Egyszerre két szövetségesébe is beleszállt Putyin leghűbb csatlósa, nem maradt el a válasz
Globál

Egyszerre két szövetségesébe is beleszállt Putyin leghűbb csatlósa, nem maradt el a válasz

Portfolio
Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök egy a héten adott tévéinterjújában két, vele egy katonai szövetségbe tartozó állam ellen is kikelt. Örményországban válaszul tüntetők tojással dobálták meg Belarusz nagykövetségét, a kazah külügyminisztérium pedig beidézte a fehérorosz nagykövetet – írja a The Kyiv Independent.

Egy orosz tévécsatornának Lukasenka a következőket mondta Örményországról:

Kinek van szüksége az örményekre? Senkinek. Fejlesszék csak a saját gazdaságukat, és támaszkodjanak a maguk erőforrásaira. Mi Franciaország? Kicsoda az a Macron? Holnap, amikor Macron távozik, mindenki el fogja felejteni az örményeket.

A fehérorosz elnök arra utalt, hogy Franciaország Örményország egyik legnagyobb katonai támogatója. A Politico korábban arról írt, hogy a 2020-as hegyi-karabahi háborúban Belarusz fegyverekkel támogatta Azerbajdzsánt Örményország ellenében, holott Minszk hivatalosan Jereván katonai szövetségese a Moszkva vezette Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetében (KBSZSZ).

Lukasenka nyilatkozatát követően szerdán

tüntetők gyűltek össze Belarusz jereváni nagykövetsége előtt, és tojással dobálták meg a külképviselet épületét.

Nyugatbarát pártok és civil szervezetek petíciót írtak, hogy Örményország küldje haza a fehérorosz nagykövetet, és szakítsa meg a diplomáciai kapcsolatokat Minszkkel.

A fehérorosz diktátor a KBSZSZ egy másik tagállamába, Kazahsztánba is beleszállt. 2022 januárjában Kazahsztánban tüntetések törtek ki, melyeket a kazah vezetés a KBSZSZ (praktikusan Oroszország) segítségével tudott leverni. Lukasenka ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy ha valami történik Kazahsztánban, akkor Asztana Moszkvához és Minszkhez fordul, nem Kínához, Indiához vagy Pakisztánhoz. Ezzel arra utalhatott, hogy az ukrajnai háború kitörése óta a jelentős orosz kisebbséggel rendelkező Kazahsztán egyre jobban távolodik Oroszországtól és közeledik Kínához.

Kazahsztán válaszul beidézte Belarusz asztanai nagykövetét. A kazah külügyminisztérium közleményében azt írta:

Kazahsztán kiegyensúlyozott és békés külpolitikát folytat az ENSZ Alapokmányával és a nemzetközi jog normáival összhangban. Hazánk szilárd meggyőződése, hogy az államok közötti nézeteltéréseket politikai és diplomáciai eszközökkel kell megoldani.

Szvjatalana Cihanouszkaja emigráns fehérorosz ellenzéki vezető elítélte Lukasenka kijelentéseit, megjegyezve, hogy a csalással hatalomban maradt elnök az örmény és a fehérorosz népet is megsértette, miközben a Kremlt szolgálja.

Címlapkép forrása: Contributor/Getty Images

RSM Blog

Cégérték számítás: tények, tévhitek

Egy cég valós piaci cégértékének számítása nem csupán számok és pénzügyi mutatók összegzése, hanem egy összetett elemzési folyamat, amely számos tényezőt vesz figyelembe. Mégis, gyak

Holdblog

A Fed igyekezne, de könnyen lemaradhat

Végre elérkezett a kamatcsökkentés gondolatához a Fed, ami nagy előrelépés a pár hónappal ezelőtti kommunikációhoz képest. Eddig fokozatosan hűlt a munkaerőpiac, de nemrég hiba csúszott..

MNB Intézet

Equity hozamok, a reálgazdaság tükrei

A kötvényhozamok mellett a kevésbé ismert equity hozamok is nagyon értékes információval szolgálhatnak a gazdasági folyamatokkal összefüggő várakozásokkal kapcsolatban. The post Equity hoza

Kiszámoló

Streaming forgó

Régről megmaradt a(z HBO) Max előfizetésem, már többször le akartam mondani, annyira kevés rajta az új tartalom Annak ellenére nem érte meg, hogy mint régi előfizető, féláron volt havonta.

Ricardo

Egy ábra

A jóléti állam 20. századi felemelkedése Nyugat-Európában. Az ábra az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország és Svédország összesített átlagát mutatja. Rövid magyarázat: az a

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
19 éve nem látott ilyet Magyarország: dől a pénz azokhoz, akik félre tudnak tenni
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
Bréking: az Apple lett a történelem első 1000 milliárd dolláros amerikai cége