Ezért aggódhat igazán az emberiség: szörnyű folyamat indult el az óceánok mélyén
Globál

Ezért aggódhat igazán az emberiség: szörnyű folyamat indult el az óceánok mélyén

A nyári hőhullámok során sorra dőltek meg a melegrekordok a Föld minden pontján, a felmelegedés pedig nem kerüli el a világ óceánjait sem. A sekélyebb, melegebb tengerekben és óceánokban a víz világszerte több helyen színpompás korallzátonyokat rejt, amelyek nem csupán gyönyörű színfoltok a turisták és a búvárok számára, hanem elengedhetetlenek a tengerek biodiverzitása végett is. Ugyancsak a tengerfenék nagyjából 1 százalékát borítják ilyen zátonyok, az óceáni élővilág egynegyede függ tőlük valamilyen módon. A korallokra azonban a melegedő időjárás és az emberiség környezetszennyezése egyre nagyobb veszélyt jelent. A pusztulásuknak beláthatatlan következményeit pedig a korallzátonyoktól különböző formában függő 1 milliárd ember fogja viselni a jövőben.

Olyan gazdag az élőviláguk, hogy a tenger esőerdejének is szokták hívni

Hogy teljes mértékben megérthessük, miért is jelent akkora veszélyt a korallzátonyok egyre nagyobb mértékű pusztulása, először fontos megérteni azt is, hogy milyen komplex rendszert alkotnak a korallok, mint élőlények.

Bár az impozáns és színes korallzátonyokat gyakran nevezik a gazdag ökoszisztémájuk miatt a tenger esőerdejének, valójában a létrejöttük egy állatnak köszönhető. A színes tenger alatti struktúrák kemény, kalcium-karbonátot tartalmazó vázát korallpolipok (másnéven virágállatok) hozzák létre, épp ezért nevezik a zátonyt alkotó egyedeket „kemény” koralloknak. A hatalmas korallzátonyok alsóbb rétegeinek meszes szerkezetét tehát lényegében a korábban elhalt korallok váza adja.

Azonban, a korallpolipok önmagukban nem alkotnának ennyire változatos színekben pompázó ökoszisztémát:

a színt a polipokkal szimbiózisban élő algák adják.

A polipok és a bennük élő zooxanthellák kölcsönösen előnyös kapcsolatot alakítanak ki. Fotoszintézise során az algafaj többek között oxigént, glükózt és aminosavakat állít elő, amelyek tápanyagul szolgálnak a korallpolipnak, cserébe pedig védelmet kapnak tőle a környezeti hatások ellen.

Maldív-szigeteki korallzátony
A korallok változatos színét a velük szimbiózisban együtt élő, fotoszintetizáló algafaj adja. Forrás: Getty Images

A korallzátonyok gazdag biodiverzitása azonban nem ér véget ezzel a kölcsönös együttéléssel.

Ugyan területet tekintve az óceánfenéknek csupán 1%-át borítja korallzátony, a tengeri élővilág 25%-a támaszkodik valamilyen módon ezekre a gyakran több ezer éves struktúrákra.

A korallzátonyok környékén élő fajok mindegyikének van szerepe az ökoszisztéma fenntartásában. A növényevő halfajok például bizonyos algáktól tisztítják meg a korallokat, míg a ragadozók ezen kisebb halak populációját tartják egyensúlyban. Vannak olyan rákfélék, amelyek amelyek szintén tisztító szerepet látnak el a zátonyok környékén, de még a primitív élőlényeknek – mint például a tengeri szivacsok – is megvan a maguk feladata a korall-ökoszisztémán belül.

Azt talán kevesen tudják, hogy

egy korallokkal táplálkozó halfajnak köszönhető az is, hogy a népszerű, trópusi turistaparadicsomok partjait finom szemcséjű, fehér homok borítja.

A papagájhalak fő tápláléka ugyanis a már korábban említett fotoszintetizáló alga, amely korallzátonyok színeit adja. Hogy ehhez hozzáférjen, a halnak a teljes korallt el kell ropogtatnia, amely után képes kinyerni a kemény vázból az értékes algákat. Az így elfogyasztott felesleges, fehér mészkövet ezután melléktermékként kilöki, majd a víz ezt a fehér anyagot sodorja partra a gyönyörű fehér homokos tengerpartokon.

Nem csak a „Nagy” létezik

A médiában megjelenő cikkekben leggyakrabban az Ausztrália észak-keleti partjai mentén mintegy 2000 kilométer hosszan nyúló Nagy-korallzátonyról szoktak beszélni, mivel ez bolygónk legnagyobb korallzátonya. Azonban, nem az egyetlen.

Az Egyenlítő környéki óceánokban és tengerekben a magasabb vízhőmérséklet kedvez a a korallzátonyok kialakulásának. Forrás: Wikimedia Commons

Az egyenlítő mentén található melegebb tengerekben és óceánokban több, mint 100 ország területén találhatóan kiterjedt korallzátonyok.

A Föld korall-populációjának több, mint a felén viszont hat ország – Ausztrália, Indonézia, a Fülöp-szigetetek, Pápua Új-Guinea, valamint a Fidzsi-szigetek és a Maldív szigetek – osztozik.

Ezekben az országokban a korallzátonyok a partok fizikai védelme mellett a turizmus fennmaradása, valamint a fontos tápláléknak számító halállomány fenntartása miatt is kulcsfontosságúak.

Lokális és globális veszélyek leselkednek rájuk

A korallzátonyok a fentiek alapján egyértelműen nagy szerepet játszanak globálisan a tengeri ökoszisztéma fennmaradásában és emellett pedig lokálisan is fontosak egyes régiók számára. Azonban, az egyre fokozódó emberi tevékenység a bolygónkon nem kíméli a korallokat sem. A rájuk leselkedő veszélyek is kétféle szinten értelmezhetőek:

egy részről a globális folyamatok felől, más részről pedig a lokális emberi tevékenységek hatásai felől.

Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatala szerint, mivel a korallzátonyok a partokhoz közeli, sekélyebb vizekben találhatóak fokozottan kitettek az emberek helyi tevékenységeivel szemben. Többek között például a partok közeli kőzetek bányászata, a kiterjedt halászati tevékenység és a magánhajók nem megfelelő használata a zátonyok közelében mind fizikai veszélyt jelenthetnek a korallokra. A túlhalászat az ökoszisztéma érzékeny egyensúlyát boríthatja fel, mivel hatással van a halak táplálékláncára is.

Arról már kevesebbszer beszélünk, hogy az emberek szárazföldi tevékenysége is kihatással lehet ezekre színes tengeri életformákra. A partok közelében használt nátriumban dús műtrágyák elméletben fokozhatnák a korallok tápanyagtartalmát is, viszont

a megnövekedett tápanyagtartalom olyan algák növekedését is serkenthetik, amelyek eltakarják a korallok elől a fennmaradásukhoz elengedhetetlen napfényt.

A partvidéki emberi tevékenységen túl rengeteg globális folyamat is veszélyezteti a világ koralljait. Az egyik legnagyobb veszélyt mi magunk is bőrünkön érezhettük idén nyáron, az Európa szerte tomboló hőhullámok formájában. A hőség a óceánok óriási víztömegeit sem kíméli: olyan sebességgel melegszik a világ tengereinek felszíni hőmérséklete, amelyet már a klímamodellekkel sem tudnak előre jelezni. Nemrégiben pedig a meteorológusok új kutatásai szerint

az óceániai Korall-tenger hőmérséklete 400 éve nem látott csúcsra emelkedett, amely nagy veszélyt jelent a vízpart közelében élő korallfajokra.

Az emelkedő hőmérséklet nagy környezeti stresszhatásként éri a korallzátonyokat, ahol a színüket adó mikroszkopikus algák pusztulni kezdenek. Ez a folyamat vezet a gyakran hallott korall-fehéredéshez (coral bleaching), amely során egyes korallokban az összes zooxanthella alga elhal, így az élőlény élettelen fehér „csontváza” marad csak fent, a színponpás korallzátony pedig egyre nagyobb területen teljesen kihalttá válik.

Kifehéredett korallzátony
Nagy tömegben kifehéredett, elhalt korallok. Forrás: Getty Images

A másik globálisan fenyegető veszély éppen az óceán egyik, környezeti szempontból leghasznosabb tulajdonságából fakad: a szén-dioxid megkötéséből.

Az óceánok évente egynegyed részét nyelik el az fosszilis tüzelőanyagok elégetése során felszabaduló szén-dioxidnak.

Azonban, ahogy az emberiség kibocsátása az egyre energiaigényesebb, modern szektoroknak köszönhetően egyre csak nő, úgy az óceán is egyre többet nyel el, aminek köszönhetően a világ óceánjai az elmúlt évszázadokban egyre savasabbá váltak.

A mérések szerint

az 1800-as évek elején kezdődő ipari forradalom óta az óceánok savtartalma 26%-kal növekedett.

A savasodásból kifolyólag a korallok kalcium-karbonát váza nem képes megkötni a szükséges sókat és ionokat, amelyek a növekedéséhez szükségesek.

Eltűnésük az emberiség számára is fájdalmas lesz

Az előrejelzések nem festenek túl szép jövőt a korallzátonyok elé. A kutatások szerint 2050-re a Föld korallzátonyainak 90%-a elveszhet.

Nem szabad azonban azt gondolnunk, hogy a korallok fentebb részletezett elhalásának csupán annyi lesz a következménye, hogy a búvároknak le kell mondaniuk néhány szép merülőhelyről. A korallok eltűnésének az emberiségre - különösen az óceánpartok közelében élőkre - is nagy hatásai vannak.

Ahogy azt megannyi fényképen is láthattuk már, a korallzátonyok burjánzó, sokszínű részei a tengeri ökológiának, ahol a színes korallokon túl rengetegféle halfaj, rákfaj és teknős is él.

A korallok kifehéredésével és eltűnésével rengeteg tengeri állat élőhelye szűnik meg.

Ez pedig dominóeffektusként hat a tengeri táplálékláncra is. A táplálkozási lánc alján lévő, korallok közelében élő kisebb halak eltűnésével a nagyobb ragadozók kevesebb élelmet találnának.

Bizonyos halfajok eltűnése a halászatot is negatívan érintené egyes régiókban, amelyek jobban függenek a zátonyok adta ökoszisztémától.

Pedig, a mérések szerint globálisan egymilliárd ember táplálkozása és ezáltal élete függ a korallok alakította élőhelyektől.

Az élelmen túl, ezen területek számára mechanikai védelmet is nyújtanak a partok közelében húzódó zátonyok, amelyek megtörik a nyílt óceán felől érkező nagy hullámokat. Ezen felül pedig a régiók pénzügyileg is függenek a zátonyoktól, mivel azok rengeteg embert vonzanak évről évre a tengerparti régiókba.

Ugyan a fákról mindenki tudja, hogy rengeteg oxigént termelnek a bolygónknak, valójában az óceánok ugyanezt teszik, méghozzá nagy mennyiségben: a földi oxigén akár 50-80%-a is jöhet az óceánokból.

A korallok pedig egyfajta indikátorként funkcionálnak a világ óceánai számára.

Jelzik, ha baj van a vizekben, márpedig a jelenlegi jelzés egészen egyértelműnek tűnik.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Így termelnek áramot a legnagyobbak

Brazília mutatja az utat a megújuló energiaforrások terén, de óriási helyzeti előnye van. A világ tíz legnagyobb vízerőművéből ugyanis három is az országban van, márpedig... The post Így

Holdblog

Balásy Zsolt: Kit érdekel a bitcoin?

Miért foglalkozna bárki egy ilyen obskúrus témával, ha nincs hedge fundja vagy kapucnis pulcsija? Béla bának nincs bitcoinja, nem is érdekli. Ahogy az arany se.... The post Balásy Zsolt: Kit érde

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megjárta a poklot, azóta megállíthatatlanul szárnyal Európa egyik legerősebb országának autópiaca

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő
Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
oroszország-ukrajna-dróntámadás-Kurszk-orosz-ukrán-háború-drónelhárítás-kurszki-offenzíva