A kurszki ukrán hadművelet siklathatta ki az ukrajnai háború eddigi legnagyobb megállapodását
Globál

A kurszki ukrán hadművelet siklathatta ki az ukrajnai háború eddigi legnagyobb megállapodását

Portfolio
A The Washington Post cikke szerint Katarban tárgyalóasztalhoz ültek egymással az orosz és az ukrán diplomaták, hogy az energia- és villamosenergia-infrastruktúrát érintő csapások leállításáról tartsanak megbeszéléseket. A kurszki hadművelet azonban megakasztotta a tanácskozást.

A részleteket ismerő diplomaták szerint a Moszkva és Kijev is delegációt küldött Dohába, ahol a közvetítőként fellépő katariak segítségével elindult egy párbeszéd arról, hogy mindkét fél felfüggeszti az energetikai infrastruktúra elleni támadásokat. A fejlemény különösen jelentős lépést jelentett volna, mivel gyakorlatilag egy részleges tűzszünetet érhettek volna el, amely a későbbiekben támpontot adott volna a további párbeszédhez.

A tárgyalásoknak aztán az vetett véget, hogy ukrán alakulatok váratlanul megtámadták az oroszországi Kurszk megyét, ahol már több mint másfél hete tartanak a harcok.

Oroszország már 2022 őszétől kezdve célba vette az ukrajnai energetikai infrastruktúrát, több alkalommal is rakétákkal mértek csapásokat a létfontosságú létesítményekre. A támadások miatt a kelet-európai országban csökkent az ellátási képesség, gyakoriak lettek az áramkimaradások. Kijev nem hagyta válasz nélkül a Moszkva lépését, drónokkal támadták az olajfinomítókat és tározókat. Az adatok szerint az olajhatalom finomítási képességei mintegy 15 százalékkal csökkentek, amely világszerte megemelte az energiahordozó árát.

A Katarba küldött delegáció tagjai azt remélték, hogy a megbeszélésekkel sikerül majd elérni, hogy a felek képesek lesznek megállapodni, ezzel pedig egy átfogó rendezéshez juthatnak közelebb az orosz-ukrán háborúban. Az elmondások szerint mindkét fél nyitottnak mutatkozott abban, hogy egy korlátozott tűzszünet felé tegyenek lépéseket. Moszkva és Kijev között az elmúlt két és fél évben csak nagyon korlátozottan valósult meg kommunikáció, még az orosz invázió kezdetén ültek tárgyalóasztalhoz. Ezt követően közvetítőkön keresztül sikerült olyan megállapodásokat kötniük, mint például az ukrajnai gabona kereskedelméről szóló kompromisszum.

A beszámoló szerint a párbeszéd viszont megakadt, amint az ukrán csapatok behatoltak oroszországi Kurszk megyébe. Moszkva ezt ugyanis „eszkalációnak” minősítette, ráadásul az elmondások szerint a közvetítő fél sem értesült arról, hogy Kijev mire készül. Ennek ellenére ez még nem jelenti azt, hogy a tárgyalások véget értek volna, mivel az orosz fél csak időt kért a továbbiakhoz. Arról megoszlanak a vélemények, hogy mekkora esély lett volna a tényleges megállapodásra, bár mindkét fél előzetesen mindkét fél megígérte, hogy a végeredményt mindenki el fogja fogadni. A cikk szerint

Volodimir Zelenszkij a kurszki támadással jóval megemelte a téteket a háborúban.

Hozzátették viszont, hogy Kijevben nem tartották megbízható félnek az oroszokat, mivel az elmúlt hetekben is komoly támadásokat indítottak a megmaradt energetikai infrastruktúra ellen, ráadásul vélhetően Moszkvában is tudták, hogy e tekintetben nagyon szorult helyzetben vannak az ukránok.

Egyetlen esélyünk van arra, hogy átvészeljük ezt a telet, mégpedig az, ha az oroszok nem indítanak újabb támadásokat a hálózat ellen

– mondta egy ukrán tisztviselő, akit tájékoztattak a tárgyalásokról.

Az ukránok többször beszámoltak arról, hogy az oroszországi területek ellen indított támadás célja az volt, hogy egy nagyobb tárgyalást érjenek el Vlagyimir Putyin orosz elnöknél. Az orosz vezető azonban nem mutatkozik erre nyitottnak, ráadásul az is kétséges, hogy az ukrán csapatok képesek lesznek-e hosszútávon megtartani a most elfoglalt területeket.

Címlapkép forrása: Scott Peterson/Getty Images

Bankmonitor

Mire elég egy átlagos személyi hitel?

Ha személyi hitel felvételét tervezed, érdemes átgondolni, mire használhatod fel. Cikkünkben bemutatjuk, mire lehet elegendő egy átlagos kölcsön, legyen szó autóvásárlásról, lakásfelújí

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Elképesztő számokat mutatnak az ukrán offenzíva részletei – Tényleg a Nyugat ellenállásán bukott meg az orosz légierő feletti totális győzelem?

Közgazdasági elemző/elemző/junior elemző

Közgazdasági elemző/elemző/junior elemző

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő
Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Marder 1 német gyalogsági harcájmű NEM TANK