Videó: lángokban a szovjet haditengerészet egykori éke
Globál

Videó: lángokban a szovjet haditengerészet egykori éke

Portfolio
A kínai Jangce folyó partján álló egykori szovjet repülőgép-hordozón, a Minszken pusztító tűz ütött ki, amely jelentős károkat okozott a hajótestben - írja a The War Zone.

A helyi hatóságok vizsgálják az eset körülményeit, áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés. A The War Zone beszámolója szerint a tűz helyi idő szerint délután 4 óra körül keletkezett az egykori Kijev-osztályú hadihajón, amely évek óta egy mesterséges lagúnában horgonyoz.

Az interneten megjelent képek és videófelvételek tanúsága szerint a lángok gyorsan terjedtek, és jelentős pusztítást okoztak.

Rámutatnak, hogy a tüzek különösen veszélyesek lehetnek a karbantartás alatt álló vagy elhanyagolt állapotú hajókon. Erre példaként hozták fel az amerikai haditengerészet USS Bonhomme Richard nevű hajóján 2020-ban kitört tüzet, amely végül annak teljes megsemmisüléséhez vezetett.

A Minszk 1978-ban állt szolgálatba a szovjet haditengerészetnél. A 40 ezer tonnás vízkiszorítású hajó a Kijev-osztály tagjaként inkább hasonlít egy repülőgép-hordozó és egy csatahajó hibridjére, mint egy hagyományos repülőgép-hordozóra. A Szovjetunió felbomlása után az orosz haditengerészet örökölte meg a hajókat, de fenntartásuk nehéznek és költségesnek bizonyult. Végül a négy Kijev-osztályú hordozóból hármat eladtak, köztük a Minszket is, amely először egy dél-koreai hajóbontóhoz került. A helyi tiltakozások miatt a Minszket eladták egy kínai cégnek, hogy lebontsák - írja a The War Zone.

A hajót később kínai vállalkozók egy csoportja mentette meg, és 2000-ben a Minsk World nevű vidámpark központi eleme lett. A park 2006-os csődje után a kínai kormány visszaszerezte a területet. A 2010-es évek végén a már rossz állapotban lévő Minszket áthelyezték jelenlegi helyére, mintegy 80 km-re északnyugatra Sanghaj városától, az új Minsk World létrehozására vonatkozó tervek azonban nem valósultak meg.

A legfrissebb hírek szerint a tűz már alábbhagyott, de a sziget felépítménye megsemmisült.

A Minszk jövője eddig is bizonytalan volt, bár januárban Nantong város hatóságai bejelentették, hogy tervezik a hajó rehabilitációját és "nemzeti védelmi tudományos oktatási központtá" alakítását.

Hogy az egykori repülőgép-hordozó most mekkora kárt szenvedhetett, még nem lehet tudni.

A The War Zone hozzátette: a hajóosztály névadója, az egykori Kijev repülőgép-hordozó is Kínában van, Tiencsinben, ahol turisztikai látványossággá vált.

Címlapkép forrása: China Photos/Getty Images

Holdblog

Balásy Zsolt: Kit érdekel a bitcoin?

Miért foglalkozna bárki egy ilyen obskúrus témával, ha nincs hedge fundja vagy kapucnis pulcsija? Béla bának nincs bitcoinja, nem is érdekli. Ahogy az arany se.... The post Balásy Zsolt: Kit érde

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Elképesztő számokat mutatnak az ukrán offenzíva részletei – Tényleg a Nyugat ellenállásán bukott meg az orosz légierő feletti totális győzelem?

Közgazdasági elemző/elemző/junior elemző

Közgazdasági elemző/elemző/junior elemző

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
ukrajnai tüzérségi jármű a frontvonal közelében