Igazi sztárfegyverből vásárol be a NATO-tagállam - Meggyőzte őket az ukrajnai teljesítmény
Globál

Igazi sztárfegyverből vásárol be a NATO-tagállam - Meggyőzte őket az ukrajnai teljesítmény

Portfolio
Norvégia 16 darab Lockheed Martin M142-es HIMARS beszerzésére tett ajánlatot, amelyhez a szükséges felszerelések és lőszerek is társulnak. Az üzlet összértéke elérheti az 580 millió dollárt - számolt be a Defense News.

A norvég rendelésben vegyesen szerepelnek a 6 rövid hatótávolságú rakéta kilövésére alkalmas GLRMS és az egy közepes hatótávolságú rakéta kilövésére alkalmas ATACMS konténerek.

Ez a döntés visszaesést jelent a Hanwha Aerospace számára, amely korábban reménykedett abban, hogy Norvégiában és Svédországban is megrendeléseket kap a K239 Chunmoo rakéta-sorozatvető rendszerére. A dél-koreai vállalat júniusban megállapodást kötött a norvég Kongsberg céggel, hogy közösen kínálják védelmi eszközeiket, például a Chunmoo rendszert.

A HIMARS hatékony ukrajnai használata az orosz megszálló erők ellen felkeltette az európai érdeklődést e rendszerek iránt. Több védelmi cég is összefogott annak érdekében, hogy versenyképes ajánlatokat tegyenek.

A Lockheed Martin és a Rheinmetall például 2023-ban társult egy európai gyártású hordozórakéta kifejlesztésére. Ezzel párhuzamosan a KNDS és az izraeli Elbit Systems együtt dolgozik az EuroPULS következő generációs rakéta-tüzérségi rendszerén.

Románia és Lengyelország már üzemeltet HIMARS-t, míg Litvánia, Lettország és Észtország megrendelést adtak le rá. Az Egyesült Államok decemberben jóváhagyta 21 HIMARS indítórakéta lehetséges eladását Olaszországnak.

Lengyelország jelenleg az egyetlen európai üzemeltetője a Hanwha Chunmoo rakétatüzérségének. Hollandia idén májusban választotta az Elbit PULS platformját. Dánia és Spanyolország szintén vásárolt már PULS-t, Németország pedig tervezi az izraeli rendszer megrendelését.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Csökken a FIX állampapír kamata

A mostani, három évig fix 7%-os állampapírt csak augusztus 15-ig lehet vásárolni, utána új sorozat jön, de már csak 6,75%-os kamattal. Ha most akartál bevásárolni belőle, akkor itt az idő l

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hoppá: megpiszkálják a legnépszerűbb magyar állampapír kamatát!

Közgazdasági elemző/elemző/junior elemző

Közgazdasági elemző/elemző/junior elemző

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
ukrajna kurszk betörés támadás háború