A hazai fejlesztésű csúcsfegyvereket is beveti a kurszki offenzívában Kijev – De mit is tud a BTR-4?
Globál

A hazai fejlesztésű csúcsfegyvereket is beveti a kurszki offenzívában Kijev – De mit is tud a BTR-4?

Az ukránok a kurszki offenzíva során nagy mértékben hagyatkoznak a nyugati fegyverekre: német, brit és amerikai páncélosokkal rohamozzák az orosz állásokat, de nem feledkeztek meg a saját gyártmányú járművekről sem: a korosodó T-64-es harckocsik mellett a kifejezetten modernnek számító BTR-4-esek is megjelentek orosz földön.

A BTR-4 Bukephalosz alapkoncepciójában megegyezik a korábbi szovjet BTR-szériákkal. A páncélos megtartotta a nagy előd 8 kerekű kialakítását (amit egyébként a modernebb nyugati pszh-k is átvettek a hidegháború alatt), legfontosabb feladata pedig továbbra is a katonák harctéren történő szállítása.

Az első BTR-4-esek 2009-ben kerültek rendszeresítésre az ukrán fegyveres erőknél, de az első kész példányokat csak 2014-ben adták át az ukrán területvédelmi erőknek.

BTR-4E_in_Kyiv
Kiegészítők nélküli BTR-4-es. A jármű tornyára se rakéta- se gránátvetőt nem szereltek, illetve kiegészítő páncélzat vagy üzemanyagtartály sincs rajta. Forrás: Artemis Dread via Wikimedia Commons

Bár alapvető felépítésében a Bukephalosz is követi a szovjet-orosz BTR-eket, azoknál jóval modulárisabb: viszonylag kis erőfeszítéssel cserélhető a fegyverzete, átalakítható többek között orvosi és műszaki-mentőjárművé is, de felszerelhető rá a brutális tűzerőt képviselő Grom fegyverrendszer illetve egy 120 mm-es páncéltörő ágyú is.

A BTR-4-es emellett kategóriáját tekintve rettentő gyors is:

műúton 110 km/h-val, vízen 10 km/h-val tud közlekedni, ezzel még az egyébként szintén nagyon mozgékony orosz BTR-90-est is maga mögé utasítja.

Fegyverzet terén az ukrán páncélos is követi azt a napjainkban egyre elterjedtebb koncepciót, hogy a pszh-kat is gyalogsági harcjárművekhez hasonló komoly fegyverzettel látják el. A BTR-4-es „alapcsomagja” esetén ez egy 30 mm-es 2A72-es gépágyúból, egy azzal párhuzamosan beszerelt 7,62-es géppuskából, és vagy négy páncéltörő rakétából (ami lehet a korosabb orosz Konkursz, vagy a modernebb Baryer) vagy két páncéltörő rakétából és egy 30 mm-es automata gránátvetőből áll. Ezzel a fegyverzettel az amúgy „harctéri taxinak” tervezett páncélos szükség esetén a gyalogságtól a megerősített állásokon át a harckocsikig számos célpont megsemmisítésére alkalmassá vált.

A harctéri beszámolók alapján a BTR-4 az orosz variánsokhoz képest jobb túlélési esélyekkel is szállhat be a harcokba: Szlavjanszk 2014-es ostromáról maradt fent olyan beszámoló, mely szerint a kiegészítő rácspáncélzattal ellátott járművek több közvetlen RPG találatot is túléltek, de a fegyvert rendszeresítő Irak is elismerően nyilatkozott a járművekről, melyek többször kellemetlen meglepetést okoztak az Iszlám Állam fegyvereseinek.

Az alapjárműből Kijev készített egy NATO-kompatibilis verziót is, ez lett a BTR-4 MV1, amire már NATO-sztenderd kiegészítő páncélzatot, illetve elméletileg aktív védelmet is fel lehet szerelni, bár ilyen technológiával Ukrajna pillanatnyilag nem rendelkezik. A modernebb variánsok emellett valamivel nagyobb deszanttérrel rendelkeznek, így ellátmány szállítására is alkalmasok.

Подбитая_техника_ВСУ_001
Hátrahagyott BTR-4-es valahol Ukrajnában. A torony oldalán jól látható a két rakétavető. Forrás: mil.ru/Ministry of Defense of Russia via Wikimedia Commons

A BTR-4-es három fős legénységgel (sofőr, parancsnok, lövész) dolgozik, páncélzattól függően hét vagy nyolc katonát tud harcba szállítani.

Ukrajnán és Irakon kívül Nigéria is vett 50 darabot a járműből, illetve Észak-Macedónia, Mianmar, Thaiföld és Indonézia is érdeklődtek iránta, bár az utóbb ország végül visszamodta a rendelést.

Címlapkép forrása: Wikimedia Commons

Bankmonitor

Mire elég egy átlagos személyi hitel?

Ha személyi hitel felvételét tervezed, érdemes átgondolni, mire használhatod fel. Cikkünkben bemutatjuk, mire lehet elegendő egy átlagos kölcsön, legyen szó autóvásárlásról, lakásfelújí

Holdblog

Balásy Zsolt: Kit érdekel a bitcoin?

Miért foglalkozna bárki egy ilyen obskúrus témával, ha nincs hedge fundja vagy kapucnis pulcsija? Béla bának nincs bitcoinja, nem is érdekli. Ahogy az arany se.... The post Balásy Zsolt: Kit érde

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Elképesztő számokat mutatnak az ukrán offenzíva részletei – Tényleg a Nyugat ellenállásán bukott meg az orosz légierő feletti totális győzelem?

Közgazdasági elemző/elemző/junior elemző

Közgazdasági elemző/elemző/junior elemző

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
oroszország-ukrajna-dróntámadás-Kurszk-orosz-ukrán-háború-drónelhárítás-kurszki-offenzíva