A Nobel-díjas Krausz Ferenc munkássága most újabb áttöréshez vezetett
Globál

A Nobel-díjas Krausz Ferenc munkássága most újabb áttöréshez vezetett

Portfolio
Az Arizonai Egyetem fizikusai kifejlesztették a világ leggyorsabb transzmissziós elektronmikroszkópját, amely képes elképesztő időbeli részletességgel rögzíteni a vizsgált mintákat. Az "attomikroszkópnak" elnevezett eszköz képes mindössze egy trilliomod másodpercig, vagyis egy attoszekundumig tartó események rögzítésére is - írta meg a New Atlas.

A Science Advances című folyóiratban publikált áttöréshez hozzájárultak Krausz Ferenc, Pierre Agostini, és Anne L'Huilliere felfedezései is. A magyar származású fizikus és kutatótársai 2023-ban fizikai Nobel-díjat kaptak az első attoszekundumos fényimpulzusok létrehozásáért.

Az attomikroszkópnak nevezett új eszköz, képes mindössze egy attoszekundumos események rögzítésére, amely hatalmas ugrást jelent a korábbi, 43 attoszekundumos rekordhoz képest.

Egy attoszekundum a másodperc trilliomod részét képezi. Normálalakban kifejezve, ez a másodperc tíz a mínusz tizennyolcadikon részét jelenti. Ennek értelmében - a New Atlas szerint - egy másodperc több attoszekundumra osztható fel, mint ahány másodperc eltelt a világegyetem 31,7 milliárd évvel ezelőtti születése óta.

Az attomikroszkóp működése során egy ultraibolya fényimpulzus rendkívül gyors elektronokat szabadít fel, amelyre két, eltérő sebességű lézersugarat irányítanak. Ez a módszer lehetővé teszi olyan ultragyors elektronmozgások megfigyelését, amelyek korábban láthatatlanok voltak.

A kutatók szerint ez az áttörés jelentős hatással lehet a kvantumfizika, a kémia és a biológia területére is.

Mohammed Hassan, a tanulmány egyik szerzője szerint a kutatók már régóta dolgoztak az elektronmikroszkópok időbeli felbontásának javításán, mivel ez a fejlesztés elengedhetetlen az elektronok mozgásának megfigyeléséhez.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

A Fed igyekezne, de könnyen lemaradhat

Végre elérkezett a kamatcsökkentés gondolatához a Fed, ami nagy előrelépés a pár hónappal ezelőtti kommunikációhoz képest. Eddig fokozatosan hűlt a munkaerőpiac, de nemrég hiba csúszott..

RSM Blog

Cégérték számítás: tények, tévhitek

Egy cég valós piaci cégértékének számítása nem csupán számok és pénzügyi mutatók összegzése, hanem egy összetett elemzési folyamat, amely számos tényezőt vesz figyelembe. Mégis, gyak

Kiszámoló

Streaming forgó

Régről megmaradt a(z HBO) Max előfizetésem, már többször le akartam mondani, annyira kevés rajta az új tartalom Annak ellenére nem érte meg, hogy mint régi előfizető, féláron volt havonta.

Ricardo

Egy ábra

A jóléti állam 20. századi felemelkedése Nyugat-Európában. Az ábra az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország és Svédország összesített átlagát mutatja. Rövid magyarázat: az a

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
19 éve nem látott ilyet Magyarország: dől a pénz azokhoz, akik félre tudnak tenni
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
ukrán rakéta