Új megközelítéssel tárgyalna Ukrajna a békéről
Globál

Új megközelítéssel tárgyalna Ukrajna a békéről

Portfolio
Az ukrán vezetés új megközelítést fontolgat a béketárgyalások előmozdítására Oroszországgal, egy olyan modellt alkalmazva, amely hasonlít a 2022-es fekete-tengeri gabonamegállapodáshoz. Ez a formátum lehetővé tenné a közvetett tárgyalásokat akkor is, ha Moszkva vonakodik közvetlen párbeszédet folytatni Kijevvel - írta a Politico.

A koncepció alapja Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban bemutatott tízpontos béketerve. Ez olyan kérdéseket érint, mint az élelmiszer- és energiabiztonság, valamint Ukrajna területi integrritásának helyreállítása. Az ukrán elnöki hivatal vezetője, Andrij Jermak szerint tíz munkacsoportot állítanak fel a terv részleteinek kidolgozására.

Az új megközelítés lényege, hogy Ukrajna is tárgyalna közvetítőkkel és Oroszország is tárgyalna közvetítőkkel a háború lezárása végett, de a felek nem egyeztetnének közvetlenül egymással.

Kijev úgy véli, hogy a közelmúltbeli határon túli katonai akciói megerősítették tárgyalási pozícióját. Mihailo Podoljak elnöki tanácsadó szerint ezek a lépések arra szolgálnak, hogy Oroszországot "tisztességes tárgyalási folyamatra" ösztönözzék.

Vlagyimir Putyin orosz elnök azonban elutasítja a tárgyalások lehetőségét, azzal vádolva Ukrajnát, hogy "válogatás nélkül támadja a polgári lakosságot és infrastruktúrát".

Az ukrán tisztviselők szerint a fekete-tengeri modell áthidalhatná ezt a patthelyzetet. "Ez az a terv, amelyre törekszünk" - nyilatkozta egy, az elnöki hivatalhoz közel álló forrás. Ebben a folyamatban Törökország közvetített a két ország közt. Törökország nemrég ismét felajánlotta közvetítői szolgálatait.

Ukrajna rövidtávú célja, hogy közös béketervet dolgozzon ki támogatóival, amelyet egy második békecsúcson terjesztenének Moszkva elé. Oroszország azonban már jelezte, hogy nem vesz részt ezen a találkozón.

Az ukrán külügyminisztérium szóvivője, Heorhij Tykhij kijelentette: "Minél hamarabb hajlandó Oroszország beleegyezni az igazságos béke helyreállításába... annál hamarabb szűnnek meg az ukrán védelmi erőknek az orosz területre irányuló támadásai."

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Ricardo

Egy ábra

A jóléti állam 20. századi felemelkedése Nyugat-Európában. Az ábra az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország és Svédország összesített átlagát mutatja. Rövid magyarázat: az a

Kiszámoló

Melyik a legolcsóbb fűtési mód?

Terjednek a modern hőszivattyús fűtési módok, akár központi egységgel szerelve, akár szobánként külön klímával megoldva a fűtést. A hőszivattyú egy remek találmány, egy fordított hűt

Holdblog

Így termelnek áramot a legnagyobbak

Brazília mutatja az utat a megújuló energiaforrások terén, de óriási helyzeti előnye van. A világ tíz legnagyobb vízerőművéből ugyanis három is az országban van, márpedig... The post Így

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Meg fogsz lepődni, milyen gazdagok az emberek Magyarországon

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
ukrajna háború szerda percről percre tudósítás