Akár a héten lezárulhatna a gázai háború?
Globál

Akár a héten lezárulhatna a gázai háború?

Annak ellenére, hogy pár napja még az Izrael elleni iráni támadástól és egy regionális háború kirobbanását mérlegelte mindenki, most mintha újra megjelent volna a remény, hogy lezárulhat az október óta tartó gázai válság. Ez nem csak a földi poklot átélő túszoknak és palesztin civileknek jelenthet megkönnyebbülést, de a libanoni Hezbollah, a jemeni húszi mozgalom, és legfőképp Irán is elállhat attól, hogy megtámadja Izraelt. Fontos tehát, hogy reálisan értékeljük a helyzetet, és felmérjük, valóban lehetőség van-e egy tűzszüneti megállapodásra.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata. A cikkek a szerzők véleményét tükrözik, amelyek nem feltétlenül esnek egybe a Portfolio szerkesztőségének álláspontjával. Ha hozzászólna a témához, küldje el cikkét a velemeny@portfolio.hu címre. A megjelent cikkek itt olvashatók.

Múlt héten csütörtökön kezdődtek újra a tárgyalások egy lehetséges gázai tűzszüneti megállapodással kapcsolatban. A megbeszélésen ugyan a Hamász hivatalosan nem vett részt, a gyakorlatban mégis történt előrelépés az Izrael és a három közvetítő állam, Egyiptom, Katar és az Egyesült Államok közötti egyeztetéseken. Áttörést ugyan nem sikerült elérni, de a közvetítők pozitív hangvételű pénteki nyilatkozata szerint a tárgyalások folytatódnak ezen a héten magasabb szinten Kairóban.

Az utolsó lehetőség?

A Biden-kormány tagjai baljóslatúan többször végső javaslatként vagy utolsó lehetőségként utaltak a jelenlegi tárgyalásokra. Washington és a nemzetközi közösség tagjainak jelentős része érthetően frusztrált Izraelnek és a Hamásznak az eddigi egyeztetéseken mutatott hozzáállása kapcsán.

Tavaly november utolsó hetére ugyan sikerült egy tűzszüneti megállapodást összehozni, és szabadon engedni a túszok egy részét, azóta azonban semmilyen eredménnyel nem jártak a tárgyalások. Hol egyik, hol másik félről derült ki, hogy időt húz, vagy éppen komolytalanul vesz részt a tárgyalásokon: például a Hamász egyszer korábban egy általa módosított, a tárgyalópartnerek által nem látott verzióba „egyezett bele”, Benjamin Netanjahu kormányfő pedig májusban újabb és újabb követeléseket fogalmazott meg, amelyeket a korábbi javaslatainak pontosításaként próbált eladni.

Eközben ráadásul az izraeli vezetés láthatóan nem tesz meg mindent a regionális feszültségek csökkentése érdekében. A július utolsó napjaiban végrehajtott dupla bejrúti és teheráni dupla akciót követően Irán és a Hezbollah is válaszcsapást helyezett kilátásba, amely az Izrael területe elleni áprilisi iráni támadáshoz hasonlóan az eszkaláció veszélyét hordozza. A bosszú megakadályozását szolgálják a jelenlegi tárgyalások is, amely legalábbis taktikai szinten sikeres volt: úgy tűnik, hogy Irán és szövetségesei meg fogják várni a jelenlegi folyamat végét.

Washingtonnak ráadásul nemcsak a regionális eszkaláció, de az elnökválasztási kampány miatt is sürgető a tárgyalások életben tartása.

Október 7-ét követően a Biden-kormány Izrael melletti gyors kiállása majd a gázai háború közvetlen és közvetett támogatása miatt rengeteg amerikai muszlim és progresszív szavazót vesztett a demokrata párt legalábbis átmenetileg. Ugyan az elnök visszalépése és Kamala Harris alelnök jelölése valamelyest csökkentette a nyomást, de érdemi változást nem hozott. A választások közeledésével egyre sürgetőbb lesz, hogy a demokrata vezetés hozzon össze egy tűzszüneti megállapodást. Ráadásul ennek hiányában bármikor eszkalálódhat a válság, ami nem jönne jól a kampány utolsó heteiben.

A vitás kérdések

Az amerikai-egyiptomi-katari hármas által kezdeményezett jelenlegi tárgyalások a májusi izraeli-amerikai javaslatra épülnek. E szerint a tűzszüneti megállapodás három szakaszban zárná le a háborút.

  • Az első, hathetes szakaszban egy átmeneti fegyverszünet keretében Izrael kivonulva a Gázai-övezet lakott területeiről, valamint a női és idősebb túszok elengedéséért cserébe kiengedne palesztin foglyokat. Ezzel párhuzamosan a felek időt kapnának arra, hogy átbeszéljék a következő periódusok részleteit.
  • A második szakaszban ezt követően végleg lezárnák a harcokat, cserébe a Hamásznak viszont el kell engednie az összes túszt, beleértve a férfi katonákat is.
  • A harmadik szakaszban elindulhat a gázai újjáépítés és a halott túszok holttestének visszaadása.

Ezt a keretet, úgy látszik, a felek hajlandóak elfogadni, a részletekben azonban egyelőre nem tudtak megállapodni. Nagy kérdés, hogy milyen sorrendben és pontosan hány túszt, illetve foglyot engedjenek el a felek, illetve pontosan kiket. A Hamász szeretné a szabadon bocsátottak között látni Marvan Bargútit, a 2002-ben bebörtönzött palesztin politikust, aki ma a legnépszerűbb vezetőnek számít.  

Vita tárgyát képezi még az izraeli katonai jelenlét kérdése is Gázában. Netanjahu kormánya nem akar beleegyezni a teljes kivonulásba, hiszen ezzel nem csak a Hamász visszatérését tennék lehetővé, de ellent is mondanának a kormány korábbi háborús ígéretének, a szervezet teljes elpusztításának. Éppen ezért Izrael fenn akarja tartani jelenlétét két területen:

  • - a gázai-egyiptomi határon (ún. Philadelphia-folyosó)
  • - és az övezetet kettéosztó, az izraeli hadsereg által létrehozott Netzarim-folyosón.

Még nem tudjuk, hogyan fogják megoldani a kérdést a közvetítők, de nehéz lenne elképzelni, hogy a Hamász beleegyezne bármilyen javaslatba, ami tartalmazná az izraeli katonai jelenlétet ezeken a területeken.

A két fél nem is akar békét?

A fenti részleteken túl a legnagyobb akadálya a megállapodásnak a politikai akarat hiánya. Úgy látszik, hogy ugyan más okokból kifolyólag, de sem Izrael, sem a Hamász nem tűnik lelkesnek egy megállapodással kapcsolatban. Ez a bizalom teljes hiányán túl a különböző politikai kalkulációkra is visszavezethető.

A miniszterelnöknek korlátozott a belpolitikai mozgástere. Koalíciós partnerei hallani sem akarnak megállapodásról vagy a háború lezárásáról, számukra a Hamász teljes legyőzése sokkal fontosabb, mint a túszok kiszabadítása.

Ráadásul a konfliktus lezárását követően jönnének fel a kényelmetlen kérdések: mekkora felelőssége van a jelenlegi koalíciónak az október 7-i akcióban, vagy milyen politikai megoldást képzelnek el pontosan Gázában. Amíg zajlik a háború, addig ráadásul Netanjahu koalíciós partnerei szinte észrevétlenül ki tudják terjeszteni az izraeli megszállást Ciszjordániában.

A Hamász ezzel szemben nem látja értelmét megállapodni Izraellel úgy, hogy a Netanjahu-kormány többször jelezte: bármilyen megállapodás esetén is folytatná a szervezet elleni fellépést.

Ráadásul az izraeli kormány július 31-én a csoport politikai vezetőjét, Iszmáil Hanijét likvidálta, aki a tűzszüneti tárgyalásokban közvetlenül részt vett. Az új vezetőnek megválasztott, a gyakorlatban eddig is a gázai Hamászt vezető Jahja Szinvár a szervezet egyik legradikálisabb tagja, aki az október 7-i merénylet mögött is állt. A tőle kiszivárgott levelek alapján Szinvár a Hamász szempontjából előnyösnek tartja, hogy Izrael megszállta a Gázai-övezetet, a magas civil áldozatszámot pedig szükségesnek látja. Ilyen szempontból a tűzszünetnek sok értelme nincs, hacsak az nem jár olyan körülményekkel, amelyek lehetővé teszik Gáza irányítását.   

Az tehát, hogy lesz-e megállapodás, két dologtól függ: képes lesz-e a két fél túllépni saját rövidtávú érdekein, illetve nemzetközi partnereiknek sikerül-e elég nyomást gyakorolni rájuk. Ez lenne az egyetlen biztos módja a humanitárius válság kezelésének és a háborús eszkaláció megakadályozásának, ennek hiányában pedig a következő hetekben bármi megtörténhet a térségben.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

RSM Blog

Cégérték számítás: tények, tévhitek

Egy cég valós piaci cégértékének számítása nem csupán számok és pénzügyi mutatók összegzése, hanem egy összetett elemzési folyamat, amely számos tényezőt vesz figyelembe. Mégis, gyak

Kiszámoló

Streaming forgó

Régről megmaradt a(z HBO) Max előfizetésem, már többször le akartam mondani, annyira kevés rajta az új tartalom Annak ellenére nem érte meg, hogy mint régi előfizető, féláron volt havonta.

Ricardo

Egy ábra

A jóléti állam 20. századi felemelkedése Nyugat-Európában. Az ábra az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország és Svédország összesített átlagát mutatja. Rövid magyarázat: az a

Holdblog

Így termelnek áramot a legnagyobbak

Brazília mutatja az utat a megújuló energiaforrások terén, de óriási helyzeti előnye van. A világ tíz legnagyobb vízerőművéből ugyanis három is az országban van, márpedig... The post Így

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Meg fogsz lepődni, milyen gazdagok az emberek Magyarországon

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő
Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Type 071-es típusú kínai partraszálló hajó