Amerikai elnökválasztás 2024: Harris uralja a pillanatot, egy másik csatatéren is győzelemre áll
Globál

Amerikai elnökválasztás 2024: Harris uralja a pillanatot, egy másik csatatéren is győzelemre áll

Portfolio
Ahogyan azt megírtuk, a RealClearPolling összesítésében Kamala Harris már több mint egy hete átvette a vezetést, és az elnöki indulásának politikai momentumát dinamikus kampánnyá tudta alakítani. Az elemzők szerint Donald Trump könnyebben kampányolt a leköszönő Joe Bidennel szemben, az ellene elkövetett merényletkísérlet történelmi pillanatai és jó érzékkel való kihasználása után a republikánus jelölt kampánya vesztett intenzitásából, miközben Harris sikeresen jelenik meg úgy mint a változás jelöltje. Most megnéztük, hogy mit mutatnak az amerikai Google-keresések, milyen képet kapunk összevetve a jelöltek iránti érdeklődéseket.

Amerikai elnökválasztás 2024: pár hét alatt minden felfordult

Mikor egyre valószínűbb lett, hogy Kamala Harris alelnök fog ringbe szállni a saját párttársai által visszalépésre kényszerített 81 éves Joe Biden helyett, az új helyzet értékelését akkor Trump annyival tudta le, hogy

Harrist Bidennél is könnyebb lesz legyőznie.

A demokrata alelnök július 21-én bejelentett elnöki indulása azonban felkavarta a 2020-as választás visszavágójaként kezelt idei versenyfutás állóvizét, amit a közvélemény-kutatási és adománygyűjtési számok, és a demokraták kiugró lelkesedése is alátámaszt. Amellett, hogy immár „vidám harcosokként” feltűnően pozitívabb, a jövőre fókuszáló üzenetekkel operálnak, és jóllehet Harris a hivatalban lévő alelnök, elvették Trumptól azt, hogy őt tekintsék „a változás” jelöltjének.

A RealClearPolling összesítésében Harris már több mint egy hete átvette a vezetést,

a felméréseket átlagolva augusztus 5-e óta ő áll az élen – bár az előnye inkább statisztikai döntetlennek, mintsem célfotós befutónak tekinthető. Eközben a New York Times három rozsdaövezeti csatatérállamban végzett kutatása arra jutott, Pennsylvaniában, Michiganben és Wisconsinban is Harris a favorit 50%-46% arányban, annak dacára, hogy Biden májusban (azaz már a vita előtt is) Trump mögött kullogott ezekben az államokban, Michigant kivéve. Harris a rozsdaövezet bezsebelésével (és Nebraska egyik elektori szavazatával) éppenhogy elérné a győzelemhez szükséges 270 elektori voksot, úgy, hogy a napfényövezeti Nevada, Arizona vagy Georgia államairól még szót sem ejtettünk, ahol szintén számottevően jobb esélyekkel száll versenybe a hivatalban lévő elnöknél.

A fejleményekre reflektálva több magazin, köztük a New Yorker, arról cikkezett, hogy

kis túlzással az egész országban Trumpnak hiányzik a legjobban Biden jelöltsége

– pontosabban az, hogy vele szemben kampányolhasson.

A kampány eddigi legnagyobb port kavaró bejelentései közé tartozik a két alelnökjelölt felkérése. Donald Trump július 15-én jelentette be, hogy J. D. Vance ohiói szenátort kérte fel alelnökjelöltnek, míg Kamala Harris előző héten jelentette be, hogy Tim Walz minnesotai kormányzót tenné meg Amerika alelnökének. A két alelnökjelölt kiválasztásáról itt írtunk részletesebben.

Az amerikai elnökválasztás iránti érdeklődés a Google-ben

Korábban bemutattuk a Google Trends alapjait, a Google Trends használatának főbb tudnivalóit, és összefoglaltuk, pontosan hogyan kell értelmezni a Google Trends adatait ahhoz, hogy megtudjuk, mik a legfelkapottabb témák, hírek a világban és Magyarországon, mely témák mennyire érdeklik az embereket egy adott idősávban és területen.

Nemrég megnéztük a Google magyarországi internetes keresési adataiban, milyen érdeklődést mutattak az internetezők az egyre extrémebb hazai időjárás, valamint a népszerű turisztikai desztinációk időjárása iránt.

Az elmúlt 90 nap Egyesült Államokban való internetes kereséseket megvizsgálva látható, hogy a legnagyobb érdeklődést a Donald Trump elleni merénylet, valamint Joe Biden visszalépése és Kamala Harris elnöki indulása váltotta ki.

Harris-Trump-Biden
Kép forrása: Google Trends

A július 10. óta eltelt időszakot vizsgálva megállapítható, hogy J. D. Vance és Tim Walz alelnökjelöltekként való bejelentése is kimagasló érdeklődést váltott ki az Egyesült Államokban.

A 100-as skálán látható számok a keresési érdeklődést jelzik a grafikon legmagasabb pontjához képest az adott régióban és időszakban. A 100-as érték a kifejezés legnagyobb népszerűsége; az 50-es érték azt jelzi, hogy a kifejezés feleannyira népszerű. A 0 azt jelenti, hogy nem áll rendelkezésre elég adat a kifejezéshez.

Harris-Trump-Vance-Walz
Kép forrása: Google Trends

A fontos csatatérállamnak számító Pennsylvania esetében szinte teljesen egyező érdeklődési intenzitás rajzolódik ki.

Harris-Trump-Vance-Walz-Pennsylvania
Kép forrása: Google Trends

A Kamala Harris iránti érdeklődés Washington D.C.-ben, Vermontban, Marylandben, Georgiában, valamint Arizonában volt a legnagyobb a július 10. óta eltelt időszakban. Pennsylvaniában szintén Harris áll az élen a 2 jelöltpáros tagjai közül, a keresések 39%-át birtokolva. J.D. Vance 27%-a a 3. helyre szorította a 24%-ot magáénak tudó Trumpot.

Harris-Trump-Vance-Walz-Pennsylvania-terkep
Kép forrása: Google Trends

A Donald Trump iránti relatív érdeklődés Mississippiben, Alabamában, Louisianában, Arkansas-ban, valamint Észak-Dakotában a legnagyobb. Georgiában szintén Kamala Harris áll az élen, 41%-kal.

Harris-Trump-Vance-Walz-Georgia-terkep
Kép forrása: Google Trends

J.D. Vance szenátor iránt saját államában, Ohioban mutatható ki a legnagyobb érdeklődés (ezt Kentucky, Virginia, Washington D.C. és Tennessee követi), azonban még így is Kamala Harris áll az élen, 3 százalékponttal előzve a republikánusok alelnökjelöltjét.

Képernyőkép 2024-08-16 144207
Kép forrása: HungaroMet

Tim Walz kormányzó iránt szintén saját államában, Minnesotában a legnagyobb az érdeklődés, ám ez csak a 3. helyre elegendő a politikusnak Kamala Harris és J.D. Vance mögött. Természetesen ebben a politikus beágyazottsága is szerepet játszhat, hiszen saját államában többen nagyobb az ismertsége, valamint a róla szóló hírek más csatornákon is könnyebben eljuthatnak az állam lakóihoz. A Walz iránti érdeklődés még Nebraskában, Washington D.C.-ben, Vermontban, valamint Maine-ben ért el TOP 5-ös helyezést.

Képernyőkép 2024-08-16 133833
Kép forrása: Google Trends

A fontos csatatérállamok közül Wisconsinban sincs eltérés, a Kamala Harrisre való keresések 38%-ot tesznek ki, míg Donald Trump 24%-ot, J.D. Vance 27%-ot, Tim Walz pedig 11%-ot tudhat magáénak július 10. óta.

Képernyőkép 2024-08-16 133911
Kép forrása: Google Trends

A napfényövezeti Arizonában a Kamala Harrisre való keresések 40%-ot tesznek ki, míg Donald Trump 24%-ot, J.D. Vance 26%-ot, Tim Walz pedig 10%-ot tudhat magáénak július 10. óta.

Képernyőkép 2024-08-16 134004
Kép forrása: Google Trends

Amennyiben a Kamala Harrisre való kereséseket önmagában vizsgáljuk, Washington D.C. (100), Pennsylvania (72), Minnesota (71), Delaware (71) és Wisconsin (71) területeken mutatható ki a legnagyobb érdeklődés.

A Google Trendsben ezek az értékek 0-tól 100-ig terjedő skálán vannak feltüntetve, amelyen a 100 azt a helyet jelöli, ahol a keresések összesített számához képest a legnagyobb a népszerűség; az 50-es érték azt a helyet jelöli, ahol a népszerűség feleakkora. A 0 pedig azt a helyet jelöli, ahol nem áll rendelkezésre elég adat a kifejezéshez.

Megjegyzés: A nagyobb érték nagyobb arányt jelent az összes lekérdezéshez képest, nem pedig nagyobb abszolút értékű lekérdezésszámot. Például egy apró ország, ahol a lekérdezések 80%-a a banánnal kapcsolatos, kétszer akkora pontszámot kap, mint egy óriási ország, ahol a lekérdezéseknek csak a 40%-a vonatkozik a banánra.

Képernyőkép 2024-08-16 134549
Kép forrása: Google Trends

Amennyiben a Donald Trumpra való kereséseket önmagában vizsgáljuk, Alabama (100), Észak-Karolina (96), Michigan (95), Arkansas (95), Pennsylvania (95) államokban mutatható ki a legnagyobb érdeklődés.

Képernyőkép 2024-08-16 134627
Kép forrása: Google Trends

Amennyiben a J.D. Vance-re való kereséseket önmagában vizsgáljuk, Washington D.C. (100), Ohio (82), Kentucky (77), Pennsylvania (74), Wisconsin (73) területeken mutatható ki a legnagyobb érdeklődés.

Képernyőkép 2024-08-16 134712
Kép forrása: Google Trends

Amennyiben a Tim Walzra való kereséseket önmagában vizsgáljuk, Minnesota (100), Washington D.C. (97), Nebraska (66), Vermont (61), Maine (57) területeken mutatható ki a legnagyobb érdeklődés.

Képernyőkép 2024-08-16 142908
Kép forrása: Google Trends

Július 10. óta a magyarországi internetes keresések is több kiemelkedő érdeklődést ábrázolnak:

a Donald Trump elleni merénylet messze kiemelkedik, Kamala Harris bejelentése távol maradt ettől az értéktől, Tim Walz bejelentése pedig épphogy látható vált. Képernyőkép 2024-08-16 135356

Kép forrása: Google Trends

A cikket a Google támogatta.

Címlapkép forrása: Aaron Schwartz/Bloomberg via Getty Images

Holdblog

Balásy Zsolt: Kit érdekel a bitcoin?

Miért foglalkozna bárki egy ilyen obskúrus témával, ha nincs hedge fundja vagy kapucnis pulcsija? Béla bának nincs bitcoinja, nem is érdekli. Ahogy az arany se.... The post Balásy Zsolt: Kit érde

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Elképesztő számokat mutatnak az ukrán offenzíva részletei – Tényleg a Nyugat ellenállásán bukott meg az orosz légierő feletti totális győzelem?

Közgazdasági elemző/elemző/junior elemző

Közgazdasági elemző/elemző/junior elemző

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
smmt brit autóeladás új autó forgalomba helyezés