Zelenszkij mindenkinek üzent: nincsenek vörös vonalak a Kremlben
Globál

Zelenszkij mindenkinek üzent: nincsenek vörös vonalak a Kremlben

Portfolio
1250 négyzetkilométeren 92 települést foglaltak el az ukrán alakulatok az oroszországi Kurszk térségében. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök - azok után, hogy vasárnap este ismertette a támadás hátterét - hétfő este is részletesen beszélt erről a műveletről, amit ő védelminek nevez.

Volodimir Zelenszkij elnök a Reuters hírügynökség beszámolója szerint elmondta, hogy az ukrán erők több mint 1250 négyzetkilométert foglaltak el egy "védelmi műveletben" az oroszországi Kurszk térségében, és sürgette a szövetségeseket, hogy engedélyezzék a nyugati fegyverek mélyen az országon belüli csapásait.

Két héttel azután, hogy az ukrán erők sokkoló behatolást indítottak Oroszország nyugati régiójába, Zelenszkij azt mondta, hogy a művelet, amelyről "senki sem tudott", bizonyítja, hogy nincsenek olyan vörös vonalak a Kreml részéről, amelyek átlépésétől óvakodni kellene.

"Az Oroszországgal kapcsolatos úgynevezett vörös vonalak naiv, illuzórikus koncepciója, amely egyes partnerek részéről uralta a háború értékelését, ezekben a napokban valahol Szudzsa közelében omlott össze" - fogalmazott, utalva a jelenleg Kijev ellenőrzése alatt álló határvárosra.

Az ukrán csapatok összesen 92 települést foglaltak el - tette hozzá a Telegram üzenetküldő platformon közzétett, nagykövetekhez intézett beszédében.

"Ha partnereink feloldanák a fegyverhasználatra vonatkozó jelenlegi korlátozásokat az orosz területekre vonatkozóan, akkor nem kellene fizikailag belépnünk a kurszki területre" - mondta Zelenszkij, arra hivatkozva, hogy meg kell védeni az ukrán határ menti településeket.

Kijev tisztviselői már régóta sürgetik a szövetségeseket, hogy engedélyezzék a nagy hatótávolságú csapásokat az Oroszországon belüli katonai célpontokra, például katonai repülőterekre és raktárakra, de ezek a felhívások nem változtatták meg a Nyugat hozzáállását.

Zelenszkij azt is mondta, hogy az ilyen korlátozások aláássák Kijev képességét egy orosz offenzíva kivédésére keleten, a stratégiai fontosságú Pokrovszk és Toretszk térségében.

Mindkét városban a legintenzívebb harcok zajlottak az utóbbi időben, mivel az orosz csapatok folyamatosan nyomultak előre, és akár 10 kilométerre is megközelítették Pokrovszk külvárosát.

"Mindenkinek emlékeznie kell arra, hogy Ukrajnát csak egy döntés választja el attól, hogy megállítsa az orosz hadsereg előrenyomulását a fronton, amelyet partnereinktől várunk" - hangsúlyozta Zelenszkij.

Ismét rámutatott az időben történő fegyverszállítások szükségességére, amely kérdés a 30 hónapja tartó invázió során gyakran felmerült.

Az ilyen logisztika jelenleg "késedelmet szenved" - utalt többek között az Egyesült Államokkal kötött megállapodásokra.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/-

Kiszámoló

Melyik a legolcsóbb fűtési mód?

Terjednek a modern hőszivattyús fűtési módok, akár központi egységgel szerelve, akár szobánként külön klímával megoldva a fűtést. A hőszivattyú egy remek találmány, egy fordított hűt

Holdblog

Így termelnek áramot a legnagyobbak

Brazília mutatja az utat a megújuló energiaforrások terén, de óriási helyzeti előnye van. A világ tíz legnagyobb vízerőművéből ugyanis három is az országban van, márpedig... The post Így

Bankmonitor

Mire elég egy átlagos személyi hitel?

Ha személyi hitel felvételét tervezed, érdemes átgondolni, mire használhatod fel. Cikkünkben bemutatjuk, mire lehet elegendő egy átlagos kölcsön, legyen szó autóvásárlásról, lakásfelújí

Holdblog

Balásy Zsolt: Kit érdekel a bitcoin?

Miért foglalkozna bárki egy ilyen obskúrus témával, ha nincs hedge fundja vagy kapucnis pulcsija? Béla bának nincs bitcoinja, nem is érdekli. Ahogy az arany se.... The post Balásy Zsolt: Kit érde

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Sorra törölnek járatokat a világ legnagyobb légitársaságai biztonsági kockázatok miatt - Ezekbe a városokba nem repülnek

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
Blinken Netanjahu