Szupermodern csúcsfegyver bukkant fel a keleti nagyhatalom egyik legnagyobb hadihajóján
Globál

Szupermodern csúcsfegyver bukkant fel a keleti nagyhatalom egyik legnagyobb hadihajóján

Portfolio
A közösségi médiában megjelent felvételek szerint olyan lézerfegyver bukkant fel az egyik kínai hadihajón, aminek a kifejlesztéséért jelentős verseny folyik jelenleg a világ katonai hatalmai között – írja a South China Morning Post.

A The War Zone védelmi hírekkel foglalkozó hírportál számolt be arról, hogy a kínai haditengerészet egyik Type 071-es típusú hadihajóján egy lézerfegyvert fedeztek fel. A mozgatható kupolára emlékeztető burkolattal ellátott eszköz a 76 mm-es ágyú mögött helyezkedik el. A jármű nemrégiben esett át teljes körű felújításon, ezt követően szúrták ki a modern fegyvert a hajótesten.

Jelenleg az egyik legfontosabb versenyt jelenti a világ katonai hatalmai között, hogy melyik ország tud minél nagyobb, erősebb és hatékonyabb lézerfegyvert kifejleszteni.

Ezeket elsősorban az egyre jobban elterjedő drónok ellen használnák fel, mivel ezekkel olcsón és nagy sikerrel lehet megsemmisíteni a kisebb repülő eszközöket is. A jelentés szerint a kínai Népi Felszabadító Hadsereg (PLA) már több hasonló eszközzel is rendelkezik, ám a most lencsevégre kapott Type 071-es lehet az első ismert hadihajó, amely megkapta ezt a felszerelést. A 2007-től hadrendbe állított Type 071-esek voltak 2021-ig a legnagyobb partraszálló hajók Peking szolgálatában, ám akkor a legmodernebb és nagyobb Type 075-ösök átvették ezt a címet.

A hadihajók mintegy 25 ezer tonnás vízkiszorítással rendelkeznek, összesen 60 darab páncélozott harcjármű szállítására lehet alkalmas a 4 darab Z-8-as harci helikopteren túl. Arról már korábban is lehetett tudni, hogy Peking lézerfegyverek telepítését tervezi a hadihajóira, ám korábban arra lehetett számítani, hogy a Type 055-ös típusú rombolókat fogják majd ellátni először ezekkel a fegyverekkel. A hasonló felszereléseket a tengeri mellett a szárazföldi hadviselés során is alkalmazni szeretnék.

A lézerekkel kapcsolatos fegyverkezési versenyben jelenleg az Egyesült Államok jár az élen, már 2019-ben felszerelték az USS Portlandet – egy San Antonio-osztályú hadihajót – lézerfegyverrel.

2020 májusában aztán sikerrel tesztelték is, miután könnyedén megsemmisítette a drónt. Azóta már más típusú tengeri járműveket is felszereltek különböző lézerfegyverekkel, sőt, már a repülőgép-hordozókon is tesztelik ezek használatát.

Címlapkép forrása: Chow Chung-yan/South China Morning Post via Getty Images

MNB Intézet

Equity hozamok, a reálgazdaság tükrei

A kötvényhozamok mellett a kevésbé ismert equity hozamok is nagyon értékes információval szolgálhatnak a gazdasági folyamatokkal összefüggő várakozásokkal kapcsolatban. The post Equity hoza

Kiszámoló

Streaming forgó

Régről megmaradt a(z HBO) Max előfizetésem, már többször le akartam mondani, annyira kevés rajta az új tartalom Annak ellenére nem érte meg, hogy mint régi előfizető, féláron volt havonta.

Holdblog

Így termelnek áramot a legnagyobbak

Brazília mutatja az utat a megújuló energiaforrások terén, de óriási helyzeti előnye van. A világ tíz legnagyobb vízerőművéből ugyanis három is az országban van, márpedig... The post Így

RSM Blog

Cégérték számítás: tények, tévhitek

Egy cég valós piaci cégértékének számítása nem csupán számok és pénzügyi mutatók összegzése, hanem egy összetett elemzési folyamat, amely számos tényezőt vesz figyelembe. Mégis, gyak

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Meg fogsz lepődni, milyen gazdagok az emberek Magyarországon

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő
Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
űrtávcső-űrkutatás-tudomány-fejlesztés