések, például a repülőgép navigációs és pilóta rendszerének fejlesztését is jelenti. Ezenkívül a kommunikációs csatornák megzavarására szolgáló elektronikus hadviselési (EW) rendszert és egy modern radarrendszert is beépítenek a repülőgépbe. A projekt célja, hogy a Jak-52-es hasznosságát a kiképzési repüléseken túl is kiterjessze, és a Jak-52B2-t különböző típusú ukrán drónok, köztük csapásmérő és felderítő UAV-k ellen is alkalmassá tegye.

Az ötletet vélhetően pont Ukrajnától vették át, ugyanis éppen Odesszában döntöttek úgy, hogy a kiképzőgépet elkezdik inkább a drónok levadászására használni. A terv bejött, komoly sikerekről számoltak be, több modern orosz UAV is megsemmisült az idős gép miatt. A hír aztán nagy népszerűségnek örvendett a nemzetközi médiában, így juthatott el a moszkvai hadvezetéshez is. Az ukránok Orlan és Zala típusú, orosz gyártmányú drónok ellen kezdték el használni a Jak-52-est, ami rávilágított, hogy

a repülőgépnek remek tulajdonságai vannak a kis sebességű és alacsony magasságú manőverekhez, ami éppen az ilyen típusú eszközök kiiktatásához kell.

Külön pikantéria, hogy mivel a gépnek nincs önálló fegyverzete, ezért a személyzet kézifegyverekkel lőtte le a magasban a drónokat. Az eset miatt az oroszok igyekeztek is megsemmisíteni a kiképző repülőgépeket:

A szóban forgók gép első változata először 1976-ban szállt fel, majd 1979-ben rendszeresítették ezeket. A járművet úgy tervezték, hogy durva terepviszonyok között is működjön, valamint kevés karbantartás is elegendő legyen hozzá. A 360 lóerős motor nagyjából 420 km/h-s sebességet képes biztosítani, és 4000 méteres magasságig képes emelni a Jak-52-est. A polgári műrepülésben is népszerűvé vált, mivel nagy terhelésnek is képes ellenállni és extrém hidegben is megbízható tud maradni. Összesen 1800 darabot gyártottak ezekből, többet a nyugati piacra.

Címlapkép forrása: Hugh Peterswald/Pacific Press/LightRocket via Getty Images

Holdblog

A Fed igyekezne, de könnyen lemaradhat

Végre elérkezett a kamatcsökkentés gondolatához a Fed, ami nagy előrelépés a pár hónappal ezelőtti kommunikációhoz képest. Eddig fokozatosan hűlt a munkaerőpiac, de nemrég hiba csúszott..

MNB Intézet

Equity hozamok, a reálgazdaság tükrei

A kötvényhozamok mellett a kevésbé ismert equity hozamok is nagyon értékes információval szolgálhatnak a gazdasági folyamatokkal összefüggő várakozásokkal kapcsolatban. The post Equity hoza

Kiszámoló

Streaming forgó

Régről megmaradt a(z HBO) Max előfizetésem, már többször le akartam mondani, annyira kevés rajta az új tartalom Annak ellenére nem érte meg, hogy mint régi előfizető, féláron volt havonta.

RSM Blog

Cégérték számítás: tények, tévhitek

Egy cég valós piaci cégértékének számítása nem csupán számok és pénzügyi mutatók összegzése, hanem egy összetett elemzési folyamat, amely számos tényezőt vesz figyelembe. Mégis, gyak

Ricardo

Egy ábra

A jóléti állam 20. századi felemelkedése Nyugat-Európában. Az ábra az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország és Svédország összesített átlagát mutatja. Rövid magyarázat: az a

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
19 éve nem látott ilyet Magyarország: dől a pénz azokhoz, akik félre tudnak tenni
Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
ukrán rakéta