Kemény megtorlásra készül Irán Izraellel szemben az ajatollah utasítása szerint
Globál

Kemény megtorlásra készül Irán Izraellel szemben az ajatollah utasítása szerint

Portfolio
Irán végrehajtja Ali Khamenei ajatollah legfelsőbb vezető utasítását, hogy "keményen megbüntesse" Izraelt a Hamász egyik vezetőjének Teheránban történt merénylete miatt - jelentette ki az iráni Forradalmi Gárda egyik helyettes parancsnoka. Ali Fadavi szerint az iráni válaszlépések világosak, határozottak és megfelelő időben végrehajtottak lesznek. Utóbbival arra utalt, amit Irán ENSZ-képviselete ki is mondott, hogy nem akarják veszélybe sodorni a véglegesítés előtt álló gázai tűzszüneti megállapodást.

A Hamász palesztin iszlamista csoport és Irán egyaránt Izraelt vádolja Iszmail Haníje július 31-i meggyilkolásával. Bár Izrael nem vállalta és nem is tagadta a felelősséget, az eset tovább szította az aggodalmakat egy szélesebb körű közel-keleti háború kitörésével kapcsolatban.

Az Egyesült Államok nemzetbiztonsági szóvivője, John Kirby a fenti nyilatkozatra reagálva kijelentette, hogy komolyan veszik az iráni fenyegetéseket, és készen állnak megvédeni az Izraelt.

Rengeteg erőforrással rendelkezünk a térségben

- tette hozzá Kirby.

Irán ENSZ-képviselete hangsúlyozta a Reuters tudósítása szerint, hogy válaszuk független az Izrael és a Hamász közötti háború tűzszünetére tett erőfeszítésektől. Ugyanakkor remélik, hogy lépéseiket úgy időzíthetik, hogy ne veszélyeztessék a lehetséges tűzszünetet.

Az Egyesült Államok, Egyiptom és Katar augusztus 15-én Dohában vagy Kairóban tervez tárgyalásokat szervezni a gázai tűzszünetről és a túszok szabadon bocsátásáról. Izrael már jelezte részvételi szándékát, míg a Hamász még tanulmányozza az ajánlatot.

Irán New York-i ENSZ-képviselete közölte:

Az izraeli rezsim terrorcselekménye megsértette a nemzetbiztonságunkat és szuverenitásunkat. Törvényes jogunk van az önvédelemhez.

Hangsúlyozták, hogy ez független kérdés a gázai tűzszünettől.

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője elmondta: "Nem akarunk spekulálni arról, hogy az iráni rezsim milyen lépéseket fog tenni."

Izrael október 7-én indított támadást a Gázai övezet ellen, miután Hamász harcosai megtámadták Izraelt. Az izraeli összesítések szerint 1200 embert öltek meg és több mint 250 túszt ejtettek foglyul. Azóta Izrael közel 40 ezer palesztint ölt meg Gázában - állítják az enklávé egészségügyi tisztviselői -, akik szerint több ezer halottat tartanak még mindig a romok alatt.

Forrás: Reuters

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio

Kiszámoló

QR kódos csalások

A Pénzcentrum írt a QR kódos csalásokról nemrég egy cikket. A cikk lényege, hogy bárhol, ahol fizetned kell (parkoló, elektromos autó töltő, stb.) gyakran ki van téve egy QR kód az oszlopra,

HitelesAndrás

Milák Kristóf és a pénzügyek

HitelesAndrás - Keress, kövess, költözz! Milák Kristóf és a pénzügyek Utóbbi hetekben/hónapokban sok cikk jelent meg, hogy Kristóf nem ad bele mindent, nem edz úgy, ahogy egy olimpiára \"ill

Ricardo

Egy természetes kísérlet

Olvasom. 2016. november 8-án India egy rendkívül merész kormányzati intézkedésbe fogott: a Modi-kormány azonnali hatállyal betiltotta a forgalomban lévő 500 és 1000 rúpiás bankjegyek használ

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Miközben nagyon gyorsan terjed a fertőző betegség Magyarországon, kellemetlen hír érkezett a felnőtteknek szánt vakcináról

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
orosz vadaszbombazo