Intenzív harcok az orosz-ukrán fronton - A Fekete-tenger egyik gázplatformját is megtámadták
Globál

Intenzív harcok az orosz-ukrán fronton - A Fekete-tenger egyik gázplatformját is megtámadták

Portfolio
Szombaton Oroszország intenzív harcokat vívott több ezer ukrán katonával akik mintegy 20 kilométer mélyen nyomultak be a kurszki térségben, miután Ukrajna a háború 2022-es kezdete óta a legnagyobb támadást intézte orosz felségterület ellen. Az ukrán erők kedden kora reggel áttörték az orosz határt, és Oroszország Kurszk régiójának egyes nyugati részein söpörtek végig. A meglepetésszerű támadás célja az lehetett, hogy befolyást szerezzenek az amerikai választások utáni esetleges tűzszüneti tárgyalásokon. Eközben Ukrajna haditengerészete és katonai hírszerzése megtámadta és megrongálta az orosz erők által használt egykori gázplatformot a Fekete-tengeren.

Az ukrán egységek drónrajokkal és nehéztüzérséggel támogatva gyorsan haladtak, hogy a határ melletti nyugati orosz terület egy szeletét kivágják. A szabotázsegységek mélyebben hatoltak Oroszország belsejébe - írták orosz haditudósítók.

A fegyveres erők továbbra is visszaverik az ukrán fegyveres erők által megkísérelt inváziót - közölte szombaton az orosz védelmi minisztérium. Az intenzív harcok Malaja Loknya, Olgovka és Ivaskovszkoje települések körül összpontosulnak, amelyek mintegy 10-20 kilométerre találhatók Oroszország belsejében.

A helyzet súlyosságának jeleként Oroszország átfogó biztonsági rendszert vezetett be három határmenti régióban. Fehéroroszország közölte, hogy visszaverte a szerinte Ukrajna felől érkező jelentős dróntámadást.

Vlagyimir Putyin elnök az ukrán támadást súlyos provokációnak minősítette. Bár Valerij Geraszimov, Oroszország vezető tábornoka azt mondta szerdán, hogy az ukrán támadást megállították, eddig nem sikerült visszaszorítaniuk az ukrán erőket a határon túlra.

Orosz katonai bloggerek szerint a helyzet stabilizálódott, miután Oroszország katonai erőket vetett be, hogy megállítsa a meglepetésszerű előrenyomulást, ugyanakkor azt is jelezték, hogy Ukrajna gyorsan növeli erőit.

Aleksandr Bortnyikov, az FSZB igazgatója elrendelte a terrorizmus elleni rezsim bevezetését Kurszk, Brjanszk és Belgorod régiókban. Az intézkedések széleskörű jogköröket biztosítanak egy-egy terület lezárására és számos szabadságjog korlátozására. Több ezer civilt evakuáltak Kurszk régióból.

Egyes jelentések szerint az ukrán erők közelednek a kurszki atomerőmű felé is. Alekszej Szmirnov, az oroszországi Kurszki terület kormányzója szerint dróntörmelék zuhant egy villanyállomásra Kurcsatov közelében. A kurszki atomerőmű azonban továbbra is működik.

Eközben Ukrajna haditengerészete és katonai hírszerzése megtámadta és megrongálta az orosz erők által használt egykori gázplatformot a Fekete-tengeren – közölte szombaton a haditengerészet szóvivője. Egy éjszaka készült videón egy tengeri platformon történt robbanás és az azt követő tűz látható. Fél nappal a támadás előtt az orosz erők felszerelést és katonai személyzetet helyeztek el a platformon, civilek azonban nem tartózkodtak rajta.

Forrás: Reuters

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio

Kiszámoló

QR kódos csalások

A Pénzcentrum írt a QR kódos csalásokról nemrég egy cikket. A cikk lényege, hogy bárhol, ahol fizetned kell (parkoló, elektromos autó töltő, stb.) gyakran ki van téve egy QR kód az oszlopra,

HitelesAndrás

Milák Kristóf és a pénzügyek

HitelesAndrás - Keress, kövess, költözz! Milák Kristóf és a pénzügyek Utóbbi hetekben/hónapokban sok cikk jelent meg, hogy Kristóf nem ad bele mindent, nem edz úgy, ahogy egy olimpiára \"ill

Ricardo

Egy természetes kísérlet

Olvasom. 2016. november 8-án India egy rendkívül merész kormányzati intézkedésbe fogott: a Modi-kormány azonnali hatállyal betiltotta a forgalomban lévő 500 és 1000 rúpiás bankjegyek használ

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Miközben nagyon gyorsan terjed a fertőző betegség Magyarországon, kellemetlen hír érkezett a felnőtteknek szánt vakcináról

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
háború-támadás-iskola-izrael-hamász-halálos-áldozat-gáza-palesztin-izraeli-palesztin-konfliktus