Óriási hajtóvadászat indult Barcelonában, nyoma veszett a drámai módon visszatérő szakadár exelnöknek
Globál

Óriási hajtóvadászat indult Barcelonában, nyoma veszett a drámai módon visszatérő szakadár exelnöknek

MTI
|
Portfolio
Hét, emigrációban töltött év után visszatért Spanyolországba Carles Puigdemont volt katalán elnök csütörtökön. A szakadár politikus felbukkant a pártja által meghirdetett barcelonai gyűlésen, ezt követően azonban nagy meglepetésre eltűnt. A rendőrség hajtóvadászatot indított ellene, a hatóságok valósággal megszállták az ország második legnagyobb városát. Az El País közben arról írt, letartóztattak egy Puigdemont szökésében szerepet vállaló katalán rendőrt, aki állítólag annak a járműnek a tulajdonosa, amellyel a volt elnök elmenekült.

Egyesek ünnepelni fogják a letartóztatásomat, és azt gondolják, hogy a gúnyolódás elriaszt bennünket. Tévednek.

- fogalmazott Carles Puigdemont volt katalán elnök (címlapképünkön) rövid felszólalásában, amelyet a hatóságok becslése szerint több mint háromezer ember előtt mondott el. Hangsúlyozta, a katalánok nem mondanak le az önrendelkezés jogáról, és arra kérte az egybegyűlteket, hogy ne hagyják magukat összezavarni, mert "nem bűncselekmény népszavazást tartani".

Nem tudom, mikor látjuk újra egymást, de bármi történjék is, újra kiálthatjuk együtt, hogy éljen a szabad Katalónia

- mondta a volt elnök az Együtt Katalóniáért (Junts per Catalunya) rendezvényén, ahol a hatóságok nem vették őrizetbe a politikust. Carles Puigdemont szerdán az X-en közzétett videoüzenete szerint azért tért vissza Spanyolországba, hogy részt vegyen a katalán parlament ülésén, amelyen Salvador Illáról, a májusi tartományi választásokon győztes Katalán Szocialista Párt (PSC) elnökjelöltjéről szavaznak a képviselők.

A volt spanyol egészségügyi miniszter válhat a régió első nem nacionalista vezetőjévé 2010 óta.

A BBC szerint sokan arra számítottak, hogy a függetlenségpárti volt elnök meg fog jelenni Illa beiktatási ceremóniáján,

ám végül nyoma veszett.

Mivel Puigdemont ellen Spanyolországban továbbra is elfogatóparancs van érvényben, a katalán belügyminisztérium szóvivője közleményben tudatta, hogy

a városban és annak határán útzárakat állítottak fel,

a spanyol televízióban pedig a francia határról mutattak felvételeket, ahol rendőrök autókat állítanak meg, és ellenőrzik a csomagtartókat.

Puigdemont egyik szövetségese, Aleix Sarri az X-en kritizálta a rendőrségi akciót, mondván:

Puigdemont elnök letartóztatása céljából több száz rendőr vette körbe Barcelonát. Ez egy közpénzből fizetett hajtóvadászat, hogy a madridi hatalom kedvére tegyenek. Egy demokrácia nem így működik.

A lapokban korábban felvázolt forgatókönyv szerint, ha a politikust őrizetbe veszi a katalán rendőrség, akkor először a helyileg illetékes bíró előtt kell megjelennie, de a legfelsőbb bíróság hatásköre, hogy döntsön arról: előzetes eltartóztatásba kerül-e szökés, elrejtőzés veszélye miatt, vagy szabadlábon védekezhet.

A BBC szerint több ok is állhat Puigdemont szökése mögött:

  • egyrészt valószínűleg nyomást akar gyakorolni a hatóságokra, hogy rá is alkalmazzák ország nemrég elfogadott amnesztiatörvényét, amely felfüggesztette a katalán nacionalisták elleni bírósági eljárásokat.
  • Célja lehet továbbá Salvador Illa mai beiktatásának megzavarása,
  • valamint az, hogy a Junts per Catalunyát ismét az elsőszámú szakadár erőnek mutassa. A Junts a szintén szeparatista riválisát, a Katalán Köztársasági Baloldalt (ERC) az egységpártiak cinkosaként állította be, miután beleegyezett Illa beiktatásának támogatásába.

Puigdemont az elmúlt évek nagy részében Brüsszelben élt, miután a rendőrség vádat emelt ellene a 2017-es sikertelen katalán függetlenségi kísérlettel kapcsolatos vádak miatt. Akkor Katalónia függetlenségpárti vezetői népszavazást tartottak – melyet a spanyol alkotmánybíróság törvénytelennek ítélt –, majd kikiáltották a régió függetlenségét. A jobboldali madridi kormányzat ezután közvetlen irányítás alá vonta a régiót. A 2024-es regionális választásokat az amnesztiatörvényt elfogadó Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök szocialistái nyerték meg, amit az elszakadáspártiak kudarcaként értékeltek.

Frissítés (14:10):

A katalán rendőrség felfüggesztette a volt elnök barcelonai szökése után indított hajtóvadászatot. A három és fél órán át tartó, földön, vízben és levegőben zajló művelet miatt összeomlott a közlekedés Katalóniában.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Tényleg összeomlásra számít a világ egyik leggazdagabb embere? És érdemes rá hallgatni?

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
brit zavargások